Преди средата на 2022 г. професионалните роли, за които се смяташе, че ще бъдат засегнати от изкуствения интелект или автоматизацията, бяха тези, свързани с работа във фабриките или позиции за обслужване на клиенти. Това се промени благодарение на напредъка на генеративния AI.

Днес работните места, изискващи технически, административни и маркетингови умения, се смятат за най-застрашени от напредъка на изкуствения интелект, според изследване на Hiring Lab – звеното за икономически проучвания на Indeed, една от най-големите кариерни платформи в света.

Изследователите идентифицират 2600 умения, изброени в над 55 милиона обяви за работа, публикувани между август 2022 г. и юли 2023 г.

Те ги сортират в 48 отделни групи, вариращи от административни умения през шофиране до експертиза в индустрията за красота.

След това възлагат на ChatGPT да оцени доколко владее всяка група умения. Методологията включва въпроси към самия чатбот на какво е способен – и след това извършване на обширна човешка проверка на отговорите му.

Главните директори са убедени, че AI може да им отнеме работатаAI би могъл да анализира пазарни данни и да измисля нови стратегии за подобряване на дейността на компанията

Според оценката на чатбота, той би се справил „отлично“ само в четири категории, „добре“ в други 16 и „лошо“ или „задоволително“ в останалите 28.

ChatGPT се смята за най-умел в разработката на софтуер, ИТ операциите и helpdesk съпорта, както и в математиката.

Той се оценява най-лошо при умения, които изискват високи нива на физическо взаимодействие, като шофиране, процедури за красота и уелнес и друг тип грижи.

AI бавачка: Какво трябва да знаем за срещата на децата с изкуствен интелектКакво значи за едно дете да расте привързано към машина, на която родителите са отстъпили част от основните си задължения?

Въпреки че се оценява силно в около 41% от всички категории умения, генеративният AI все още има много работа, преди да поеме ролите на повечето хора. Което не означава, че няма да го направи.

Изследването установява, че една пета от всички анализирани обяви за работа са изложени на риск от "висока степен на експозиция" на генеративен AI, което означава, че ChatGPT може да постигне "добри" или "отлични" резултати при 80% или повече от всички умения, посочени в тези обяви. Около половината (45,7%) от всички работни места са изложени на "среден риск".

„Нещото, което наистина искаме хората да разберат, е, че не трябва да се страхуват, че „работата им си отива“, но определено да се подготвят, защото тези работни места ще се променят драстично“, казва главният изпълнителен директор на Indeed Крис Хаямс.

Това въздействие може вече да се проявява при работните места, които разчитат на умения, в които ChatGPT се оценява силно.

През юли изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман каза, че някои работни места „определено ще изчезнат“ поради напредъка на генеративния AI.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

Indeed установява, че броят на обявите за работа за софтуерни инженери е намалял с 58% от август 2022 г. до 2023 г., в сравнение с 40% спад на всички работни места в технологичната индустрия през същия период.

Обявите за работа за копирайтъри са намалели с 53% между август 2022 г. и 2023 г., докато работните места в маркетинговата индустрия са спаднали с 26% на годишна база. Каква част от този спад се дължи на икономическите ограничения и корекцията на наемането в определени индустрии не е ясно.

Как да блеснете пред конкуренцията за работа с AI умения За да се откроите като кандидат, можете да покажете, че сте създали продукт с тази технология или че сте добавили търговска стойност за вашата компания

Междувременно интересът към генеративния AI от страна на търсещите работа и наемащите персонал рязко нараства. Обявите за работа, свързани с AI, са скочили със 160% между август 2022 г. и 2023 г.

„Няма значение дали ChatGPT може да свърши работата ефективно. Важно е дали работодателите смятат, че може“, казва Хайъмс.