Американските инвеститори, включително инвестиционните звена на Intel Corp и Qualcomm, стоят зад близо 1/5 от проектите за инвестиции в китайски компании за изкуствен интелект в периода 2015-2021 г., съобщава Reuters.

Новинарската агенция цитира доклад на CSET, група за технологични политики към Georgetown University. Той идва на фона на нарастващия контрол върху американските инвестиции в изкуствен интелект, квантови технологии и полупроводници. Администрацията на Байдън се готви да представи нови ограничения за американското финансиране на китайски технологични компании.

Според доклада 167 американски инвеститори са участвали в 401 трансакции, или около 17% от инвестиционните проекти, насочени към подобни организации. Тези трансакции представляват инвестиции на обща стойност 40,2 млрд. долара, или 37% от общата сума, набрана от китайските компании за изкуствен интелект през 6-годишния период, сочи още докладът, който черпи информация от доставчика на данни Crunchbase.

Китайска лаборатория за ядрени оръжия използва американски чипове Очаква се Пекин да натрупа около 1500 ядрени бойни глави до 2035 г., при около 400 в момента Qualcomm Ventures и Intel Capital са участвали съответно в 13 и 11 инвестиции в китайски компании за изкуствен интелект, но лидер в тази класация е GGV Capital, която има участие в 43.

Очаква се тази година администрацията на Байдън да ограничи допълнително възможностите за американски инвестиции в критични китайски технологични индустрии. Вашингтон обвинява американските инвеститори, че прехвърлят капитали и ценно ноу-хау, които биха могли да помогнат за развитието на военния потенциал на Пекин.

От Reuters цитират и конкретни примери. Американската GSR Ventures, например, е инвестирала заедно с китайската IFlytek Co Ltd в китайска компания за изкуствен интелект, въпреки че тя вече е била част от черния списък на Министерството на търговията на САЩ.

Някои от най-големите единични инвестиции включват тази на Goldman Sachs в 1KMXC, компания за роботика и изкуствен интелект, както и инвестицията на три базирани в САЩ дружества за рисков капитал в Geek+, която разработва автономни роботи, показва още докладът.

Само една китайска компания за изкуствен интелект, която е получила финансиране от американски инвеститори, участва пряко в разработването на приложения на изкуствения интелект за военни цели или за обществена безопасност, сочи анализът на CSET.