Джродж Карлин беше изключителна фигура в американската стенд-ъп комедия. След повече от пет десетилетия на сцената той бе един от големите в жанра, обичан от едни и мразен от други, но не оставяше никого безразличен.

Неговият хумор винаги имаше социален оттенък. Той се осмеляваше да критикува американците заради религията им, затлъстяването им и алчността им в години, когато това не беше толкова модерно. И макар че бе безпощаден, публиката му се радваше.

През 2017 г. списание Rolling Stone го класира на второ място след Ричард Прайър сред 50-те най-добри стендъп комици на всички времена. След смъртта си през 2008 г. на 71-годишна възраст, Джордж Карлин беше удостоен посмъртно с наградата „Марк Твен“ за американски хумор.

Преди няколко дни създатели на съдържание в YouTube решиха да „възкресят“ Карлин чрез AI технология. Беше пуснат едночасов запис с глас, напомнящ този на Карлин, озаглавен „I’ glad I’dead”.

И макар че това звучи наистина като нещо, което самият Карлин би казал, реакциите не бяха изцяло позитивни. На първо място много ядосана бе дъщерята на Карлин – Кели. В социалните мрежи тя заяви:

„Никоя машина не може да замести гения на моя баща. Тази AI технология прави опит да пресъздаде ум, какъвто няма да съществува никога вече“.

Потребители в YouTube също се изказаха неособено ласкаво. Факт е, че на гласът на записа напомня този на Карлин, но далеч не е същият. 100% припокриването е само на моменти, защото неговият беше по-дрезгав. Освен това, както иронично отбеляза един потребител:

„Ако това беше достоверен AI-Карлин, той веднага щеше да започне да се подиграва с концепцията на AI и хората, които я създадоха“.

Записът с Карлин бе пуснат от канала Dudesy. Това е нещо като подкаст, който се води от двама души – писателят и журналист Чад Кълтген и Уил Сасо – актьор и комик. И двамата далеч не са чужди на хумора и шегите, а вероятно са и фенове на покойния Карлин.

Особеното при техния подкаст е, че твърдят, че съдържанието се прави в голяма степен от AI-технология. Т.е. ролята на двамата водещи е много важна, а присъствието им – постоянно, но записите, като този с Карлин, се сглобяват от изкуствения интелект. Това не е първата им подобна проява. Миналата година те пуснаха подобен запис с бившия американски футболист Том Брейди, за когото се твърдеше, че обмисля да се пробва в стенд-ъп комедията. Брейди се ядоса и ги заплаши със съд.

И така защо това е проблем? Подобни технологии са използвани и друг път, за да връщат на сцената починали отдавна талантливи хора. Наскоро бе обявено, че предстои изцяло AI-генериран концерт на Елвис Пресли. И май никой нямаше нищо против.

Разликата между музикант и комик обаче е огромна. Ако се вземе примера с Елвис, там нещата се по-скоро ясни – АI-концертът е базиран на стотици негови изяви, студийни и записи на живо, видеа от изявите му. През цялата си кариера той няма особени отклонения в концертната програма. Вярно е, че певецът и изпълненията му се променят с годините, но песните са едни същи. Т.е. от един концерт на Елвис знаеш какво можеш да очакваш и обикновено то се сбъдва.

На виртуалната сцена легендите никога не умиратОт Abba до Тупак Шакур - все повече починали или остаряващи звезди възвръщат предишната си слава благодарение на изкуствения интелект

С комик като Карлин шоуто е непредсказуемо. Вярно е, че той също има свои теми, които винаги засяга, но нищо не му пречи да започне да импровизира и никой не знае в каква посока може да отиде монологът му.

Ето защо е много по-трудно да се пресъздаде изпълнението на комик, отколкото това на певец. Тук изкуственият интелект трябва да замести неговия собствен мозък, което на практика е невъзможно. Затова подобни опити често предизвикват критики.

Дъщерята на Карлин отправи предупреждение към децата на други починали комици като Робин Уилиямс например. Тя им написа:

„Трябва да говорим. Защото те ще дойдат и за вас“.

Всъщност това не е прогноза. Кели Карлин просто цитира записа с нейния AI-генериран баща. В него той се шегува, че изкуственият интелект може да се справи по-добре от всички комици (живи или мъртви) и че той няма да е последният, върнат от оня свят. Споменава редица имена, сред които това на Уилиямс. И обобщава:

„Стенд-ъп комедията е мъртва“.

AI направи песен „в стил Ник Кейв“, музикантът я обяви за „глупост“ Апокалипсисът е на път да настъпи. Тази песен е гадна, коментира австралийският музикант и композитор

Редно е да се каже, че изкуственият интелект на Dudesy подчертава, че гласът на записа е просто имитация и не претендира, че той самият е Карлин. Обяснява ситуацията така: представете си, че Анди Кауфман имитира Елвис (нещо, което той наистина е правил). И това е същото.

В този смисъл идеята на създателите на подкаста явно е да ползват AI само като инструмент за забавление. Самият AI-глас заявява, че е голям фен на Карлин и затова решил да направи записа. Така че, според тях няма нищо нередно.

Вероятно, каквото и да става шоумен като Карлин може да бъде имитиран, но не може да бъде заместен от изкуствен интелект.