През 1950 г. Алън Тюринг, талантливият британски математик и разбивач на кодове, публикува научна статия, в която пише, че целта му е да разгледа въпроса: "Могат ли машините да мислят?"

Отговорът е почти 12 000 думи, пише The New York Times, но завършва ясно: "Можем да видим само малко напред, но можем да видим и много неща, които трябва да се направят."

Повече от седем десетилетия по-късно това чувство обобщава настроението на много политици, изследователи и технологични лидери, които в сряда се събраха на среща на върха, посветена на безопасността на изкуствения интелект, която се провежда в Лондон. Британският премиер Риши Сунак се надява, че тя ще постави страната като лидер в глобалната надпревара за овладяване и регулиране на изкуствения интелект.

В сряда сутринта правителството му публикува документ, наречен Декларация от Блетчли, подписан от представители на 28-те държави, участващи в събитието, включително САЩ и Китай, в който се предупреждава за опасностите, които представляват най-напредналите "гранични" системи за изкуствен интелект.

AI за бизнеса: Експерти от глобални компании идват за Digital Trends 2023Събитието ще се проведе на 7 ноември в Sofia Event Center


"Съществува потенциал за сериозни, дори катастрофални вреди, умишлени или непреднамерени, произтичащи от най-значимите възможности на тези модели на изкуствени интелекти", се казва в декларацията. „Много от рисковете, произтичащи от AI, са по своята същност глобални и затова е най-добре да бъдат преодолени чрез международно сътрудничество. Решени сме да работим заедно по приобщаващ начин, за да осигурим ориентирани към човека, надеждни и отговорни AI."

В документа обаче не се определят конкретни политически цели, като следващата среща е планирана да се проведе след шест месеца в Южна Корея, а третата - след една година във Франция.

Правителствата се опитват да се справят с рисковете, породени от бързо развиващите се технологии, след като миналата година беше пуснат ChatGPT - човекоподобен чатбот, който показа как най-новите модели се развиват по мощни и непредсказуеми начини, посочва още изданието и добавя:

„Бъдещите поколения системи с изкуствен интелект могат да ускорят диагностицирането на болести, да помогнат в борбата с изменението на климата и да рационализират производствените процеси, но също така представляват значителни опасности по отношение на загубата на работни места, дезинформацията и националната сигурност“.

Доклад на британското правителство от миналата седмица предупреждава, че усъвършенстваните системи за изкуствен интелект "могат да помогнат на зловредните играчи да извършват кибератаки, да провеждат кампании за дезинформация и да разработват биологични или химически оръжия".

Пентагонът: Китай развива концепция за интелигентна война чрез AI Пекин е световен лидер в някои приложения на AI като лицево разпознаване и обработка на естествен език


Двудневната среща на върха във Великобритания се провежда в Блетчли Парк, провинциално имение на 50 мили северно от Лондон, където Тюринг е помогнал за разбиването на кода "Енигма", използван от нацистите по време на Втората световна война. Смятано за едно от родните места на съвременните компютри, мястото е съзнателен намек за надеждите на министър-председателя, че Великобритания може да бъде в центъра на друга водеща световна инициатива.

Блетчли е "въздействащо, тъй като отразява много важен момент от времето, когато се е изисквало голямо лидерство от страна на правителството, но също така и момент, в който компютрите са били в центъра на вниманието", казва Иън Хогарт, технологичен предприемач и инвеститор, назначен от Сунак за ръководител на правителствената работна група за рисковете, свързани с изкуствените интелекти.

С Илон Мъск и други технологични лидери в публиката, крал Чарлз III произнася видеообръщение в откриващата сесия, записано в Бъкингамския дворец преди да отпътува на държавно посещение в Кения тази седмица. "Свидетели сме на един от най-големите технологични скокове в историята на човешката дейност", казва той. "Съществува ясен императив да се гарантира, че тази бързо развиваща се технология ще остане безопасна и сигурна.

В срещите от името на Съединените щати участват вицепрезидентът Камала Харис и Джина Реймондо, министър на търговията.

AI на прицел: В САЩ анализират вредите от бума на технологиятаКакто FTC, така и Белият дом изследват потенциалните вреди за обществото от разпространението на изкуствения интелект


У Джаохуей, заместник-министър на науката и технологиите на Китай, заявява пред участниците, че Пекин е готов да "засили диалога и комуникацията" с други държави относно безопасността на изкуствените интелекти. Китай разработва своя собствена инициатива за управление на изкуствените интелекти, казва той и добавя, че технологията е "несигурна, необяснима и непрозрачна".

Тъй като разработването на водещи системи за изкуствен интелект е съсредоточено в Съединените щати и малък брой други държави, някои участници заявяват, че регулациите трябва да отчитат въздействието на технологията в световен мащаб. Раджеев Чандрасекхар, министър на технологиите, представляващ Индия, е категоричен, че политиките трябва да се определят от "коалиция от нации, а не само от една или две държави".

"Позволявайки на иновациите да изпреварят регулирането, ние се отваряме за токсичността, дезинформацията и въоръжаването, които виждаме днес в интернет, представени от социалните медии", казва той.

На конференцията присъстваха ръководители на водещи технологични компании, сред които Anthropic, Google DeepMind, IBM, Meta, Microsoft, Nvidia, OpenAI и Tencent.

Темата за изкуствения интелект и неговото влияние върху човечеството и бизнеса са фокус и на организирания от Profit.bg форум Digital trends, който ще се проведе на 7 ноември, вторник, в Sofia Event Center.