През последните няколко години голяма част от Силициевата долина свързва надеждите и съдбата си с технологиите за генеративен изкуствен интелект, за чието популяризиране помогна изключително много OpenAI.

Много експерти от бранша посочват дебюта на ChatGPT в края на миналата година като момент, подобен на появата на iPhone, с който се поставя началото на потенциална промяна в начина, по който хората взаимодействат с компютрите.

Точно както Apple имаше покойния Стив Джобс, който беше уважаваният лидер на компанията, въплъщаващ привлекателността на iPhone и персоналните компютри за масите, пише в свой анализ CNBC, така и OpenAI имаше своя харизматичен лидер в лицето на Сам Алтман.

След като той вече не е главен изпълнителен директор - поне засега - след внезапното му уволнение в петък, сравненията с Apple стават още по-силни. Джобс е уволнен като главен изпълнителен директор на Apple през 1985 г. - ход, който остава в историята на Силициевата долина, тъй като именно след неговото завръщане през 1997 г. компанията намира пътя, който в крайна сметка я превръща в най-ценната в САЩ.

Алтман, който преди това ръководи акселератора за стартиращи компании Y Combinator, прекарва последната година в общуване със световни лидери и рутинни изяви на технологични събития, които превръщат 38-годишния изпълнителен директор в технологична знаменитост от ранга на Джобс, Марк Зъкърбърг, Джеф Безос и Илон Мъск.

Отстраняването на Сам Алтман от OpenAI разтърси технологичния святМира Мурати, главен технологичен директор на компанията, ще бъде временен главен изпълнителен директор


Заедно с Алтман управителният съвет на OpenAI отстрани и Грег Брокман от поста му на председател. По-късно в петък Брокман заяви, че напуска компанията.

"Това, което се случи в OpenAI днес, е преврат в борда, какъвто не сме виждали от 1985 г., когато тогавашният борд на Apple изгони Стив Джобс", посочва дългогодишният инвеститор в стартъпи Рон Конуей в петък вечерта в публикация в X. "Това е шокиращо, безотговорно."

Според запознати инвеститорите в OpenAI вече полагат усилия да си върнат Алтман. Microsoft, Tiger Global, Sequoia Capital и Thrive Capital са сред няколкото най-големи спонсори на OpenAI, които се опитват да го възстановят на поста. В събота обаче The Verge съобщава, че Алтман се колебае по отношение на възможността да се върне.

Главният изпълнителен директор Airbnb Брайън Чески определя Алтман в X като "един от най-добрите основатели на своето поколение", който "има огромен принос за нашата индустрия".

Силициевата долина реагира на ситуацията в OpenAI

Мат Шлихт, главен изпълнителен директор на стартъпа Octane AI, коментира пред CNBC, че Алтман и Брокман, който преди това е главен технологичен директор на Stripe, "са направили достъпна технология, за която само сме мечтали", и я нарича "най-вълнуващото и мощно развитие на нашия живот".

Инвеститори в OpenAI се опитват да върнат Алтман като изпълнителен директорСъоснователят на компанията за изкуствен интелект беше изгонен от борда в петък


Octane е един от многото нови стартъпи, използващи т.нар. големи езикови модели, които OpenAI предлага в рамките на семейството си софтуерни инструменти GPT. Шлихт заявява, че технологията досега ни е "позволила да вкараме в кода си интелигентност на човешко ниво и благодарение на това сме помогнали на предприемачите да генерират над половин милиард приходи".

"Познавам Сам и Грег повече от десетилетие, те са невероятни и вдъхновяващи лидери", казва Шлихт. "След като научих за преждевременното им напускане, веднага се натъжих. Иновациите в света внезапно бяха спрени."

Райън Янсен, главен изпълнителен директор на Zenlytic, споделя мнението на Шлихт.

"Общността на изкуствения интелект е в недоумение", казва Янсен и добавя, че всички са объркани относно обстоятелствата, свързани с уволнението на Алтман, и какво означава това за OpenAI занапред.

"Сам и OpenAI бяха катализаторът, който показа на света на какво са способни технологиите за изкуствен интелект", признава Янсен. "Огромна част от вълнението и активността в областта на AI днес се дължи пряко на тяхната пионерска работа."

Независимо дали Алтман ще се завърне или не, сътресенията в OpenAI могат да дадат на конкурентите ѝ предимства. От силно финансирани стартъпи като Anthropic и Cohere до гигантите в областта на изчислителните облаци Google и Amazon - компаниите вероятно ще "търсят следващата най-добра алтернатива", като се има предвид очакваната нестабилност в OpenAI, предупреждава и анализаторът на индустрията Патрик Мурхед, а Джош Улф, партньор в компанията за рискови инвестиции Lux Capital, смята, че OpenAI понася огромен удар върху репутацията си в момент, когато компаниите решават какви модели ще използват като градивни елементи.

"Имаше представа за постоянен, предвидим, надежден и респектиращ напредък, ангажираност и комуникация с индустрията", казва Улф. "Изненадващата капризност на този ход сигнализира за пълна непредсказуемост, което е ужасно за компаниите, които планират да работят с OpenAI или да й се доверят."

Гамбит за милиони: OpenAI примамва кадрите на Google с щедри заплатиOpen AI предлагат годишни заплати , вариращи от 245 000 до 450 000 долара


Необичайната структура на OpenAI

Голяма част от предизвикателството при разбирането на OpenAI идва от необичайната структура на компанията. Бордът на OpenAI контролира организацията с нестопанска цел, част от която е корпоративното лице, и "действа като цялостен ръководен орган за всички дейности на OpenAI", се казва в публикация в блога, в която се обявява отстраняването на Алтман, и се добавя, че "процесът на обсъждане от страна на борда" е заключил, че Алтман "не е бил последователно откровен в комуникацията си с него, което е възпрепятствало способността му да изпълнява своите отговорности".

Но уволненията на главни изпълнителни директори на стартъпи в Силициевата долина обикновено са свързани с нарушения, а не просто с философски различия относно посоката, в която се движи компанията.

Няколко инвеститори заявяват пред CNBC, че хибридният модел на OpenAI е представлявал червен флаг от самото начало, отчасти защото целите могат твърде лесно да се разминат. Според тях сега компанията рискува сериозно изтичане на мозъци, ако най-добрите таланти изберат да последват Алтман в следващия му проект или да отидат в конкурент в бранша.

Междувременно Алтман има предимството, че си е създал такова име, че няма да има проблем да набере пари за нов проект от инвеститори, които го смятат за следващото голямо технологично светило.

"Сам Алтман е мой герой", заявява бившият главен изпълнителен директор на Google и инвеститор Ерик Шмид в публикация в X. "Той изгради компания от нищото до 90 млрд. долара и промени завинаги света на всички ни. Нямам търпение да видя какво ще направи по-нататък. Аз, както и милиарди хора, ще се възползваме от бъдещата му работа - тя ще бъде просто невероятна."

По-евтини, по-мощни, незаменими: Светът очаква новите модели на OpenAIАмбицията на Сам Алтман е да излезе извън рамките на потребителската сензация и да се превърне в доставчик на хитова платформа за разработчици


Що се отнася до Microsoft, чийто главен изпълнителен директор Сатя Надела се оказа изненадан от сътресението, тази ситуация учудва някои фондове за рисков капитал, които не могат да разберат как от технологичния гигант не са били наясно, след като са инвестирали десетки милиарди.

"От Microsoft може да поискат място в борда следващия път, когато решат да вложат 15 млрд. долара в стартъп", казва Закари Липтън, професор по машинно обучение и изследване на операциите в Carnegie Mellon University.

Анализаторът на индустрията Мурхед отива по-далеч, заявявайки, че Microsoft може да "измисли как да купи тази компания и как да постави Сам отново начело".

„Това е първият ход от играта и потенциално намиране на начини за отстраняване на сегашния съвет на директорите, назначаване на нов съвет и след това връщане на Сам и компания", казва Мурхед.

Независимо от този хаос, Липтън от Carnegie Mellon очаква инвеститорите да останат оптимистично настроени към AI:

"В тази история има елементи на корпоративни и идеологически разногласия, но няма дори и намек за намаляване на обещанията“.