Опасенията, че изкуственият интелект ще стане толкова мощен, че ще промени и разруши драматично света, какъвто го познаваме, са преувеличени.

Това заяви главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

"AI ще промени света много по-малко, отколкото си мислим", заяви Алтман на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Изпълнителният директор на OpenAI имаше предвид изкуствения общ интелект или AGI – термин, използван за обозначаване на форма на изкуствен интелект, която може да изпълнява задачи на същото или по-високо ниво от хората.

Той допълни, че AGI може да бъде разработен в "сравнително близко бъдеще".

Алтман, чиято компания разработи чатбота ChatGPT в края на 2022 г., се опита да смекчи опасенията на скептиците по отношение на AI за степента, в която технологията ще завладее обществото.

"Ние нямаме действителен изкуствен общ интелект и това е нещо, което се очаква от нас.", допълни той.

OpenAI пусна магазин за персонализирани чатботовеGPT Store предлага чатботове със собствена индивидуалност или специализация в определена тема

Основана през 2015 г. като стартъп, мисията на OpenAI е да постигне разработка на AGI. Компанията, която е подкрепена от Microsoft и има частна пазарна оценка, приближаваща 100 млрд. долара, е категорина, че цели да разработи технологията безопасно, допълва CNBC.

След победата на Доналд Тръмп в републиканския вот в щата Айова в понеделник, Алтман беше попитан дали AI може да изостри икономическото неравенство и да доведе до разместване на работническата класа, в контекста на предстоящата изборна надпревара за Белия дом.

"Да, със сигурност, това е нещо, за което трябва да се помисли", отговори той.

OpenAI забрани технологията си за предизборни кампании и лобиранеПолитиците в САЩ изразиха съмнения, че технологичните компании ще успеят да обуздаят системите си

Алтман заяви, че AI все още не замества работните места в мащаба, от който се опасяват много икономисти, и добави, че технологията вече е стигнала дотам, че се превръща в "невероятен инструмент за повишаване на производителността".

Междувременно, OpenAI тихомълком оттегли забраната за военно използване на ChatGPT и други свои инструменти за изкуствен интелект.

Промяната идва в момент, когато компанията започва да работи с Министерството на отбраната на САЩ по инструменти за изкуствен интелект, включително инструменти за киберсигурност с отворен код, заяви Анна Маканджу, вицепрезидент по глобалните въпроси на OpenAI в интервю за Bloomberg House по време на Световния икономически форум заедно със Сам Алтман.

Пореден иск срещу Microsoft и OpenAI за нарушаване на авторски права „Те не са по-различни от всеки друг крадец“, се казва в жалбата на Никълъс Басбейнс и Никълъс Гейдж

До днешния ден (17 януари) на страницата с политики беше посочено, че компанията не позволява използване на моделите си за "дейност, при която има висок риск от физическа вреда", като например разработване на оръжия или военни действия.

OpenAI премахна конкретната препратка към военните, въпреки че в политиката ѝ все още се посочва, че потребителите не трябва да "използват нашата услуга, за да навредят на себе си или на други хора", включително за "разработване или използване на оръжия".

"Тъй като преди това имахме обща забрана за военни, много хора смятаха, че това ще забрани т тези случаи на употреба, които според тях са в съответствие с това, което искаме да видим в света", обясни Маканджу.

OpenAI не отговори на молбата на CNBC за коментар.

Новината идва след години на полемика относно технологичните компании, разработващи технологии за военна употреба, подчертана от публичните опасения на технологичните работници - особено тези, които работят в областта на AI.

Човекът срещу машината: AI вече уволнява хиляди в технологичната индустрияВсе повече компании изрично посочват технологията като причина за преосмисляне на броя на служителите си

Работниците в почти всички технологични гиганти, участващи във военни договори, изразиха загриженост, след като хиляди служители на Google протестираха срещу проекта Maven на Пентагона, който предвиждаше да използва изкуствения интелект на Google за анализ на кадри от наблюдение с дронове.

Служители на Microsoft протестираха срещу договор с армията на стойност 480 млн. долара, който ще осигури на войниците устройства с добавена реалност, а над 1500 служители на Amazon и Google подписаха писмо, с което протестираха срещу съвместен многогодишен договор на стойност 1,2 млрд. долара с израелското правителство и армията, в рамките на който технологичните гиганти ще предоставят услуги за изчисления в облак, инструменти за AI и центрове за данни, припомня още CNBC.