Службата по защита на личните данни в Хонконг (PCPD) започна разследване на Worldcoin - проект за криптовалута, основан от главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

Шест обекта на Worldcoin попаднаха под наблюдението на хонконгския орган заради подозрения за нарушаване на закона при сканиране на ирисите на хората в замяна на WLD крипто токени.

Компанията използва технология за сканиране на очите за идентифициране на лица и създаване на уникална цифрова идентичност.

Проектът е критикуван заради антиутопичната си същност, както и повдига въпроси за това какво означава да бъдеш човек в "ерата на изкуствения интелект", посочва Benzinga.

Компанията уточнява, че орбитите, използвани за сканиране на лица, "заснемат снимка с висока резолюция на ириса и я преобразуват в цифров код, доказващ, че лицето е автентично".

X (Twitter) потвърди, че ще събира биометрични данни от потребителите сиВ актуализираната политика се посочва също, че X може да събира данни за трудовата заетост и образованието

PCPD предупреди обществеността да не споделя биометрични данни с компанията поради сериозни рискове за неприкосновеността на личните им данни. ".

В отговор на това Worldcoin потвърждава, че не се съхраняват никакви данни, освен ако потребителят не поиска това, и по този начин "при създаването на ирисов код изображенията се изтриват напълно по подразбиране".

Сам Алтман основава Worldcoin заедно с Александър Блания през юли 2023 г.

Още преди официалния старт на проекта се регистрират над 2 милиона души, достигайки 5 милиона акаунта до края на 2023г.

Компанията привлече вниманието на регулаторните органи на много държави поради опасения за неприкосновеността на личния живот, което доведе до спиране на услугите му в Кения и Индия.

Криптосвят: Всички погледи са вперени в създателя на ChatGPT и WorldcoinНад 2,2 милиона души са се регистрирали, сканирайки ирисите си в замяна на цифров документ за самоличност

През последните 24 часа Worldcoin поевтиня с 9%, като в момента се търгува за около 2 долара. На месечна база той се е понижил с 36%, а на годишна с 39,8%.

Системата използва доверен хардуер, за да гарантира, че моделът приема само входни данни, цифрово подписани от камерата, като по този начин се избягват атаки тип "черна кутия", пише Виталик Бутерин в скорошна статия.

Wazz Crypto изрази скептицизъм по отношение на Worldcoin в X, като го нарече "антиутопичен кошмар".

Биткойн търговецът Pledditor спомена в X, че Worldcoin е пусната в пика на балона на изкуствения интелект и въпреки шумотевицата от 2018 г. насам не е оправдала очакванията.