Търговията между САЩ и Китай за 2022 г. вероятно е на път да счупи рекордите, което е твърдо доказателство, че въпреки разгорещената реторика за националната сигурност във Вашингтон и приказките за противопоставяне, двете най-големи икономики в света остават силно преплетени, пише Bloomberg Businessweek.

Данните на правителството на САЩ до ноември показват, че двупосочният внос и износ през 2022 г. ще бъде най-високият, регистриран някога, или поне ще бъде много близо до този рекорд, когато окончателният доклад излезе на 7 февруари. Скорошни данни от страна на Пекин за цялата година показаха, че двустранната търговия е била на стойност от около 760 млрд. долара.

Разбира се, на тези данни трябва да се гледа с някои уговорки.

Търговията между страните се забави към края на годината, когато търсенето в САЩ се охлади, а Китай се бореше да управлява Covid-19 ограниченията. Също така, данните не са коригирани спрямо инфлацията, което означава, че по-високите цифри в долари може да не означават повече изпратени стоки.

И все пак, това са поразителни числа в епоха, в която твърдата американска политика към Китай е единствената, която постига двупартиен консенсус.


Данните илюстрират степента, в която страните зависят една от друга, дори когато Вашингтон се стреми да блокира технологичния напредък на Китай, а Пекин се опитва да се противопостави на глобалното влияние на Вашингтон.

Наблюдава се лека тенденция на затопляне в отношенията, включително първата среща лице в лице през ноември между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин, както и планове за повече връзки на високо равнище, включително посещение в Китай тази година на държавния секретар Антъни Блинкен.


Intel: През следващите години чиповете ще са това, което сега е петролътНуждаем се от географски балансирана, устойчива верига за доставки, категоричен е изпълнителния директор на компанията

Конфликтните точки все пак ще бъдат трудни за решаване. Сред тях са териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море и заявената му цел един ден Тайван да се обедини отново с континенталната част, както и агресивният стремеж на Вашингтон да ограничи достъпа на Пекин до технологии.

"Можем ли да водим тази технологична война и все още да имаме много стабилни търговски отношения във всичко останало? Инстинктът ми казва да", казва Дейвид Долар, старши сътрудник по външна политика в института "Брукингс".

По думите му „драконовското“ противопоставяне би имало голям негативен ефект върху жизнения стандарт в САЩ. "Просто не мисля, че политиката на САЩ ще тръгне по този път, каквато и да е реториката."

Подобни сметки вероятно се правят и в Китай, където износът възлиза на около 20% от брутния вътрешен продукт, приблизително двойно по-висок от този в САЩ. Търговията е още по-важен двигател на икономическия просперитет, помагайки за легитимирането на монопола на Китайската комунистическа партия върху властта.

Като се има предвид какъв е залогът, може би не е толкова изненадващо, че двустранната търговия оцеля след митата, наложени от бившия президент Доналд Тръмп, които неговият наследник запази в сила.

Администрацията на Байдън въведе редица собствени мерки, насочени към забавяне на способността на Китай да разработва усъвършенствани полупроводници и системи за изкуствен интелект. Конгресът на САЩ също прие законодателство, насочено към нарушенията на човешките права от страна на Китай, както и към засилване на производството на чипове в САЩ.


Чиповете – просто бизнес или инструмент за глобално господствоTSMC започна производството на най-новите си полупроводници, което налива допълмнително вода в мелницата на глобалната надпревара в сферата

"Това е битка за технологично надмощие", казва Майк Бърнс, партньор в Murray Hill Group, компания за частни инвестиции и рисков капитал, фокусирана върху полупроводниците. Това не води непременно до по-широк търговски разрив, казва той, защото двете страни имат различни цели – технологично лидерство за САЩ, технологична автономия за Китай – и те не са взаимно изключващи се.

Има риск, разбира се, те да се окажат близо до сблъсък. Бърнс казва: "Защитавайки лидерството си, САЩ трябва да внимават дали не създават екзистенциална заплаха за Китай, като елиминират способността на страната да върви към полупроводникова независимост.“

Нарастващото политическо напрежение през последните години може да е оказало по-голямо влияние върху потоците от капитал, отколкото върху търговията.

Американските компании забавиха новите инвестиции в Китай. „За мнозина оценката на плюсовете и минусите наклони решението им към ограничаване на дейността в Китай", казва Тило Ханеман, който следи преките инвестиции между САЩ и Китай за Rhodium Group, фирма за изследвания и данни, която обхваща Китай.

Бизнесът е загрижен за перспективите за растеж на самия Китай, както и за нарастващото геополитическо напрежение, казва той. "Определено виждаме доказателства, че инвеститорите се оттеглят". Някои се местят на места като Мексико и Виетнам, което може да помогне на тези страни да заграбят по-голям дял от американския пай по отношение на вноса за сметка на Китай. (Оказва се, че и китайските фирми, които искат да заобиколят американските мита, също проучват места в тези страни, където могат да построят нови заводи.)


Китай влива 143 млрд. долара в производството на чиповеПекин планира да пусне един от най-големите си пакети от фискални стимули под формата на субсидии и данъчни кредити за подпомагане на производството на полупроводници и за изследователски дейности

Междувременно китайските инвестиции в САЩ се забавиха драстично след скока в средата на миналото десетилетие. Hanemann приписва това на промяната в китайското законодателство около 2014 г., която даде на местните компании повече свобода да преследват проекти в чужбина, което пък доведе до пренасищане на покупките на американски компании и недвижими имоти.

Все пак има много големи американски компании с големи капиталови инвестиции в Китай, които изглежда възнамеряват да останат – и много желаещи да продължат да наливат пари.

"Реториката около противопоставянето продължава да изпреварва реалността", казва Али Уайн, старши анализатор в Eurasia Group и автор на скорошна книга за отношенията между САЩ и Китай. За САЩ и Китай "ще се окаже трудно, ако не и невъзможно, да прекъснат изцяло икономическите си връзки."