Google е инвестирала около 300 млн. долара в стартъпа за изкуствен интелект Anthropic, който е конкурент на създателя на ChatGTP - OpenAI.

По този начин компанията се превръща в поредния технологичен гигант, който насочва финансовата и изчислителната си мощ към това ново поколение компании, опитващи се да си извоюват подобаващо място в процъфтяващата област на "генеративния изкуствен интелект", съобщава Financial Times.

Сделката включва придобиване на дял от около 10% от стартиращото предприятие от страна на Google и увеличава финансите на Anthropic в момент, в който тя купува значителни изчислителни ресурси от отдела за облачни изчисления на технологичния гигант.

От Google потвърждават пред изданието, че е "направена голяма инвестиция и е сключен голям договор за облачни услуги с Anthropic", но не предоставят повече подробности.

Според FT този ход на Google подчертава влиянието, което малък брой големи технологични компании са придобили върху други, по-малки организации. За да работят с гигантските модели за изкуствен интелект, групи като Anthropic се нуждаят от достъп до огромни облачни изчислителни платформи, което отваря широко вратата за технологичните гиганти.

Google отвръща на удара на ChatGPT, пуска над 20 AI продукта през 2023 г.Главният изпълнителен директор Сундар Пичай е обявил Инвестицията на лидера при интернет търсачките също така повтаря тази от 1 милиард долара, която Microsoft направи в OpenAI преди три години, наскоро допълнително завишена с няколко милиарда.

Сделката с Microsoft даде тласък на OpenAI в изграждането на редица революционни системи за изкуствен интелект, а кулминация на усилията бе пускането в края на миналата година на ChatGPT - суперчатбот, който може да разговаря с потребителите чрез текст и направи истински фурор.

Както OpenAI, така и Anthropic разработват платформи в областта на генеративния изкуствен интелект - сложни компютърни програми, които могат да пишат скриптове и да създават изкуство за секунди.

Но докато Microsoft се стреми да интегрира технологията на OpenAI в много от собствените си услуги, отношенията на Google с Anthropic се ограничават до това да действа като доставчик на технологии за компанията, за да подпомогне нейното налагане на този зараждащ се пазар.

Anthropic е създадена през 2021 г., когато група изследователи, ръководени от Дарио Амодей, напускат OpenAI след разногласия относно посоката на развитие на компанията, посочва FT. Те се опасяват, че инвестициите на Microsoft в OpenAI ще я насочат по по-комерсиален път и ще я отклонят от първоначалния ѝ фокус върху безопасността на усъвършенствания изкуствен интелект.

Microsoft инвестира 10 млрд. долара в OpenAIOpenAI пусна публично своя суперчатбот в края на ноември, но се затруднява сериозно с финансовата страна на неговата поддръжка Компанията разработва интелигентен чатбот, наречен Claude, който се конкурира с ChatGPT на OpenAI, въпреки че все още не е пуснат публично.

Стартъпът е набрал повече от 700 млн. долара преди инвестицията на Google, която е направена в края на 2022 г., но става известна сега. Най-големият инвеститор в компанията е Alameda Research, крипто хедж фондът на основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд, който е вложил 500 млн. долара, преди да обяви фалит миналата година.

Иначе, инвестицията на Google е направена от името на нейното подразделение за облачни услуги, ръководено от бившия изпълнителен директор на Oracle Томас Куриан. Прехвърлянето на интензивните изчисления на Anthropic в центровете за данни на технологичния гигант е и част от усилията за наваксване на изоставането от Microsoft, което според много анализатори може да струва скъпо на Google, като ѝ коства лидерската позиция при интернет търсенето.

Подразделението за облачни услуги на технологичния гигант работи и с други стартиращи компании като Cohere и C3, за да си осигури по-добри позиции в областта на изкуствения интелект.