Google води преговори за инвестиране на стотици милиони долари в Character.AI - бързоразвиващ се стартъп за чатботове с изкуствен интелект, който търси капитал, за да обучава модели в отговор на постоянно повишаващото се потребителско търсене, съобщава Reuters.

Инвестицията, която се очаква да бъде структурирана като конвертируеми облигации, ще задълбочи съществуващото партньорство на Character.AI с Google, в което стартъпът използва облачните услуги на Google и процесорите Tensor Processing Units (TPU) за обучение на модели.

Основана от бившите служители на Google Ноам Шазер и Даниел Де Фрейтас, Character.AI позволява на хората да разговарят с виртуални версии на известни личности, като същевременно създават свои собствени чатботове и асистенти с изкуствен интелект. Тя е безплатна за използване, но предлага и абонаментен модел за 9,99 долара на месец за потребителите, които искат да прескочат виртуалната опашка за достъп до чатбот.

Grok – „остроумен“ бот с бунтарски черти е новото вдъхновение на Илон МъскGrok ще бъде функция за абонатите на X Premium+, който струва 16 долара на месец


Чатботовете на Character.AI са особено харесвани от потребителите на възраст между 18 и 24 години, които допринасят за около 60% от трафика на уебсайта, според данни от Similarweb. Тези демографски характеристики помагат на компанията да се позиционира като доставчик на по-забавни лични асистенти с изкуствен интелект в сравнение с други чатботове с изкуствен интелект, базирани на ChatGPT на OpenAI и Bard на Google.

По информация на компанията уебсайтът ѝ е привлякъл 100 милиона месечни посещения през първите шест месеца от стартирането си.

Character.AI също така води преговори за набиране на дялово финансиране от инвеститори в рисков капитал, което може да оцени компанията на над 5 млрд. долара, твърдят източниците на информационната агенция. През март тя набира 150 млн. долара в кръг на финансиране, ръководен от Andreessen Horowitz, при оценка от 1 млрд. долара.

Разговорите с Google продължават и условията на сделката могат да се променят, заявяват още източниите на Reuters.

Много възможности, още повече рискове: AI плаши световните лидериСъществува потенциал за сериозни, дори катастрофални вреди, смятат те


Google инвестира в стартъпи в областта на изкуствения интелект, включително 2 млрд. долара за създателя на модели Anthropic под формата на конвертируеми облигации, в допълнение към по-ранните си капиталови инвестиции. Anthropic използва облачните услуги на Google, както и последната версия на TPU.

Това е част от по-широката тенденция големи доставчици на технологични облачни услуги да сключват сделки с компании за изкуствен интелект, за да ги привлекат да използват определен облак или хардуер в интензивната надпревара за създаване на AI модели и обслужване на потребителите. В този списък влизат Microsoft с участието си в OpenAI и инвестициите на Google и Amazon в Anthropic.

Председателят на Федералната търговска комисия на САЩ Лина Хан коментира по време на събитие в Сан Франциско миналата седмица, че агенцията разглежда инвестициите на доставчиците на облачни услуги в стартиращи компании за изкуствен интелект, за да проучат евентуални антиконкурентни аспекти.