Предвидливите залози и агресивните инвестиции в изкуствения интелект на Microsoft превърнаха софтуерния гигант в най-ценната компания в света.

И все пак Сатя Надела, обикновено сдържаният главен изпълнителен директор, удари словесен шамар по останалата част от индустрията, съобщава TechCrunch.

"Днес ние имаме най-добрия модел. Дори и при цялата тази шумотевица, година по-късно GPT4 остава най-добър", каза Надела на събитие в Мумбай днес.

"Чакаме конкуренцията да се появи. Сигурен съм, че тя ще пристигне, но фактът е, че ние имаме водещия LLM."

Рядко срещаната самоуверена страна на Надела се появи, докато той представяше все по-мощния набор от предложения за изкуствен интелект на Microsoft пред лидерите на най-големите индийски компании.

Да впечатлиш Сатя Надела: Новата батерия на Microsoft като ключ за бъдещетоГлавният принос е на Azure Quantum Elements - платформата на Microsoft за научни открития с помощта на изкуствен интелект

В 35-минутна реч Надела помоли предприятията да започнат да проучват начини за внедряване на AI за повишаване на производителността и усъвършенстване на продуктите си, като същевременно ги призова да не изостават.

Ръководителят на Microsoft призова Индия да увеличи усилията си и да се съсредоточи върху технологията.

" AI, ще окаже въздействие върху брутния вътрешен продукт.", заяви той.

Роден в Индия, Надела заяви, че южноазиатската страна вече се е превърнала във втората по големина база за таланти за разработчици на AI в GitHub.

Пуниет Чандок, който миналата година напусна висшата роля в AWS Индия, за да се присъедини към Microsoft и да ръководи бизнеса на компанията в Южна Азия, добави:

"Индия вече не е просто невероятна. Ние също така сме и надеждни. Държавата започва да мечтае за нещо голямо и преследва тази мечта, сякаш животът ни зависи от това."

Сатя Надела: Емпатията не е меко умение, а най-трудното за придобиванеСъпричастността позволява на лидерите да се свързват по-добре не само със своите служители, но и с клиентите, смята изпълнителният директор на Microsoft

Компанията също така обяви, че до следващата година ще предложи обучение в областта на изкуствения интелект на 2 милиона индийци в по-малките градове и селища.

"Надявам се, че ще се появи консенсус и той наистина ще помогне с разпространението на тази технология", каза Чандок за социално-икономическия напредък.

"За първи път усещам, че това, което се случва в Индия и останалата част от света, няма разлика. Ако не друго, случаите тук са толкова уникални и проправят свой собствен път", добави Надела.

Едно такова уникално предложение, подчерта по-късно главният изпълнителен директор, е Karya - "етична компания за данни", която създава набори от информация на множество индийски езици за обучение на AI, като същевременно осигурява работа и образование на хората в селските райони.