Microsoft зашемети технологичния свят с новината, че е наела срещу 4 млрд. долара Мустафа Сюлейман, съосновател на стартъпа Inflection, да ръководи операциите ѝ в областта на изкуствения интелект.

Карън Симонян, другият съосновател на Inflection, също се присъединява към технологичния лидер, заедно с неуточнен брой служители.

На практика, Microsoft получава един от най-желаните екипи от експерти по AI в ключов момент от развитието на новата технология, отбелязва Fortune. Но сделката, ако така може да се нарече споразумението, е изключително необичайна.

Inflection, който си осигури финансиране от 1,3 млрд. долара само за миналата година, се нареди сред най-известните стартъпи в новата реколта компании за изкуствен интелект.

Като част от сделката с Microsoft, стартъпът се отказва от потребителската версия на своя чатбот Pi, пусната преди по-малко от година. Според Forbes Microsoft не придобива дялово участие в Inflection AI и не сменя интелектуална собственост.

Извън официалното съобщение обаче остават много неизвестни – от потенциалните конфликти с дела на Microsoft в OpenAI до съоснователя на Inflection Рийд Хофман, който е член на Борда на директорите на Microsoft.

Ако не е придобиване, какво точно представлява тази сделка?

Слонът в стаята е, че големите технологични компании като Microsoft в момента са подложени на интензивен антитръстов контрол.

През януари FTC заяви, че започва разследване на партньорството на Microsoft на стойност 13 млрд. долара с OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT (и също така заяви, че разглежда инвестициите между Amazon и Anthropic и Google и Anthropic).

Като се имат предвид опасенията на правителството относно концентрацията на власт на пазара на изкуствен интелект, невъзможно е да си представим, че Microsoft ще придобие Inflection, без да се сблъска с регулаторно предизвикателство.

В съобщението за пресата на Microsoft, споразумението без придобиване се описва като "организационна актуализация" и се казва само, че "няколко членове" на екипа на Inflection в допълнение към съоснователите, преминават към Microsoft.

Технологичният гигант и преди е играл тази игра, макар и не докрай.

Когато през ноември Сам Алтман от OpenAI беше уволнен от стартъпа, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела подаде ръка на всички служители на OpenAI, включително на Алтман и други ръководители, като им предложи да продължат работата си под шапката на Microsoft.

Предложението, което Алтман прие, в крайна сметка стана безпредметно, когато той беше възстановен на поста си в OpenAI. Както отбелязаха много наблюдатели по онова време, ако Microsoft беше успял да привлече целия екип на OpenAI, той щеше на практика да придобие OpenAI без обичайния антитръстов контрол.

Дали подобна стъпка ще бъде одобрена от регулаторните органи, или ще бъде възприета като предизвикателство, на което те ще се почувстват задължени да отговорят? Предстои да разберем.

Какво се случва между Microsoft и OpenAI?

Нормално е да се запитаме защо Microsoft изобщо иска или се нуждае от опита на Мустафа Сюлейман в областта на изкуствения интелект, след като вече има достатъчно скъпо партньорство с екипа на OpenAI.

Във вторник веднага се появиха спекулации, че този ход може да подскаже за напрежение в партньорството им. Според Bloomberg, Сатя Надела е информирал главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман едва в понеделник за интеграцията на Сюлейман и неговия екип, въпреки че разговорите очевидно са водени от месеци.

Макар че не знаем какви са отношенията между Надела и Алтман в момента, този ход е сигнал, че Microsoft е решена да не залага всичките си козове за изкуствен интелект само на Алтман.

Има и други знаци: През февруари Microsoft направи инвестиция от 16 млн. долара в Mistral AI, френски конкурент на OpenAI. Предприе и стъпки за разработване на свой по-евтин продукт за генеративен изкуствен интелект, който не разчита изцяло на технологията на OpenAI, съобщи The Information през януари.

Това ли е началото на края на чатботовете с AI?

Inflection се отказва от разработването на настоящия си чатбот Pi и ще се съсредоточи върху изграждането на персонализирани чатботове за бизнес клиенти.

Компанията заяви, че Pi се използва от милиони хора, но това очевидно не е достатъчно в пренаселената и скъпа област на чатботовете, много от които се основават на скъпи LLM модели (обучението им изисква "главозамайващи" нива на изчисления, както веднъж заяви Сам Алтман).

Първоначалната визия на Мустафа Сюлейман за Inflection изглеждаше много по-различно от "емпатичния" чатбот с изкуствен интелект Pi, с който той излезе на пазара през май миналата година.

Първоначалният план беше да се разработи "началник на персонала" с изкуствен интелект, който безпроблемно да управлява както личните, така и професионалните аспекти на живота – AI генеративен агент, готов да се справи с множество задачи.

Сюлейман многократно настояваше, че продължава да се стреми към създаването на този "шеф на персонала" с изкуствен интелект, но тези обещания бяха смекчени с уговорки, че това ще изисква значително време и усилия.

Още откакто OpenAI стартира ChatGPT през ноември 2022 г., технологичният свят изживява колективна мания по чатботове, влагайки милиарди долари във всевъзможни ботове с приятелски имена (има Клод, Руфъс, По и Грок – дори има генератор на имена на чатботове).

През януари OpenAI стартира магазин на GPT, пълен с ботове. Но колко стойност могат наистина да осигурят тези ботове? Общата концепция за тях вероятно няма да изчезне, но краят на Pi може да е сигнал, че реалността се разбива в бурния ентусиазъм, родил безброй чатботове.

Съоснователят на Inflection е в борда на Microsoft

Новината за споразумението има и друг любопитен аспект: Рийд Хофман, съосновател на Inflection, е в Борда на директорите на Microsoft.

Както Fortune съобщи през декември, той е един от няколкото инвеститори в рисков капитал, които участват в бордове на големи технологични компании и имат потенциални конфликти заради стартъпите за изкуствен интелект.

Преди това Хофман беше член на борда на OpenAI, но се оттегли, за да избегне потенциални конфликти на интереси, като посочи желанието си да инвестира в компании, използващи софтуера на OpenAI.

Ако Microsoft беше придобила Inflection, Хофман несъмнено трябваше да си направи самоотвод от всякакво участие в сделката. Но това не е придобиване. Този ход, който на практика елиминира съперника на Microsoft в областта на AI потребителските чатботове, повдига въпроси за начина, по който е сключена сделката и за подробностите по нейните условия.

"Споразумението с Microsoft означава, че инвеститорите в Inflection ще имат добър резултат днес и очаквам добър ръст в бъдеще", написа Хофман в LinkedIn.

Не е ясно дали "добрият резултат" се отнася до финансов компонент в сделката за инвеститорите. И макар че тя предвижда Microsoft да лицензира някои от технологиите на Inflection, бъдещата им стойност изглежда по-ниска сега, когато стартъпът губи ключови членове на екипа си, допълва Fortune.