Съединените щати и Европейският съюз обявиха споразумение за ускоряване и подобряване на използването на изкуствен интелект (AI) за развитие на селското стопанство, здравеопазването, реакциите при извънредни ситуации, прогнозирането на климата и поддръжката на електрическата мрежа.
Високопоставен служител на американската администрация, цитиран от Reuters, нарича новата договореност “първото мащабно споразумение за изкуствен интелект между САЩ и Европа”. Преди това споразуменията по тази тема бяха ограничени до конкретни области, като например засилване на защитата на личните данни, коментира той пред медията.
Моделирането на AI, което се отнася до алгоритми за машинно обучение, използващи данни за вземане на логично обосновани решения, може да се използва също така за подобряване на скоростта и ефективността на правителствените операции и услуги.
"Магията тук е в изграждането на съвместни модели, като същевременно използваните данни си остават там, където са събрани", казва висшият служител пред информационната агенция. "Данните от САЩ си остават в САЩ, а европейските данни си остават в Европа, но можем да изградим модел, който да комуникира с европейските и американските данни, защото колкото повече и по-разнообразни информационни масиви се използват, толкова по-добър е един модел."
Инициативата трябва да даде на правителствата по-голям достъп до подробни и богати на данни AI модели, което ще доведе до по-ефективни реакции при извънредни ситуации, подобрено управление на електрическата мрежа, както и до много други предимства в редица сфери. Особено спрямо технологични конкуренти като Китай.

Европа къса зависимостта си от Китай в сектора на електромобилите до 2030 За да се случи това обаче, европейските страни трябва да реагират на “приятелския огън” от САЩ

Коментирайки електрическата мрежа, експерът заявява, че Съединените щати събират данни за това как се използва електроенергията, къде се произвежда и как да се балансира натоварването на мрежата така, че метеорологичните промени да не водят до прекъсвания.
Много европейски държави също поддържат масиви от подобни данни за собствените си мрежи. В рамките на новото партньорство цялата тази информация ще бъде използвана в общ модел за обучение на изкуствен интелект, който ще дава по-добри резултати за екипите за аварийни ситуации, операторите на мрежи и друг тип компании по веригата, които разчитат на технологията за подобряване на системите си.
Понастоящем партньорството е само между Белия дом и изпълнителното звено на 27-членния Европейски съюз - ЕК. През следващите месеци се очаква да бъде разпратено предложение за присъединяване на всяка една от държавите-членки.
Ново партньорство и срещу Китай
Едновременно с това партньорство, администрацията на Байдън е постигнала и споразумение с Нидерландия и Япония за ограничаване на достъпа на Китай до модерни машини за производство на чипове.
Според Bloomberg официални представители на двете страни са дали съгласието си да приемат някои от същите мерки за контрол на износа, които САЩ въведоха през последната година, за да попречат на компании като NVIDIA да продават най-новите си технологии в Китай.
Според съобщенията новото споразумение предвижда налагане на експортен контрол върху компании, които произвеждат литографски системи, включително ASML и Nikon.

Mаde in China: Китай напредва в изграждането на нови партньорстваС твърди пари и мека сила Китай е търговски партньор на над 120 страни по света

Bloomberg твърди, че САЩ, Нидерландия и Япония не планират да обявят споразумението публично, а неговото изпълнение може да отнеме месеци, докато страните изработват правните детайли.
Влизането в сила на подобно споразумение определено ще бъде удар за Пекин.

От миналата година нидерландската ASML е единствената компания в света, която произвежда машини за екстремна ултравиолетова литография (EUV), необходими на производителите на 5nm и 3nm полупроводници, които захранват най-новите смартфони и компютри. Това очертава и целта на този ход на Вашингтон - прекъсване на достъпа на китайските производители до продуктите на ASML е опит да се замрази местния пазар до настоящото поколение чипове.
Миналото лято китайските държавни медии съобщиха, че SMIC, водещият китайски производител на полупроводници, е започнал серийно производство на 14nm чипове, както и на 7nm, без достъп до чуждестранно производствено оборудване. SMIC работи и върху производството на 5nm полупроводници, но не е ясно как компанията ще направи това без достъп до EUV машини.