Докато се сбогуваме с 2023 г., е важно да се замислим за вихъра от значителни събития, които оформиха медийния пейзаж през изминалата година.

От революционния напредък в областта на изкуствения интелект, предизвикващ правни битки и регулации, през стачките в Холивуд до сътресенията в социалните медии - CNN отбелязва моментите, които оставиха следа в сферата на журналистиката, иновациите и общественото въздействие през последните 12 месеца.

Изкуственият интелект

OpenAI стартира надпревара в Силициевата долина, развълнува Уолстрийт, разтърси новинарския бизнес, предизвика съдебни дела за авторски права, както и извънредни срещи на световните лидери относно възникващите опасности, свързани с технологията.

В сряда The New York Times подаде съдебен иск срещу Microsoft и OpenAI, компанията, която стои зад популярния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, обвинявайки ги в нарушаване на авторските права и злоупотреба с интелектуалната собственост на изданието.

Марк Валдер, Ringier: Който приеме AI ще бъде победител, останалите губятГлавният изпълнителен директор на 190-годишната организация, споделя пред Profit.bg как лидерите в сектора виждат бъдещето, очертано от изкуствения интелект

В подадената до Окръжния съд в Ню Йорк жалба NYT заявява, че иска да потърси сметка от Microsoft и OpenAI за "милиарди долари реални щети", които смята, че му се дължат за "незаконното копиране и използване на уникално ценни произведения".

С подобни опасения WGA West и SAG-AFTRA организираха исторически стачки срещу големите холивудски студия, които спряха работата на цялата индустрия за месеци. Протестите подчертаха радикалните промени в медийното потребление, които са в ход в индустрията, и изтъкнаха заплахата, която изкуственият интелект представлява за актьорите, писателите и художниците.

„Този вестник е убиец“. Поколението Z и неговият „нов“ източник на новиниЗа да оцелеят, традиционните медии трябва да бъдат по-малко традиционни и да съществуват в платформи като TikTok, като създават съдържание, което се набива на очи и е интересно за хората

За разлика от това, новинарският гигант Axel Springer сключи многогодишно лицензионно споразумение с компанията, ръководена от Сам Алтман - важен етап в търсенето на компенсации от медийните компании за използването на тяхното съдържание в AI инструментите.

Сделката гласи, че OpenAI ще плаща за използването на съдържание от медиите на Axel Springer, сред които са Politico и Business Insider в САЩ и европейските Bild и Welt.

Революционна сделка за авторски права между OpenAI и Axel SpringerOpenAI ще плаща за използването на съдържание от публикациите на Axel Springer, сред които са Politico и Business Insider в САЩ и европейските Bild и Welt

Кралят на драмата Илон Мъск

Илон Мъск се сблъска с множество скандали и неприятности с X.

Милиардерът приветства отново в платформата си лицата Алекс Джоунс, Андрю Тейт и Доналд Тръмп. В резултат на това, както и подкрепата на антисемитска публикация, каскада от водещи компании спря да рекламира в X, което хвърли бъдещето на платформата в несигурност.

Магнит за драма: Най-силните моменти на Илон Мъск през 2023 г.Глобалната аудитория на Мъск често получава интересни вести, тъй като противоречивите изказвания и управленски решения на най-богатия човек в света отново грабнаха медийните заглавия през тази година

През декември Европейският съюз откри официална процедура за нарушение срещу X съгласно Закона за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила през август. Предполагаемите нарушения на DSA, който налага стандарти за безопасност на платформите за социални медии, включват нарушаване на задълженията за противодействие на незаконно съдържание и дезинформация.

ЕК добави, че приоритетно ще проведе задълбочено разследване и ще продължи да събира доказателства чрез изпращане на допълнителни искания за информация, провеждане на интервюта и проверки.

DSA в действие: ЕС започва разследване срещу X (Twitter)Това е първата процедура по силата на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Meta имаше силна година, като акциите ѝ скочиха с впечатляващите 176%, тъй като гигантът в областта на социалните медии изпълни ангажимента на Марк Зъкърбърг за "година на ефективността".

Компанията се оказа в центъра на някои положителни публикации, най-вече за пускането на Threads, нейната алтернатива на X, но през последните месеци стана и обект на жестоки заглавия, свързани с безопасността на децата в социалните мрежи.

Бивш служител на Meta се обръща срещу компанията на свидетелската скамейка

Война и Пропаганда

Новинарските организации изпратиха журналисти да отразяват две войни - едната в Източна Европа, а другата в Близкия изток. Войната между Израел и Хамас се отрази тежко на редакциите, като според Комисията за защита на журналистите тя е отнела живота на 64 новинарски работници - най-смъртоносният конфликт за професията от десетилетия насам.

През годината излязоха данни за милиони фалшиви акаунти в TikTok, които разпространяват дезинформация за войната на Русия в Украйна сред милиони хора. Публикациите в сайта за споделяне на видеоклипове са били насочени към украински и руски потребители, както и към много такива в Европа, а съдържанието им е предназначено изкуствено да засили проруските разкази.

Фалшиви акаунти облъчват милиони европейци с проруска пропаганда в TikTokДруги

Според журналисти от The New York Times, дезинформацията за събитията в Газа е създала значителни предизвикателства за големите новинарски организации и е оставила социалните мрежи сами да се борят да поддържат точността на споделената информация.

Почти веднага след нападението на „Хамас“ ЕK реагира на рязкото нарастване на фалшивата информация, като отправи серия от строги предупреждения към големи технологични компании, включително Meta, X, TikTok и YouTube, в които се казва, че техните платформи се използват за разпространение на "незаконно съдържание и дезинформация". В тях се настоява за "мерки за смекчаване на последиците", за да се предотвратят по-нататъшни вреди, причинени от подобно съдържание.