Френският стартъп за изкуствен интелект Mistral AI постепенно изгражда алтернатива на OpenAI и Anthropic, както показва последното му съобщение. Компанията пуска на пазара нов водещ модел за големи езици, наречен Mistral Large. Що се отнася до способностите за разсъждаване, той е проектиран така, че да съперничи на други модели от най-висок клас, като GPT-4 и Claude 2.

В допълнение към Mistral Large стартъпът пуска и своя собствена алтернатива на ChatGPT с нова услуга, наречена Le Chat. В момента този асистент е наличен в бета версия, съобщава TechCrunch.

Ако не сте запознати с Mistral AI, компанията е по-известна с таблицата си за капитализация, тъй като набра сериозно финансиране за кратко време, за да разработи основополагащи модели на AI. Компанията е официално регистрирана през май 2023 г. Само няколко седмици след това тя набра инвестиции от 112 млн. долара. През декември стартъпът затвори кръг на финансиране на стойност 415 млн. долара, като водеща роля в него имаше Andreessen Horowitz.

Основана от възпитаници на DeepMind и Meta на Google, Mistral AI първоначално се позиционира като компания за изкуствен интелект с фокус върху отворения код.

Бизнес моделът на стартъпа все повече прилича на този на OpenAI, тъй като компанията предлага Mistral Large чрез платен API с цени, базирани на използването. Понастоящем заявката за модела струва 8 долара на милион входни токени и 24 долара на милион изходни токени. В жаргона на AI токените представляват малки части от думи - напр. думата "TechCrunch" ще бъде разделена на два токена "Tech" и "Crunch", когато се обработва от модел на изкуствен интелект.

По подразбиране Mistral AI поддържа контекстни прозорци от 32 хил. токена (обикновено повече от 20 000 думи на английски език). Моделът работи на английски, френски, испански, немски и италиански език.

За сравнение, GPT-4 с контекстен прозорец от 32 хил. токена понастоящем струва 60 долара на милион входни токени и $120 на милион изходни токени. Така че в момента Mistral Large е от 5 до 7,5 пъти по-евтин от GPT-4. Въпреки това нещата се променят с бързи темпове и компаниите за изкуствен интелект редовно актуализират цените си.

Но как се представя Mistral Large в сравнение с GPT-4 и Claude 2? Френската компания твърди, че се нарежда на второ място след GPT-4 въз основа на няколко сравнителни теста.

Алтернатива на ChatGPT

Mistral AI също така днес пусна чатбот, наречен Le Chat. Компанията каза, че засега това е бета версия и че е възможно да има "странности".

Достъпът до услугата е безплатен (засега) и потребителите могат да избират между три различни модела - Mistral Small, Mistral Large и прототипен модел, който е проектиран да бъде кратък и стегнат, наречен Mistral Next.

Компанията планира да пусне и платена версия на Le Chat за корпоративни клиенти. В допълнение към централното таксуване бизнесите ще могат да определят механизми за модериране.

Партньорство с Microsoft

Mistral AI използва новината за новите си модели, за да обяви партньорство с Microsoft. В допълнение към собствената API платформа на Mistral, Microsoft ще предоставя инструментите на компанията на своите клиенти на Azure.

Това означава, че стартъпът и Microsoft вече водят разговори за сътрудничество и потенциално за нещо повече, отбелязва TechCrunch. Първата полза от това партньорство е, че Mistral AI вероятно ще привлече повече клиенти с този нов канал за дистрибуция.

Що се отнася до Microsoft, компанията е основният инвеститор на дъщерното дружество OpenAI. Но тя приветства и други AI модели в своята платформа за изчисления в облак. Например, Microsoft и Meta си партнират, за да предлагат големи езикови модели Llama на Azure.

Тази стратегия за отворено партньорство е хубав начин да задържи клиентите на Azure в своята продуктова екосистема. Тя може също така да помогне, когато става въпрос за антиконкурентен контрол.