Повече от 8 000 писатели подписаха писмо с искане към лидерите на технологичните компании да не използват работата им за обучение на AI системи без разрешение или възнаграждение.

В писмото, подписано от много известни автори, сред които Джеймс Патерсън, Маргарет Атууд и Джонатан Франзен, се казва, че системите за изкуствен интелект „имитират и възпроизвеждат нашия език, истории, стил и идеи“. То е публикувано от Author’s Guild (Гилдията на авторите), професионална организация за писатели, съобщава The Wall Street Journal.

„Милиони защитени с авторски права книги, статии, есета и поезия осигуряват безплатна „храна“ за AI системи. Вие харчите милиарди долари за разработване на AI технология. Съвсем справедливо е да ни компенсирате за използването на нашите произведения, без които AI би бил банален и изключително ограничен“, се казва още в писмото, адресирано до изпълнителните директори на Meta, Alphabet, Microsoft, OpenAI, IBM, Stability AI и други технологични компании, които управляват AI модели и чатботове като Bard, ChatGPT и Llama.

Продукти с изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google се обучават отчасти върху огромни набори от текст в интернет, но често не е известно дали и до каква степен компаниите са осигурили разрешение да използват тези. Някои технологични компании казват, че извличането на информация от мрежата е честна употреба.

В писмото на Гилдията на авторите се казва, че много от книгите, използвани за обучение на AI системи, са били изтеглени от „прословутите уебсайтове за пиратство“.

AI направи песен „в стил Ник Кейв“, музикантът я обяви за „глупост“ Апокалипсисът е на път да настъпи. Тази песен е гадна, коментира австралийският музикант и композитор

Meta, Alphabet, Stability, IBM и Microsoft не са отговорили на искане за коментар от WSJ.

OpenAI каза в изявление, че ChatGPT се обучава на „лицензирано съдържание, публично достъпно съдържание и съдържание, създадено от хора, обучаващи AI, или потребители“, добавяйки, че компанията зачита правата на авторите.

По-рано този месец няколко американски автори заведоха дело срещу Meta, твърдейки, че нейният модел с изкуствен интелект е бил обучен отчасти върху съдържание от уебсайт на „библиотека в сянка“, който незаконно разпространява произведения със защитени с авторски права. Групата заведе подобно дело срещу OpenAI.

Гилдията на авторите съобщава още, че доходите на писателите са намалели с 40% през последното десетилетие. Средният доход за писатели на пълен работен ден през 2022 г. е бил 22 330 долара, според проучване, проведено от организацията. В писмото се казва, че изкуственият интелект допълнително застрашава професията, като насища пазара с генерирано от AI съдържание.

Мая Шанбаг, президент на Гилдията на авторите, казва: „Нашата работа не може да бъде използвана без съгласие, уважение и заплащане. И трите са задължителни.”

Лошите писатели стават по-добри; добрите – по-бързи. Защо ни е страх от AI?ChatGPT е на път да направи революция в икономиката. Зависи от нас как ще изглежда тя

Изкуственият интелект е изправен пред все по-голям контрол, тъй като популярността на чатботовете нараства и използването на технологията става все по-широко разпространено.

Топ технологични ръководители и изследователи, включително главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, призоваха за пауза в използването на някои нови AI инструменти, за да се определят стандарти за безопасност и да се разберат по-добре и смекчат рисковете, свързани с AI.

Федералната търговска комисия на САЩ също разследва дали ChatGPT на OpenAI е навредил на хората чрез споделяне на невярна информация за тях, отбелязвайки ескалация на ролята на правителството в контрола на технологията.