OpenAI неочаквано изгони съоснователя Сам Алтман като главен изпълнителен директор, заявявайки, че той не е бил „последователно откровен в комуникациите си“ след поредица от сблъсъци относно посоката на бизнеса с други членове на борда на компанията за изкуствен интелект, пише The Wall Street Journal.

Стартъпът съобщи в петък, че бордът е преценил, че действията на Алтман „възпрепятстват способността му да упражнява своите отговорности“. Изявлението на компанията гласи: „Бордът вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI.“

Мира Мурати, главен технологичен директор на компанията, ще бъде временен главен изпълнителен директор, казват от OpenAI.

6 факта за най-интересната личност в технологиите - Мира Мурати от OpenAI 35-годишната Мира Мурати e главен технологичен директор на OpenAI и ветеран от Tesla

В публикация в платформата X късно в петък Грег Брокман, президент на OpenAI и също съосновател, написа, че той и Алтман са шокирани и натъжени от това, което бордът е направил.

„Ние също все още се опитваме да разберем какво точно се е случило“, пише той. Брокман подаде оставка, след като OpenAI обяви напускането на Алтман.

В разговори с източници на WSJ Алтман е споделил, че е шокиран и ядосан от решението на борда. Той е казал, че е имало борба за власт с членовете на борда и спорове, включително с главния учен на OpenAI и също съосновател Иля Суцкевер, по въпроси, свързани с баланса между скорост и безопасност.

Алтман е получил съобщение от Суцкевер в четвъртък вечерта с молба за онлайн среща на другия ден, според изявлението на Брокман. Когато Алтман се присъединява към видео чата, Суцкевер казва на Алтман, че е уволнен „и че новините ще излязат много скоро“.

Създателите на AI настояват за строга регулация. В риск ли е човечеството?Европейският парламент вече даде зелена светлина на нов пакет правила за AI

Съобщението за внезапното отстраняване на Алтман разтърси технологичния свят. То идва след седмица, в която Алтман се появи няколко пъти публично, за да говори за компанията, и отбеляза зашеметяващ обрат за човек, който се превърна в лицето на генеративния AI бум, обхванал технологични ръководители и обикновени хора, откакто OpenAI направи своята услуга ChatGPT публична преди почти година.

Промяната e изненада за гиганта Microsoft, който инвестира 13 милиарда долара в OpenAI срещу 49% дял. Висшите ръководители на Microsoft са разбрали за отстраняването на Алтман минути преди съобщението, според източник на WSJ.

На обща среща със служители в петък следобед Мира Мурати е заявила, че е разговаряла с главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, както и с главния технологичен директор Кевин Скот, и че е уверена в партньорството на OpenAI с технологичния гигант. Запитана защо Алтман е напуснал, Мурати е казала, че не знае.

Главният учен Суцкевер е казал на същата среща, че не може да обсъжда причината за напускането на Altman и че компанията активно търси нов главен изпълнителен директор.

По-евтини, по-мощни, незаменими: Светът очаква новите модели на OpenAIАмбицията на Сам Алтман е да излезе извън рамките на потребителската сензация и да се превърне в доставчик на хитова платформа за разработчици

Microsoft съобщи в изявление, че отношенията между двете компании няма да бъдат засегнати от напускането на Алтман.

„Имаме дългосрочно партньорство с OpenAI и Microsoft остава ангажиран с Мира и нейния екип, докато предоставяме тази следваща ера на AI на нашите клиенти“, каза говорител на Microsoft.

Акциите на Microsoft паднаха след съобщението на OpenAI, завършвайки търговията в петък със спад от 1,7%.

Растежът на OpenAI е неудържим, но трудната част за Сам Алтман предстоиПървото предизвикателство е отвън: OpenAI трябва да поддържа

Един от източниците на напрежение между Сам Алтман и някои членове на борда е бил около това дали OpenAI анализира качествено последиците за безопасността на продуктите, които пусна като част от бързото си разширяване, според източниците на WSJ.

В четвъртък Алтман говори в рамките на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество за това как изкуственият интелект е делото на живота му и очаква нови големи постижения в областта през следващата година.

В изявлението си бордът на OpenAI посочва още, че е благодарен за приноса на Алтман, но „вярваме, че е необходимо ново лидерство, докато вървим напред“.

Бордът описва Мурати като лидер на функциите за изследване и безопасност на продуктите на компанията, добавяйки: „Имаме голямо доверие в нейната способност да ръководи OpenAI през този преходен период.“

2024: Какво следва в света на изкуствения интелектСпоред CCS Insight генеративният AI

38-годишният Алтман съосновава OpenAI преди около осем години и се смята за двигател на революцията на изкуствения интелект, до голяма степен благодарение на миналогодишното стартиране на чатбота ChatGPT, чиято способност да създава текстове го направи един от най-популярните продукти в историята на технологиите.

Дългогодишен изпълнителен директор на компания за рисков капитал, Алтман помага за трансформирането на OpenAI от малка организация с нестопанска цел до компания, оценена за десетки милиарди долари.

OpenAI съобщи на инвеститорите, че очаква да достигне 1 милиард долара приходи през тази година и да генерира още много милиарди през 2024 г., съобщи The Wall Street Journal през септември. Компанията разговаря с инвеститори за продажба на акции, която ще я оцени на между 80 и 90 милиарда долара, което е приблизително три пъти повече от нивото по-рано тази година.

OpenAI обмисля производство на собствени чипове за изкуствен интелектПо този начин компанията иска да отговори на недостига на чипове за изкуствен интелект

Алтман израства в предградие на Сейнт Луис и учи в Станфордския университет, където прави изследвания в AI лаборатория. Той напуска университета, за да основе първия си стартъп, услуга за споделяне на местоположение, наречена Loopt, която в крайна сметка се проваля.

През 2014 г. е избран да ръководи Y Combinator, акселератор на стартиращи компании в Силициевата долина и натрупва състояние, инвестирайки собствените си пари в стартиращи компании като Instacart и Stripe.

Алтман предприема необичаен подход, работейки с OpenAI. Той не е имал пряко финансово участие в бизнеса, като се позовава на загрижеността си относно използването на печалбата като стимул в развитието на AI и ръководи усилията за разработване на държавна регулация около изкуствения интелект.

В същото време той заяви пред WSJ по-рано, че си представя по-напреднали чатботове един ден да представляват „разширение на човешката воля“.

Останалите членове на борда на OpenAI са главният учен Иля Суцкевер, Адам Д‘Анджело, главен изпълнителен директор на Quora, технологичният предприемач Таша Макколи и Хелън Тонер, директор в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии към университета Джорджтаун.