Обрат в стратегията на Alibaba.

Компанията се отказва от плановете за отделяне на подразделението си за изчисления в облак - ход, който води до рязък спад в стойността на акциите ѝ, съобщава CNBC.

Решението последва налагането на американски контрол върху износа на чипове за Китай. Според компанията, това води до несигурност, което може да окаже значително влияние върху бъдещето на подразделението за облачни услуги.

В рамките само на ден след изявлението, акциите на Alibaba се сринаха с близо 10%. Това означава загуба на пазарна капитализация, изчислява CNBC по данни на FactSet, сочещи спад с над 21 млрд. долара.

Alibaba е на финалната права с новия си чатботТехнологичният гигант търси компании, които да тестват изкуствения интелект

"Ще се съсредоточим върху разработването на устойчив модел за растеж на Cloud Intelligence Group в условия на промяна", заявиха от компанията.

"Тези ограничения могат да се отразят и на бизнеса ни в по-общ план, като ограничат способността ни да надграждаме технологичните си възможности.", добавя китайският технологичен гигант.

"Вместо това ще се съсредоточим върху разработването на устойчив модел на растеж, базиран на нововъзникващото търсене на мрежови и силно мащабирани услуги за изчисления в облак, задвижвани от изкуствен интелект", заяви Джо Цай, главен изпълнителен директор на Alibaba.

Alibaba инвестира сериозни средства в изкуствен интелект, за да не изостава от темпото, с което напредват американските компании като Microsoft, Google на Alphabet, Meta, Amazon, Apple и OpenAI.

САЩ и Китай възстановяват военната комуникация: Какво си казаха Байдън и СиДвамата лидери са обсъдили редица въпроси – от AI до фентанил

Изявлението идва след ключовата среща между китайския президент Си Дзинпин и американския президент Джо Байдън, целящa стабилизиране на бурните отношения между най-големите икономики в света.

Alibaba изтъква опасенията си във връзка с новоналожените ограничения от страна на САЩ, като споделя, че тези мерки биха могли да се отразят дълбоко и негативно върху дейността на Cloud Intelligence Group.

По време на срещата между двамата държавни глави, Си съобщи, че определя ограниченията на САЩ като "технологично сдържане". В отговор Байдън подчерта позицията на САЩ да се въздържат от предоставяне на технологии на Китай, които биха могли да бъдат използвани от китайските военни срещу американските интереси.

Инвеститорите се надяваха отделената структура за бизнеса с облачни услуги на Alibaba да постигне по-висока оценка. През март анализатори са оценили Cloud Intelligence Group между 41 и 60 млрд. долара, допълва Reuters.