Alibaba Group заяви, че разработва подобен на ChatGPT инструмент, който в момента е в период на вътрешно тестване, присъединявайки се към надпреварата на технологичните компании, които искат да демонстрират, че са в крак с развитието на генеративния изкуствен интелект (AI), съобщава Reuters.

Изявлението на китайската група за електронна търговия дойде, след като изданието 21st Century Herald съобщи, че Alibaba разработва чатбот, подобен на ChatGPT, който в момента служителите могат да тестват.

На въпрос за публикацията, в която се посочва, че Alibaba може да комбинира технологията с комуникационното приложение на групата DingTalk, Alibaba отказа коментар, посочва Reuters.

От компанията казват, че са се фокусирали върху генеративния AI от няколко години.

Луда надпревара - Microsoft и Google продължават AI гонката

Акциите на Alibaba поскъпнаха с 3,2% преди търговската сесия в САЩ в сряда след публикуването на новината, отбелязва Reuters.

Акциите на редица други китайски технологични компании за изкуствен интелект скочиха през последните няколко дни поради вълнението на инвеститорите около ChatGPT на Open.Ai, оценено като най-бързо развиващото се потребителско приложение.

Акциите на китайския гигант Baidu скочиха с 15% във вторник, след като компанията заяви, че планира да завърши тестването на своя Ernie bot през март.

В сряда друга китайска технологична група – JD.com – заяви, че иска да интегрира технологии, подобни на ChatGPT, в някои от своите продукти, като например при обслужването на клиенти на своята платформа за електронна търговия.

Източник, запознат с плановете на NetEase, казва за Reuters, че китайската компания за игри планира да внедри подобна технология в своя образователен бизнес.

Компанията майка на Google Alphabet също планира разработването на собствена чатбот услуга, съобщавайки, че ще използва повече изкуствен интелект в търсачката.