Да говориш за бъдещето е трудно и доста рисковано.

Трудно, защото в този информационен океан от събития с хиляди и неочаквани разклонения, да видиш ясната картина на нашето утре е почти невъзможно.

И рисковано, защото ние хората имаме склонността да свръхдраматизираме времето, в което живеем, придавайки му най-често прекалено песимистични краски.

С тези думи журналистът на bTV Светослав Иванов откри форума Digital Trends 2023, който се провежда днес в Sofia Event Center.

“Никога не е било толкова сложно”, чува се из различни точки на света. Но драматизирайки, никога не трябва да забравяме, че и преди е имало периоди, много по-сложни и трагични, през които човечеството е преминавало и е излизало по-силно и сплотено", продължи Светослав Иванов.

Той цитира американския историк Ричард Холоуей, който разграничава два големи универсални и в същото време прости въпроса, които са в основата на човешкото развитие през хилядолетията. Те са майката и бащата на всички останали въпроси на света.

А именно - Какво има там горе? И какво се случва след като умрем?

Ето и цялото обръщение на Светослав Иванов към публиката на Digital Trends 2023

„Отговорите на първия въпрос изразяват нуждата от знание и непрекъснат стремеж към интелектуално развитие, а отговорите на втория въпрос раждат религиите. Защото няма истинско развитие без спазването на серия от етични норми, които да ни водят по пътя към светлата страна, а не към мрака.

Именно затова е важно да говорим за следващият голям скок на нашата цивилизация, каквато безспорно ще е употребата на генеративния изкуствен интелект. Особено в днешния свят и особено в исторически момент, в който човечеството изпитва проблем с паметта.

Освен сгрешена представа за време, в която събития само преди седмица вече ни изглеждат като събития от преди месец, имаме и размита представа как изглежда знанието в момента. Клик ли е? Въпрос ли е? Например към “новия Оракул”, както Ноа Харари нарече Chat GPT. Харари е сред скептиците и призовава към регулации. Но в основата на всички дискусии, независимо от нашата нагласа седи думата, която споменах преди малко сред двата основни въпроса - етика.

Но тук идват неизвестните. Какви са инструментите, които да използваме, за да гарантираме етичното използване на технологията? Как биха изглеждали те? Кой да регулира какво и по какъв начин? Всички документи до този момент имат по-скоро пожелателен характер. В САЩ преди седмица се появи документ от 110 страници, който щрихира етичното използване на изкуствения интелект, а Европа готви подобна база, върху която да стъпи в следващите месеци. Срещата в Лондон пък приключи с море от думи и малко конкретика. Запомни се репликата на Мъск, че благодарение на изкуствения интелект “хората скоро щели да спрат да работят и да започнат да търсят смисъла”. Ако внезапното изчезване на милиони работни места може да се нарече просто “търсене на смисъла” и до какво може да доведе това, ако се случи прекалено рязко, това вече е друга тема.

Но именно търсенето на смисъла е голямата задача на света в момента. Защото с инструмент, захранван от изкуствен интелект можеш да анализираш финансовото представяне на своите конкуренти, да опростиш много процеси в производството, да търсиш лек срещу заболяване или да си напишеш домашното, без изобщо да се задълбочаваш и без изобщо да разбираш каква е целта на ученето на каквото и да било. С изкуствен интелект можеш да рисуваш без да си художник, да композираш без да си музикант. Да пишеш без да имаш писателски талант. Креативността може да отстъпи място на готовите форми. Като в магазин - тук са естествените храни, там са онези с изкуствените съставки. Заместващ продукт, но досущ като естествения, но не е.

Както ви споделих в началото погледът към бъдещето е трудна задача, но не само заради свръх драматизма, с който съвременниците обикновено гледат на своето време. Другата причина е свързана със скоростта на развитие на технологиите. В тази ожесточена конкуренция, днес вече може да е вчера. Но все пак - все още без отговор остава въпроса - а какво ще е утре?“,

Новата трансформация, към която развитието на изкуствения интелект насочва бизнеса, е фокус на тазгодишното издание на форума Digital Trends 2023, организиран за поредна година от Sportal.bg и Profit.bg, които са част от водещата швейцарска медийна група Ringier.

В началото на форума министърът на финансите на България Асен Василев и предприемачът и ментор на стартиращи компании Васил Терзиев, избран за нов кмет на столицата, ще направят своите обръщения към технологичната общност у нас.

Digital Trends 2023 събира лектори от най-големите компании на глобално и местно ниво, сред които Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, Accenture, FIFA, Rakuten Viber, Payhawk, tbi bank, ОББ, Seedblink, Eleven, Dreamix, Kaizen Gaming, Amusnet, Flutter, Telepoint.

Сред специалните гости на събитието е главният кореспондент за Европа на глобалната медийна организация POLITICO Матю Карнинчниг, който ще направи дисекция на стратегията на ЕС за привличането на инвестиции от някои от най-големите производители в света на най-горещата стока - микрочиповете.

Петър Торнев, управляващ директор на технологичния център на глобалната компания Accenture в България, ще покаже пътя към тоталното преоткриване на бизнес възможностите в следващите 10 години с лекция за ключовите технологии, тенденции и управленски модели, които ще направят компаниите по-конкуренти и устойчиви, а хората в тях – по-креативни, продуктивни и щастливи.

Лора Иванова, мениджър ключови клиенти за Google Cloud в Централна и Източна Европа, която има основна роля в лансирането и постоянното подобряване на потребителския чатбот Bard, ще представи опита на Google в базираните на изкуствен интелект решения за бизнеса.

Дълбоко в ползите от технологията за компаниите и техните потребители ще навлезе и Майк Голубев, главен архитект на решения в Amazon Web Services, който в няколко нива, включително през динамиката на спортния сектор, ще демонстрира AI и ML тактиката за бизнеса с практически и реални решения за клиенти на гиганта AWS.

Темпото по темата ще ускорят представители на Kaizen Gaming - една от най-бързо развиващите се GameTech компании в света, Amusnet - разработчик на онлайн игрални решения за над 1500 оператора в цял свят и Flutter International - технологичен хъб на един от водещите глобални лидери в областта на спортни залагания, игри и развлечения.

Специален гост на събитието е и Георги Стоименов, старши мениджър бизнес развитие и игри във FIFA, който ще ориентира брандовете в т. нар. „Икономика на вниманието“, демонстрирайки какво традиционните сектори могат да научат от начина, по който виртуалните платформи за игри в спортната екосистема привличат и задържат фенове.

С прогнози и прозрения за бъдещето на финтех индустрията ще започне втората част на събитието след обяда в Sofia Event Center, осигурен от организаторите.

На сцената на Digital Trends 2023 ще говори съоснователят на първия български еднорог Payhawk Христо Борисов, който ще очертае перспективите за финтех сектора през опита на компанията с широк спектър от клиенти на глобалния пазар.

В допълнение, в рамките на специален щанд в нетуъркинг зоната на Sofia Event Center експерти на Payhawk ще предоставят допълнителна информация на гостите на събитието за управлението на бизнес разходи и как новаторските инструменти в това направление помагат на компаниите да бъдат по-ефективни.

За ролята на AI в бъдещето на супер приложенията, комуникацията и свързаността ще говори Момчил Еленков, който отговаря за финтех стратегията на Rakuten Viber.

В дискусионни панели по темите за развитието на финтех пазара, за възможностите пред стартиращите компании в него, както и за AI трансформацията на фондовете за рисков капитал ще се включат Христо Томов, съосновател на Dreamix, Любомир Атанасов, ръководител на стратегическите проекти в Payhawk, Гуркан Папила, вицепрезидент технологии в tbi bank, Веселина Маркова, ръководител финтех в Eleven Ventures, Ангел Хаджиев, оглавяващ платформата SeedBlink.

Digital Trends 2023 продължава с разговори за гравитацията на данните с Андрей Расийски, управляващ съдружник в Alma Consulting и бизнес партньор в Telepoint, и за най-новите тенденции в киберсигурността с Антон Пулийски, председател на Emerging Technologies Integration Cluster (ETIC).

Може да се регистрирате и да си осигурите място на събитието тук.

За повече информация посетете уебсайта на Digital Trends 2023.