В последните седмици новинарският поток е залят от информация за ходовете на две от емблемите на технологичната индустрия - Microsoft и Google, на полето на изкуствения интелект (AI).

Въпреки че са притиснати от икономическата реалност, и двете страни си дават ясно сметка, че именно тази технология държи ключа към бъдещето. И последните новини напълно потвърждават това.

Bing вече разчита на ChatGPT

Във вторник, Microsoft обяви нова версия на своята търсачка Bing, която разчита на последните достижения в сферата на изкуствения интелект.

Новата версия на платформата използва технологията ChatGPT на OpenAI, която завладя света след пускането си миналата година, съобщава BBC.

Според анализаторите този ход е най-голямата заплаха за доминиращата позиция на Google в областта на търсенето в интернет в историята и поставя началото на една луда надпревара на терена на изкуствения интелект.

"Състезанието започва днес", категоричен е дори шефът на Microsoft Сатя Надела, цитиран от информационната агенция.

Разработен от подкрепяната от Microsoft OpenAI, ChatGPT използва модели за дълбочинно обучение, за да генерира подобни на човешките отговори на заявките за търсене. Затова и Надела смята, че технологията е готова да промени естеството на онлайн търсенето, както и начина на взаимодействие с много други софтуери.

"Тази технология ще промени почти всяка позната ни категория софтуер", смята той и добавя, че благодарение на тази интеграция Bing вече ще отговаря на заявките за търсене по-подробно, а не само с връзки към уебсайтове.

Битката за AI - Google налива $300 млн. в конкурент на ChatGPT Компанията Anthropic разработва интелигентен чатбот, наречен Claude
Потребителите също така могат да разговарят с чатбота, за да персонализират по-добре своите заявки.

Новата търсачка на Bing ще бъде пусната в действие веднага, но с ограничен брой търсения за всеки потребител, акцентират още от BBC.

Според информация от Microsoft, компанията планира да заложи в Bing още по-усъвършенствана версия на ChatGPT, като тя ще бъде вградена и в уеб браузъра на компанията - Edge.

Bard - oтговорът на Google

Новината за интеграцията на ChatGPT в Bing беше предхождана от обявлението на Google, че следващата седмица започва внедряването на свой собствен еквивалент на суперчатбот - Bard.

Bard се захранва от големия езиков модел на компанията LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), информира CNBC, като добавя, че технологичният гигант ще отвори платформата за "доверени тестери", преди да я направи по-широко достъпна.

Миналата седмица медията съобщи, че Google тества някои от тези AI функционалности със служителите си като част от план за ограничаване на потенциалните щети, които ChatGPT може да ѝ нанесе. Те включваха въпросния чатбот, наречен Apprentice Bard, както и нови дизайни на екрана за търсене, които предполагат комуникация от типа "въпроси-отговори".

Идва ли краят на монопола на Google при интернет търсачките?В рамките на следващите седмици Microsoft се очаква да интегрира ChatGPT в своята търсачка Bing
"Скоро ще видите задвижвани от изкуствен интелект функции в търсенето, които дестилират сложна информация и множество гледни точки в лесни за усвояване формати, така че да можете бързо да разберете цялостната картина и да научите повече. Това ще е факт, независимо от темата", категоричен е главният изпълнителен директор Сундар Пичай.

Основният бизнес на Google е търсенето в интернет. Едновременно с това, компанията отдавна използва в маркетинговите си послания това, че е пионер в областта на изкуствения интелект. Затова и тази битка е изключително важна за нея. А, по всичко личи, тя няма да бъде лесна.