Сам Алтман ще се завърне като главен изпълнителен директор на OpenAI, съобщават от стартъпа рано сутринта в сряда в платформата X.

Този ход е следствие на огромния натиск от страна на служителите и инвеститорите върху борда, който го отстрани преди по-малко от седмица, пише CNBC.

Бившият служител на Salesforce Брет Тейлър и бившият министър на финансите Лари Съмърс ще се присъединят към борда на OpenAI, става ясно още от съобщението на подкрепения от Microsoft стартъп. Тейлър ще заеме председателското място.

Адам Д'Анджело, съосновател и главен изпълнителен директор на стартъпа Quora, остава член на борда.

„Сътрудничим си, за да уточним подробностите. Много ви благодарим за търпението, което проявихте", се казва в публикацията на OpenAI, с която се обявява завръщането на Алтман.

Сатя Надела, главен изпълнителен директор на Microsoft, заяви в публикация в X в понеделник, че Алтман, както и другият уволнен – съоснователят на OpenAI Грег Брокман, ще се присъединят към Microsoft, за да формират нова лаборатория за изкуствен интелект.

Сълзи, извинения и заплахи за напускане: Неясното бъдеще на OpenAIНад 700 служители, включително член на борда, настояват за връщането на отстранения главен изпълнителен директор Сам Алтман

Тази новина последва съобщение от неделя вечерта, че OpenAI е наела бившия главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър като временен заместник на Алтман. Първоначално управителният съвет смяташе тази позиция да бъде поверена на технологичният директор на OpenAI Мира Мурати, но малко след това тя се присъедини към групата от служители, които призоваха за връщането на Алтман.

"С новия борд и подкрепата на Сатя очаквам с нетърпение да се върна в OpenAI и да надграждам силното ни партньорство", пише Алтман в собствена публикация в X.

Самият Надела също приветства новите промени.

Инвеститори в OpenAI се опитват да върнат Алтман като изпълнителен директорСъоснователят на компанията за изкуствен интелект беше изгонен от борда в петък

"Вярваме, че това е първата съществена стъпка по пътя към по-стабилно, добре информирано и ефективно управление", пише Надела в X. "Сам, Грег и аз разговаряхме и се съгласихме, че те трябва да играят ключова роля заедно с ръководния екип на OpenAI, за да гарантират, че компанията ще продължи да процъфтява и да надгражда своята мисия. Очакваме с нетърпение да надградим силното си партньорство и да предоставим стойността на нашите клиенти и партньори."

Бързото възстановяване на Алтман започна да изглежда възможно в събота, когато се появиха новини, че група водещи инвеститори, включително Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital и Sequoia Capital, работят за отмяна на решението на борда отпреди за неговото освобождаване, след като се оказа, че нито един от инвеститорите няма място в управителния съвет и не е бил уведомен за решението.

OpenAI се превърна в най-горещия стартъп на планетата тази година, след като пусна чатбота си ChatGPT в края на 2022 г. Платформата позволява на потребителите да въвеждат прости текстови запитвания и да получават интелигентни и креативни отговори, които могат да доведат до по-задълбочени разговори.

Оптимизмът около OpenAI изстреля акциите на Microsoft до нов рекордДневен ръст от 1,12% дава на производителя на софтуер пазарна стойност от около 2,68 трилиона долара

Алтман ръководеше компанията от 2019 г. насам и изпълняваше функциите както на висш ръководител на високотехнологична компания, така и на публично лице на изследванията и разработването на продукти в областта на изкуствения интелект.

За разлика от повечето стартъпи в Силициевата долина OpenAI не е структурирана като типична корпорация с големи части от капитала, контролирани от основателите. По-скоро тя е част от организация с нестопанска цел, която беше създадена през 2015 г. Бордът на директорите контролира нестопанската организация, която действа като цялостен ръководен орган за всички дейности на OpenAI.

Веднага след като бордът на OpenAI обяви уволнението на Алтман, водещи инвеститори и основатели от Силициевата долина изразиха на висок глас своите опасения и дори сравниха този ход с решението на Apple да уволни Стив Джобс преди 38 години. През 1997 г. Джобс се завръща и в крайна сметка повежда Apple към създаването на iPhone и превръщането на технологичния гигант в най-ценната компания в САЩ.