Модел на стартъпа за изкуствен интелект на Илон Мъск xAI ще бъде интегриран в X (Twitter) и ще се предлага и като самостоятелно приложение.

Това съобщи милиардерът, като допълни, че xAI вече е пуснал първия модел с изкуствен интелект - бот на име Grok.

Прототипът е в ранната си бета фаза, преминал е само два месеца на обучение и е достъпен за избран брой потребители, които да го тестват, преди компанията да го пусне масово. Grok ще бъде функция за абонатите на X Premium+, който струва 16 долара на месец.

"Grok ще има достъп до информация в реално време чрез X, което е огромно предимство пред другите модели с AI", заяви Мъск.

Според съобщението на компанията, Grok е създаден по модела на "Пътеводител на галактическия стопаджия". Предполага се, че има "малко остроумие", "бунтарска жилка" и трябва да отговаря на "пикантни въпроси", които други AI могат да избегнат, отбелязва CNBC.

Технологичните гиганти харчат милиарди за AI стартъпи. И си ги връщатMicrosoft, Amazon и Google инвестират в компании като OpenAI и Anthropic, които пък им плащат за скъпите облачни услуги, необходими за работата на техните продукти

При първоначалния кръг от тестове, основани на задачи по математика за прогимназиален курс ученици и задачи за кодиране в Python, Grok е надминал "всички други модели в своя изчислителен клас, включително ChatGPT-3.5 и Inflection-1", заявяват от компанията и допълват, че той умее да борави с по-големи масиви от данни.

"В някои важни отношения той е най-добрият, който съществува в момента", заяви Мъск в публикация в X, предшестваща обявяването на Grok. В навечерието на премиерата, той публикува пример за Grok, който отговаря на запитване за рецепта за кокаин стъпка по стъпка.

Grok е термин, въведен от Робърт А. Хайнлайн в научнофантастичния му роман от 1961 г. "Странник в странна страна". В книгата "grok" е марсиански термин, който няма превод за земляните. Merriam-Webster определя думата като преходен глагол, който означава "разбирам дълбоко и интуитивно", обяснява CNBC.

Стартъпът xAI стартира през юли с екип, съставен от бивши служители на OpenAI, DeepMind и други конкурентни компании, като все още набира служители за свободни позиции.

xAI твърди, че мисията ѝ е да създава изкуствен интелект за хора с всякакъв произход и политически възгледи. Основната й цел е да създаде инструменти за AI, които "да подпомагат човечеството в стремежа му към разбиране и познание".

Мъск създава xAI и пренарежда играчите в полето на изкуствения интелект

Въпреки че социалната платформа X е отделна от xAI, компаниите работят в тясно сътрудничество. xAI работи и с производителя на електрически автомобили Tesla, който също е собственост на Мъск, както и с други компании.

Миналата седмица Мъск заяви пред британския министър-председател Риши Сунак, че според него AI е "най-разрушителната сила в историята", припомня Reuters. Технологията ще може да "върши всичко" и ще превърне заетостта, каквато я познаваме днес, в нещо от миналото, предположи Мъск на първата глобална среща на върха за безопасността на AI в Блетчли Парк, Англия.

Мъск за AI: Ще дойде момент, в който няма да има нужда хората да работятМъск предупреждава за заплахите, които AI представлява за човечеството

Любопитна подробност е, че още през 2015 г. Илон Мъск става един от съоснователите на OpenAI, компанията, която стои зад най-успешния инструмент с изкуствен интелект ChatGPT, но през 2018 г. се оттегля от борда и оттогава насам изказва критиките си за бързоразвиващата се технология.