Бъдещето на OpenAI изглежда застрашено, тъй като по-голямата част от служителите заплашват да напуснат, ако бордът, който уволни главния изпълнителен директор на компанията Сам Алтман, не подаде оставка и не го върне на обратно, пише The Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела каза късно в неделя, че компанията наема уволнения ръководител, както и Грег Брокман, президент на OpenAI, който подаде оставка в знак на протест срещу отстраняването на Алтман, и че отваря вратите на компанията за повече служители от стартъпа, създал чатбота ChatGPT.

В понеделник водещи инвеститори все още са настоявали за връщането на Алтман в OpenAI, според източници на WSJ.

В интервюта по-късно през деня Надела остави отворена възможността Алтман да се върне към OpenAI в предишната си роля, добавяйки, че целта му е да работи с него и при двата сценария.

Междувременно над 700 служители на OpenAI са заплашили да напуснат компанията в писмо до борда на директорите. В момента стартъпът има около 770 души екип.

Емет Шиър поема ръководния пост в OpenAI, Сам Алтман отива в MicrosoftТова е пореден обрат след хаотичния уикенд в един от най-известните стартъпи на планетата

Изненадващото е, че писмото е подписано и от Иля Суцкевер, главен учен на компанията и един от членовете на борда, гласувал за отстраняването на Алтман. В понеделник сутринта Суцкевер заяви, че дълбоко съжалява за участието си в действията на борда. „Ще направя всичко възможно, за да събера отново компанията“, написа той в X.

Суцкевер e променил позицията си след обсъждания със служители на OpenAI, както и емоционален разговор със съпругата на Брокман, Анна Брокман, в офисите на компанията, по време на който тя се е разплакала, молейки го да промени решението си, според хора, запознати със ситуацията, пише още WSJ.

Суцкевер е пристигнал в централата на OpenAI в неделя вечерта с Емет Шиър, бивш главен изпълнителен директор на Twitch, избран от борда за временен изпълнителен директор на OpenAI, посочва още изданието. Целта е била Шиър да се срещне със служители, но малко от тях са се появили.

Не е ясно какво друго е повлияло на решението на Суцкевер да обърне курса.

Кой е Емет Шиър – новият лидер в света на изкуствения интелектЕдин от най-големите му успехи е Twitch – платформата за стрийминг на живо, която е придобита от Amazon за 1 млрд. долара през 2014 г.

Един от факторите, довели до решението на борда на OpenAI да отстрани Алтман, е била липсата на яснота от страна на членовете относно дейностите на бившия изпълнителен директор извън компанията, казват още източниците на WSJ.

През уикенда висшето ръководство на OpenAI многократно поиска от борда да обясни какво е предизвикало внезапното решение да изгонят Алтман. В писмото на служителите, публикувано в понеделник, лидерите на OpenAI казват, че бордът не им е дал обяснение.

В съобщение до служителите в неделя вечерта бордът потвърди решението си, предоставяйки няколко нови подробности. В него се казва, че решението „не е свързано с безопасността или сигурността на продуктите, темпото на развитие или финансите на OpenAI. Не става дума за някакъв единичен инцидент“, се казва в съобщението, прегледано от WSJ.

„Знаем, че отстраняването на човек като Сам идва като шок в нашата индустрия, но той загуби доверието на борда на директорите“, се казва в съобщението.

Как гледат Силициевата долина и инвеститорите на трусовете в OpenAIСлучващото се в редиците на създателя на ChatGPT много напомнят на ситуацията в Apple от 80-те

През месеците преди уволнението му от OpenAI Алтман е прекарвал повече време в проучване на две нови бизнес начинания. Първото е потребителско хардуерно устройство, разработвано съвместно с бившия главен дизайнер на Apple, Джони Айв. Второто - стартъп, създаващ евтини чипове, които OpenAI може да използва за обучение на своите AI модели. Алтман е прекарал седмици в Близкия изток, опитвайки се да събере пари за това второ начинание, пише WSJ.

Оказа се също така, че това не е първата подона ситуация, в която Алтман попада. Преди няколко години висши ръководители в Y Combinator, проектът за рискови инвестиции, управляван от Алтман по това време, също са помолили Алтман да напусне ролята си на президент след нарастващи опасения относно времето, което прекарва в други бизнес начинания, включително в OpenAI, посочва изданието, позовавайки се на информация на инвеститори в Y Combinator.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела каза късно в неделя, че Алтман и Брокман ще се присъединят към компанията, за да ръководят нов изследователски екип за изкуствен интелект. Този ход дойде, след като опитът на Алтман да се върне в компанията, на която е съосновател, се провали, като бордът, който го уволни, отказа да се съгласи с предложените условия.

На този фон служителите казват в писмото си, че може да напуснат компанията и да се присъединят към Алтман и Брокман в Microsoft, ако исканията им не бъдат изпълнени, добавяйки, че Microsoft ги е уверила, че ще има работни места за всички тях.

Ралито на Уолстрийт продължава, водено от AI оптимизмаMicrosoft достига нов връх, акциите на Nvidia също нарастват

Microsoft, която инвестира 13 милиарда долара в OpenAI и притежава около 49% дял в компанията (но няма контрол върху нейното управление), вече организира структурата си така, че да приеме служители на OpenAI, според източници на WSJ. Отделът под ръководството на Алтман и Брокман ще докладва директно на главния технологичен директор на Microsoft, Кевин Скот, добавя изданието.

Акциите на Microsoft паднаха в петък на фона на първоначалния хаос след свалянето на Алтман. Те обърнаха курса в понеделник след изявлението на Надела, достигайки рекордно високо ниво, тъй като инвеститорите приветстват възможността Microsoft да привлече таланта и технологията зад ChatGPT, посочва още WSJ.

Още по темата може да прочетете тук.