OpenAI стартира своя GPT Store - онлайн пазар, на който платените потребители на ChatGPT могат да купуват и продават специализирани чатботове, базирани на езикови модели.

Компанията, чийто изключително популярен продукт ChatGPT помогна за бума в областта на изкуствения интелект, вече предлага персонализирани инструменти чрез платената си услуга ChatGPT Plus. Новият магазин ще позволи на потребителите да предлагат и да печелят от по-широк набор от технологии.

Чрез новите модели ще могат да се разработват виртуални асистенти със собствена индивидуалност, включително специализирани в преговори за заплата, създаване на планове за уроци и разработване на рецепти.

В блогпост, обявяващ стартирането, OpenAI заяви, че вече са създадени над 3 млн. персонализирани версии и че планира всяка седмица да обявява най-полезните инструменти.

АI фитнес инструкторите вече са тук. И бизнесът им се разрастваДоклад от 2022 г. оценява общата стойност на сектора на AI фитнес приложенията на около 7.8 млрд. долара с прогнозата, че ще скочи до над 35 млрд. долара през 2030 г.

Магазинът е сравняван с този за приложения на Apple, като насърчава нови разработки в областта на AI от по-широк кръг потребители. Meta също предлага чатботове с различни индивидуалности.

Първоначално GPT Store трябваше да бъде открит през ноември, преди стартирането му да се забави поради вътрешни сътресения в компанията в края на миналата година, когато бордът на уволни Сам Алтман. Той си върна поста главен изпълнителен директор седмица по-късно след масово напускане на служители.

Компанията заяви, че през първото тримесечие на тази година ще стартира програма за споделяне на приходите, чрез която на разработчиците ще се плаща въз основа на ангажираността на потребителите с техните инструменти. "Всеки може лесно да създаде свой собствен GPT - не се изисква кодиране", пише OpenAI в публикация в блога си.

В прессъобщението, придружаващо стартирането на магазина, компанията изтъква няколко вече предлагани продукта, включително такива от приложението за дизайн Canva и апликацията за туризъм AllTrails.

Продавай идеи, срещай се с хора: Стратегията за лидерство на Сам Алтман

Новият магазин е достъпен за абонатите на премиум услугите ChatGPT Plus и Enterprise, както и за новото абонаментно ниво, наречено Team, което струва 25 долара месечно за всеки потребител. Абонатите на Team могат също така да създават персонализирани GPT за нуждите на екипа си.

По време на откриващия демонстрационен ден за разработчици Алтман съобщи, че ще покрие правните им разходи, тъй като те могат да нарушат закона за авторското право при създаването на продукти.

Компанията е съдена многократно за предполагаемо нарушаване на авторските права, тъй като е използвала текстове от чужди източници за обучение на своите големи езикови модели. В началото на януари Алтман заяви, че е "невъзможно" да се създаде ChatGPT, без да се включи авторски материал в корпуса за обучение на изкуствения интелект.