Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг може и да не е пряко замесен в драмата около случващото се със Сам Алтман – неговото уволнение и бързото му връщане на кормилото на OpenAI, но изпълнителният директор на гиганта в социалните мрежи и неговата компания биха могли да се възползват от всичко това, пише в свой анализ CNBC и добавя:

„Имаше много дебати относно „победителите“ в сагата с изпълнителния директор на OpenAI, като някои експерти смятат, че Microsoft и неговият главен изпълнителен директор Сатя Надела са се оказали победители, докато членовете на борда на OpenAI, които започнаха всичко това, като уволниха Алтман миналия петък, бяха губещите“.

Microsoft, най-големият финансов поддръжник на OpenAI, позиционира високопоставения стартъп като крайъгълен камък за партньорставата си в облачните изчисления, рекламирайки Алтман и неговия екип през цялата година на множество събития. В крайна сметка технологичният гигант дори успя да създаде обществена асоциация между себе си и производителя на ChatGPT. Но това донякъде има обратен ефект, след като критиците се усъмниха как е било възможно всичко случващо се в AI стартъпа да убегне от вниманието на Надела и компанията му.

Триумфално завръщане: Сам Алтман отново застава начело на OpenAIВ понеделник стотици служители на компанията заплашиха да се преместят в Microsoft заедно с него


Междувременно Meta и Зъкърбърг имат лукса да наблюдават корпоративния цирк отстрани, което може да помогне на гиганта в социалните мрежи да засили инициативите си с отворен код Llama AI, тъй като някои компании вече ще заложат на диверсифицикация на достъпа си до подобни услуги с оглед на възможни катаклизми като случая с Алтман.

Това развитие може да помогне на Meta и в набирането на талант.

Meta продължава да инвестира сериозно в различни видове генеративен AI и свързаните с тях големи езикови модели, които помогнаха за създаването на ChatGPT на OpenAI. Изследователския екип за изкуствен интелект на компанията се смята, заедно с DeepMind на Alphabet, за една от най-уважаваните групи в технологичната индустрия.

Професионалистите, които искат да работят в частния сектор, може да намерят комфорт в стабилността на Meta и нейната изследователска лаборатория за изкуствен интелект след привидно почти колапса на една от водещите стартиращи компании в индустрията.

Как гледат Силициевата долина и инвеститорите на трусовете в OpenAIСлучващото се в редиците на създателя на ChatGPT много напомнят на ситуацията в Apple от 80-те


Фиаското на OpenAI поражда опасения сред клиентите на стартъпа и други корпоративни лидери относно това дали трябва да разчитат само на един голям езиков модел като част от техните бизнес стратегии за AI. Множество технологични лидери коментират пред CNBC, че изпитанието на OpenAI е дало тласък на бизнеса да намали зависимостта си от GPT семейството на OpenAI, за да включи други платформи като тези на Anthropic и Cohere.

Meta може да се възползва, ако компаниите продължат да търсят множество доставчици на AI, подобно на това как много организации се преориентираха към стратегията с много облачни платформи. Компанията силно рекламира своята генеративна AI платформа с бранда Llama, който е достъпен безплатно чрез модел с отворен код. Llama е привлекателна алтернатива, защото разработчиците могат да получат достъп и да персонализират големия езиков модел според специфичните си нужди, без да са свързани с конкретен доставчик.

Колкото повече разработчици имат достъп и подобряват Llama, толкова повече Meta може потенциално да намали общите си оперативни разходи, както и тези за технологични изследвания, наред с други предимства.

И накрая, въпреки опасенията на Llama относно лицензирането и други потенциални проблеми, повече компании и разработчици могат да изберат да създават приложения с AI софтуера на Meta, без да се страхуват, че гигантът на социалните мрежи може да се срине за няколко дни.