В дефинираната от бърз технологичен напредък бизнес среда банковият сектор преминава през дълбока дигитална метаморфоза, но предстоят още бурни трансформации.

Традиционните финансови институции възприемат финтех иновациите, за да отговорят на потребностите на своите клиенти, като един от най-големите приоритети е още по-голямото улесняване на потребителите да извършват плащания и преводи.

Около това мнение се обединиха стратегически и технологични лидери от Payhawk, tbi bank и Обединена българска банка в първата част на панела Fintech Future по време на форума Digital Trends 2023, чийто фокус тази година беше реалната полза от изкуствения интелект за бизнеса.

Как AI трансформира и стартъп екосистемата и какви всъщност са необятните възможности за трансформация на всички бизнес сектори, благодарение на вече достъпната технология, бяха темите във втората част на панела Fintech Future, по време на която Христо Томов, съосновател на една от най-успешните и бързо разрастващи се технологични компании Dreamix, насочи вниманието на публиката към една фундаментална промяна, която според него остава незабелязана от голяма част от пазара:

„Доскоро, за да решиш даден проблем чрез инструмент с изкуствен интелект, имаше нужда от огромно количество данни, с които да го тренираш. Така голяма част от AI потенциала оставаше неизползван като решение, заради липсата на тези данни. В последните години това чувствително се промени с така наречените pre-trend модели, които са обучени върху невъобразимо голямо количество данни и вече могат да бъдат взети наготово. Всички тези ниши, в които може да се използва изкуствен интелект, вече са на масата. Технологията вече е много достъпна и със сигурност това ще даде тласък за още по-силно развитие на AI пазара.“

Асен Василев: След 10-15 години трудът няма да бъде фактор за производствоОсновният двигател на икономиката ще бъде човешкият капитал, заяви финансовият министър

Панелът Fintech Future беше част от богатото съдържание на форума Digital Trends 2023, който събра лектори от най-големите компании на глобално и местно ниво, сред които Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, Accenture, FIFA, Rakuten Viber, Payhawk, tbi bank, ОББ, Seedblink, Eleven, Dreamix, Kaizen Gaming, Amusnet, Flutter, Telepoint.

В рамките на събитието специални изявления към технологичната общност у нас направиха министърът на финансите на България Асен Василев и предприемачът и ментор на стартиращи компании Васил Терзиев, избран за нов кмет на столицата.

Васил Терзиев: Ще наложим София като бранд за иновации и град на амбициятаНие като град се конкурираме да привличаме инвестиции и да задържим хората. Да имат достатъчно причини да се реализират успешно точно тук - в София

С модератор Андрей Анастасов, ръководител на растежа в Dreamix, лекторите в първата част на панела Fintech Future обсъдиха иновациите и горещите теми в глобалния и регионалния финансов сектор, както и ролята на финтех компаниите за ускоряването на редица процеси, като възможността за незабавни преводи.

„Дигитализацията е най-хубавото, което се случва в банковия сектор. Към момента 97% от всички интеракции, които имат клиентите с банките ни, са дигитални“, каза Елена Насалевска, генерален мениджър Дигитални канали в ОББ. Пътят напред е свързан с фокус върху последните иновации, включително т. нар. beyond banking услуги, посочи Насалевска, изтъквайки „разтърсващата“ роля на финтех сектора в тези процеси.

Тя отбеляза и напредъка на традиционния банков сектор в незабавните BLINK преводи, посочвайки, че ОББ отбелязва впечатляващ ръст в това отношение. „В момента сме водещи на пазара с 6,5 млрд. незабавни преводи в лева, извършени през дигиталните канали ОББ Мобайл и ОББ Онлайн“, каза Насалевска.

Финансовата институция се фокусира и върху допълнителните изисквания за идентификации на клиентите, каза още тя. По думите ѝ това е важно заради кибератаките, сред чиито основни мишени са банките. С оптималната защита срещу тях започва сигурността на плащанията, посочи още Насалевска. Тя отбеляза и ползите от внедряването на изкуствения интелект по отношение на мониторинг на плащания и превенция.

Преосмисляне на бизнеса – 5 основни сили, които променят пейзажаДигиталната трансформация на една компания трябва да е постоянен и целенасочен процес

"Много е важно да знаете как да използвате AI и как да го направите достъпен и за потребителите, и за хората в компанията, така че да постигнете истинска иновация в областта на взаимодействието с клиентите", изтъкна Гюркан Папила, вицепрезидент Технологии в tbi bank, добавяйки, че банката върви по този път чрез обучения на своите служители.

Наблюдавайки текущия скок на транзакциите и широкото приемане на електронните пари, той заяви, че очаква значителни иновации отвъд традиционните банкови граници. „Трябва да се подготвим за новата ера, която е много близо“, посочи технологичният експерт от tbi bank.

Папила идентифицира взаимодействието с клиентите като фокусна точка за новаторски решения, включващи генеративен изкуствен интелект. Отбелязвайки свободата на клиентите да избират от голям брой доставчици на услуги, той подчерта „важността на срещата с тях там, където се намират“.

„Това, което ни помага е, че ние не сме банка", каза Любомир Атанасов, стратегически ръководител специални проекти в Payhawk.

Първият българския еднорог стартира по-скоро като софтуерна компания отколкото като финансова институция, посочи той. „Да, ние сме финтех, но мислим за себе си като техфин“, доплъни Атанасов.



„Възможността да стартираме, работейки с партньори, ни позволява да се фокусираме върху това, което клиентите най-много търсят. Ако предлагаш само платежна карта, си на едно ниво с другите банки. Много по-силен ход е да предлагаш софтуер, който се налага и по-лесно на различните пазари“, каза още експертът на Payhawk и изтъкна, че фокусът върху иновациите е позволил на компанията да спечели толкова много клиенти толкова бързо.

Христо Борисов, Payhawk: Изкуственият интелект ще става все по-креативен„Не е далеч времето, в което много от нещата, които един финансов директор или отдел има нужда да разбере в реално време, ще бъдат предоставяни от един чатбот“

Във втората част на панела Fintech Future модераторът Андрей Анастасов обсъди как изкуственият интелект трансформира стартъп средата и какви са необятните възможности за всички компании, благодарение на вече достъпната AI технология, с Веселина Маркова, ръководител на финтех направлението в Eleven Ventures, Ангел Хаджиев, оглавяващ платформата за инвестиции в стартиращи компании SeedBlink, и Христо Томов, съосновател на Dreamix и лидер на свързаните с AI решения в компанията.

Европейската платформа за рискови инвестиции с технологична насоченост и управление на собствен капитал SeedBlink въвежда серия от иновативни подобрения по своите продукти, включително нови инструменти за симулации на бъдещите рундове и чатбот с изкуствен интелект, стана ясно от участието на Ангел Хаджиев, директор на платформата за България.

С новите инструменти платформата дава възможност на българските и европейските компании в ранен и по-напреднал етап на развитие, както и на техните заинтересовани страни, да подобрят разбирането си и достъпа до дялово участие.

През юни тази година SeedBlink лансира революционния продукт за България Nimity, чиято цел е да опрости управлението на собствен капитал за предприемачи и частни инвеститори. В този ред новият инструмент Симулации на Nimity предлага на предприемачите лесен начин за преглеждане на финансовите и капиталовите последици от бъдещите рундове на финансиране – от разводняването до въздействието на опциите в обращение. Симулациите превеждат сложната финансова динамика в разбираеми, динамични визуализации, като повишават прозрачността в разпределянето на собствения капитал и структурите на собственост.

Момчил Еленков, Rakuten Viber: Бъдещето на финтех е в комуникациятаИндустрията сочи, че до 2027 г. половината от населението ще използва суперприложения

Чатботът с изкуствен интелект на Nimity EquiBot пък е създаден, за да обясни сложните концепции за управление на собствен капитал както на основателите, така и на инвеститорите. Като информационен помощник, EquiBot има за цел да обучи потребителите на тънкостите, свързани с дяловото участие, като предлага информация за функционирането на SeedBlink и Nimity.

Инвеститорите в SeedBlink вече могат да проследяват цялото си портфолио портфейл в Nimity, дори и с външно държан собствен капитал или стартъп ценни книжа.

„Ние разбираме уникалните предизвикателства, пред които са изправени българските компании в управлението на своите дялове. Нашите постоянни иновации са фокусирани върху опростяването на достъпа до дялов капитал, правенето на сложната финансова динамика по-разбираема и обединяването на разнообразна общност от експерти в цяла Европа“, коментира Ангел Хаджиев.

„Нашият фокус е върху 4 основни направления: Финтех, Хелттех, Бъдещето на работата и Бъдещето на храната“, каза Веселина Маркова, ръководител на финтех направлението в Eleven Ventures. „Подкрепили сме над 150 технологични компании от региона“, посочи тя.

„През последните пет години финтех сегментът се разви страшно много – като концепция, като приложения, като двигател за развитието на информационните и финансови институции“, отбеляза още експертът от Eleven Ventures.

Веселина Маркова отбеляза, че във фонда постъпват все повече проекти, кандидатстващи за първоначална инвестиция, чиито основатели ги представят като AI. „Затова една от първите стъпки, които предприехме беше да изградим вътрешна инфраструктура, с която да можем да оценяваме адекватно тези проекти. Наред с това изградихме вътрешна инфраструктура, с която помагаме на компаниите да внедряват AI в техните бизнеси, за да бъдат много по-високо оценявани от своите клиенти и инвеститори“, разказа Маркова и добави, че има огромно поле за разработка на нови AI продукти и услуги.

Експертът от Eleven Ventures посочи още, че изкуственият интелект в много голяма степен трансформира основните направления на фонда, особено инвестициите по отношение на бъдещето на работата, където AI технологиите по много естествен начин допринасят за оптимизиране на процеси, повишаване на продуктивността и ефективността.

„Наскоро основателите на компания, занимаваща се с AI, дойдоха при нас с думите „Ние сме тук, защото вие в следващите няколко години няма да съществувате, обръщайки се към инвестиционните анализатори“, разказа още Маркова. „Тоест, ние инвестираме в нещо, което ще ни замести след време“, отбеляза тя и добави:

„Аз нямам нищо против машина да върши монотонните задачи, които отнемат страшно много време, за да мога да насоча свободното си време и енергия в проекти, предоставящи много повече възможности.

Важно е обаче винаги да пазим критичното мислене и да сме способни да отсяваме халюцинациите на изкуствения интелект, който често дава подвеждащи изводи и анализи. За мен основното е да продължаваме да се развиваме като хора, които са много повече от изкуствения интелект.“

Бизнес трансформация с отговорен AI – мисията на Google CloudОще през 2018 г. Google първа разработва и въвежда принципи на AI за служителите

Най-лесният пример за вътрешните ползи от AI е достъпът до информация. Всъщност, голямата промяна в света на изкуствения интелект през последните години, е че цялата информация, която се генерира в една компания, изведнъж стана супер лесно достъпна в разговор с един чатбот.

Това каза съоснователят на Dreamix Христо Томов, който отбеляза, че компанията работи активно в посока предлагане на AI решения на клиенти, като в същото време насърчава и използването им от служителите на Dreamix. Компанията освен това непрекъснато надгражда новаторските инструменти с изкуствен интелект, които помагат за увеличаването на производителността на хората, разработващи софтуер. „Става дума както за писането на код, така и във всеки друг аспект в развитието на софтуера“, посочи Томов.

Съоснователят на Dreamix посочи още, че когато мислим как да използваме AI в бизнеса, е много важно да не го разглеждаме като еднократно действие. Технологията се променя толкова бързо, че еднократна стратегия за внедряване на AI ще се окаже остаряла едва след няколко месеца. „Затова консултираме нашите партньори не само да намерят оптималното решение за момента, а да създадат организацията и процесите в компанията така, че в определени интервали от време да правят още една голяма стъпка по отношение на AI, превръщайки внедряването му постоянно развиващ се процес.“

Digital Trends 2023 се проведе пред пълна зала в Sofia Event Center на 7 ноември с подкрепата на A1 Bulgaria, Philip Morris Bulgaria, Uniqa, Emag, Пощенска банка, Nestle, Hell Energy.

Партньори на Digital Trends са агенциите Digital ID, The Locals, 360 All Digital.

Медийни партньори са bTV Media Group, БНТ, novini.bg, dir.bg.

Димитър Илчев