Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че изненадващото му уволнение и последвалото му повторно наемане от компанията миналия ноември е било "нелепо" и че "в един момент ти идва просто да се смееш".

Технологичният лидер разказа за преживяното по време на Световния икономически форум в Давос, където участва в един от панелите.

През ноември управителният съвет заяви, че е загубил доверие в своя лидер и го отстрани от компанията, припомня Euronews.

Бордът заяви, че "Алтман не е бил последователно откровен в комуникацията, което е възпрепятствало способността му да упражнява отговорностите си".

Впоследствие почти целият персонал на OpenAI заплаши да подаде оставка, ако той не бъде възстановен на работа.

"Когато ме помолиха да се върна, моят незабавен отговор беше "не", защото бях ядосан", сподели Алтман пред публиката в Давос. "Но също така знаех, а и бях видял от наблюдението на екипа, че компанията ще се справи и без мен", добави той.

Триумфално завръщане: Сам Алтман отново застава начело на OpenAIВ понеделник стотици служители на компанията заплашиха да се преместят в Microsoft заедно с него

OpenAI превзе лидерските позиция в технологичния сектор със своя чатбот с генеративен изкуствен интелект ChatGPT и се разрасна екзистенциално, след като гиганти като Microsoft инвестираха 10 млрд. долара в нея.

Говорейки за поукитен от сагата с уволнението му, Алтман заяви: "Знаехме, че не разполагаме с необходимото ниво на опит, просто го пренебрегнахме".

Според него, един от уроците е, че компаниите трябва да отделят повече време да мислят "как всички странни неща могат да се объркат".

Относно общият генеративен изкуствен интелект, Алтман смекчи тона в Давос и в разговор с главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че AGI ще бъде "изненадващо непрекъснато нещо", при което "всяка година пускаме нов модел и той е много по-добър от предходната година".

Сам Алтман: AI на човешко ниво идва и ще промени света не както си мислимАлтман се опита да смекчи опасенията на скептиците по отношение на AI за степента, в която технологията ще завладее обществото

В разговора, организиран от Bloomberg по време на конференцията, той също така заяви, че AGI може да бъде разработен в "сравнително близко бъдеще", но "ще промени света не както очакваме и ще промени работните места много по-малко, отколкото всички ние си мислим".

Основана през 2015 г., мисията на OpenAI е именно да постигне разработка на AGI. Компанията с частна пазарна оценка, приближаваща 100 млрд. долара, е категорина, че цели да разработи технологията безопасно.

Сам Алтман ръководи OpenAI от 2019 г. и изпълнява функциите както на висш ръководител, така и на публично лице на изследванията и разработването на продукти в областта на изкуствения интелект.

Продавай идеи, срещай се с хора: Стратегията за лидерство на Сам Алтман

За разлика от повечето стартъпи в Силициевата долина OpenAI не е структурирана като типична корпорация с големи части от капитала, контролирани от основателите.

По-скоро тя е част от организация с нестопанска цел. Бордът на директорите я контролира като цялостен ръководен орган за всички дейности на OpenAI.

Веднага след като бордът обяви уволнението на Алтман, водещи инвеститори и основатели от Силициевата долина изразиха на висок глас своите опасения и дори сравниха този ход с решението на Apple да уволни Стив Джобс преди близо 40 години.

През 1997 г. Джобс се завръща в компанията в крайна сметка повежда Apple към създаването на iPhone и превръщането й в най-ценната компания в САЩ.