Във вторник акциите на Microsoft затварят търговската сесия на рекордно високо ниво от 360,53 долара след нова вълна на оптимизъм за растежа на ключов партньор в областта на изкуствения интелект.

Дневният ръст от 1,12% дава на производителя на софтуер пазарна стойност от около 2,68 трилиона долара.

Всички основни американски индекси бележат ръст за деня, пише още CNBC, като S&P 500 отбелязва седмото си поредно повишение, а Microsoft - осмото. Акциите не са били в такава серия от януари 2021 г. насам.

По-евтини, по-мощни, незаменими: Светът очаква новите модели на OpenAIАмбицията на Сам Алтман е да излезе извън рамките на потребителската сензация и да се превърне в доставчик на хитова платформа за разработчици

На събитие в Сан Франциско в понеделник стратегическият партньор на Microsoft в областта на изкуствения интелект OpenAI обявява множество актуализации, включително намаляване на цените и планове, което позволяват на хората да правят персонализирани версии на чатбота ChatGPT. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела присъства на събитието и подчертава, че разработчиците, които създават приложения с инструментите на OpenAI, могат бързо да излязат на пазара, като разгърнат софтуера си в облачната инфраструктура Azure на технологичния гигант.

Microsoft е инвестирала 13 млрд. долара в OpenAI в замяна на изключителен лиценз за големия езиков модел GPT-4 на компанията. Миналата седмица компанията обяви пускането на услуга с изкуствен интелект за своите абонаменти за приложения като Office и асистента в Windows 11, като и двете платформи разчитат на модели на OpenAI.

"Според нас това, което е добро за OpenAI, е добро и за Azure", пишат анализаторите на UBS, ръководени от Карл Кирстед. "Ако OpenAI сега активно ухажва разработчиците на софтуер, за да създават приложения, използващи ChatGPT/GPT-4, намалявайки цените и подобрявайки производителността на моделите, това може да доведе до по-голямо потребление на Azure от страна на OpenAI и да послужи като умерен позитив за Microsoft."

Google се ангажира да инвестира $2 млрд. в конкурента на OpenAI AnthropicАнгажиментът включва първоначална инвестиция от 500 милиона долара и допълнителни 1,5 милиарда долара, които ще бъдат инвестирани с течение на времето

Анализаторите дават рейтинг "купува" за акциите на Microsoft.

От Oppenheimer пишат, че когато OpenAI успее, това ще бъде "взаимно синергично" за Microsoft. През октомври технологичният гигант заявява, че OpenAI е негов "стратегически партньор" в областта на изкуствения интелект.

Също във вторник производителят на софтуер за наблюдение на облачна инфраструктура Datadog посочва пред инвеститорите, че клиентите му започват да ограничават проектите за намаляване на разходите. Затова и акциите на Amazon също регистрират ръст от 2,13%, но все още не са надминали рекордното си представяне от юли 2021 г.