В рамките само на една седмица в края на миналата година, Сам Алтман беше уволнен и върнат на поста главен изпълнителен директор на OpenAI.

Въпреки че причината за отстраняването му и досега остава неясна, няма как да се отрече, че влиянието и репутацията са му помогнали да се върне начело на компанията, разработила ChatGPT.

През годините Сам Aлтман е говорил неведнъж по въпроса за значението на мрежите от социални контакти и изграждането на репутация и влияние в бизнеса.

BusinessInsider обобщава част от най-важните принципи и съвети, които следва, за да бъде успешен технологичен лидер.

Продавайте визията си

"Човек, който умее да сключва сделки" – така Алтман беше определен от заместника си за 72 часа в OpenAI Емет Шиър.

"Трябва да разказвате плановете си на клиентите, бъдещите служители, пресата, инвеститорите и т.н.", пише Алтман в публикация в блога си през 2019 г.

"Това изисква вдъхновяваща визия, силни комуникационни умения, известна степен на харизма и доказателства за способност за изпълнение."

Битка за власт: Версията на Хелън Тонер за сблъсъка със Сам АлтманБившият член на борда на OpenAI обяснява своята позиция за уволнението на Алтман

Публично присъствие

"Появявам се лично винаги, когато това е важно", казва Алтман.

"Когато започвах работа, винаги бях готов да се кача на самолета", пише той.

"Често това беше ненужно, но три пъти доведе до повратни моменти в кариерата ми, които в противен случай щяха да се развият по друг начин."

Бъдете оптимисти

Алтман пише и за значението на оптимизма и вярата в себе си за неговия успех.

"Голямата тайна е, че можете да подчините света на волята си в изненадващ процент от времето – повечето хора дори не се опитват и просто приемат, че нещата са такива, каквито са", пише той.

ChatGPT на една година: Големият пробив, който разтърси технологичния святПрез изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света

"Хората имат огромна способност да правят нещата. Комбинацията от съмнения в себе си, ранно отказване и недостатъчно усилия пречи на повечето да достигнат потенциала си."

Грижете се за другите

"Помагайте на хората, доколкото можете" и "си изградете репутация на човек, който наистина се грижи за хората, които работят с него."

Когато изгражда компанията си, Алтман не предпочита срещи и конференции, а вместо това обича "просто да пише на други хора, с които би искал да говори", казва той в интервю през 2017 г.

Търсете таланти

Алтман се стреми да бъде известен с това, че "подтиква хората да постигнат повече, отколкото са предполагали, че могат, но не толкова силно, че да прегорят", и отбелязва, че като бизнес лидер е особено важно да "се справяте добре с откриването на таланти".

"Най-лесният начин да се научите е просто да се срещате с много хора и да следите кой ви е впечатлил и кой не", пише той.

Как Сам Алтман засенчи ефективния алтруизъм, разделящ Силициевата долинаУволнението на Сам Алтман показа влиянието на „религията“ ефективен алтруизъм и нейното виждане, че развитието на AI трябва да се забави. Завръщането му маркира нейните граници

В отделна публикация в блога си от 2018 г. Алтман пише, че обикновено се опитва да сведе срещите до минимум, но че е "изключително важно да запазите достатъчно място в графика си, за да дадете възможност за случайни срещи и запознаване с нови хора и идеи".

"Наличието на отворена мрежа е ценно; въпреки че вероятно 90% от случайните срещи, които провеждам, са загуба на време, останалите 10% наистина компенсират", казва той.

Бъдете достъпни

Всеки служител в OpenAI може да се свърже с Алтман директно в Slack, а "безумен" брой хора имат личния му номер, казва пред Business Insider човек, който е работил в тясно сътрудничество с Алтман.

Дивата седмица на OpenAI: Обрати като в сценарий от ранна версия на ChatGPTДраматичните обрати се развиха дни след като OpenAI проведе първата си конференция за разработчици, на която представи нови версии на ChatGPT

Един от резултатите, естествено, е, че той запазва имиджа си на амбициозен, но все пак достъпен лидер за служителите (макар че някои го възприемат като манипулативен, нетърпелив и понякога малко надменен).

Когато беше отстранен от поста главен изпълнителен директор, стотици служители на OpenAI заплашиха да напуснат, ако той не бъде възстановен на работа.

Това беше масова проява на подкрепа, която несъмнено помогна за връщането на Алтман. Подходът му към наемането на служители може да е една от причините за вълната от публична вярност от тяхна страна.

"Най-добрите източници на кандидатури, които някога съм виждал, са приятели и приятели на приятели", пише той в публикация в блога си през 2013 г.

"Когато наемате някого, веднага щом се уверите, че е талант, трябва му предложите максималните условия и да изтръгнете имената на всички, подобни на него, които трябва да се опитате да наемете."

Триумфално завръщане: Сам Алтман отново застава начело на OpenAIВ понеделник стотици служители на компанията заплашиха да се преместят в Microsoft заедно с него

Уважавайте конкуренцията

Сам Алтман се радва на високо уважение и от страна на други бизнес титани.

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид го определя като "герой", а главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески го обявява за "един от най-добрите иноватори на своето поколение".

Но освен връзките и репутацията му (и това, че е роден с невероятен късмет, както казва той), успехът му в OpenAI се дължи в немалка степен на експлозивния дебют на ChatGPT.

Както той казва през 2017 г., "Ако изградите нещо впечатляващо, мрежата от контакти сама ще дойде при вас".