Всеки ден нов доклад показва, че ChatGPT ще убие нещо – поредното работно място, креативността, Google.

Сега официално можем да добавим към списъка с потенциалните му жертви и романтиката.

Това показва ново изследване на McAfee, публикувано една седмица преди Свети Валентин, съобщава Fast Company.

Компанията анкетира над 5100 души, на които задава поредица от въпроси, свързани с романтичния им живот, както и с формите на комуникация в него. Изследването включва и въпроси около ролята на AI инструменти като ChatGPT в тази сложна за много хора комуникация.

Резултатите показват, че 42% от мъжете в САЩ планират да използват AI, за да напишат послание за Свети Валентин тази година, в сравнение с по-малко от една пета от жените.

В същото време 50% от всички респонденти казват, че са съгласни или напълно съгласни с твърдението „Ще бъда наранен или обиден, ако разбера, че съобщението ми за Свети Валентин е написано от машина/изкуствен интелект.“


Естествен или изкуствен интелект - как да разберем кой е писал този текст?Кои платформи откриват дали един текст е написан от AI

И все пак изследването на McAfee показва, че повечето хора дори не биха могли да разберат дали писмо за Свети Валентин е написано от ChatGPT или не.

При показване на любовно писмо, написано от ChatGPT, 39% от респондентите казват, че „със сигурност човек е написал това“. Други 37% казват, че не могат да преценят. Само 24% са разбрали правилно, че писмото е написано от ChatGPT.

McAfee също така моли респондентите да кажат кое от двете кратки любовни стихотворения намират за по-романтично – едно, написано от Едуард Естлин Къмингс, или друго, написано от ChatGPT в стила на E. E. Къмингс. Стихотворението на ChatGPT печели съкрушително, като 67% от анкетираните казват, че то е по-романтично.

AI направи песен „в стил Ник Кейв“, музикантът я обяви за „глупост“ Апокалипсисът е на път да настъпи. Тази песен е гадна, коментира австралийският музикант и композитор

Може би най-интересното в изследването е защо някой би избрал да използва ChatGPT, за да напише "персонализирана" картичка за Свети Валентин:

32% казват, че писмото, написано от AI, ще ги накара да се чувстват по-уверени.

24% казват, че не знаят нито какво да кажат, нито пък какво искат да чуят половинките им.

Според 20% използването на AI e ефективен подход, тъй като нямат време да пишат любовни послания.

А 10% заявяват: „Не вярвам, че партньорът/партньорката ми ще разбере, а и ще стане бързо и лесно.“

Какво може да се добави повече? Явно това е любовта в 21 век.