S&P 500 се търгува с рекордни стойности, а Nasdaq е на най-високото си ниво от две години насам. Alphabet достигна нов връх в четвъртък, както и Meta и Microsoft, чиято пазарна капитализация надхвърли 3 трилиона долара.

Докато Уолстрийт се радва на Силициевата долина обаче, нейните представители продължават да съкращават все повече служители.

Досега през януари около 23 670 работници са били съкратени от 85 водещи технологични компании, според уебсайта Layoffs.fyi, което е най-големият брой от март насам, когато почти 38 000 души от индустрията бяха уволнени.

Тази седмица активността се повиши, след като SAP съобщи за промени в работата или съкращения на 8000 служители, а Microsoft - на 1900 позиции в своето подразделение за игри. Освен това високо оцененият финтех стартъп Brex съкрати 20% от персонала си, а eBay - 1000 работни места, или 9% от служителите си на пълен работен ден.

По-рано през месеца Google потвърди, че е съкратил няколкостотин работни места, а Amazon елиминира стотици позиции в подразделенията си Prime Video, MGM Studios, Twitch и Audible.

Unity също съобщи, че съкращава около 25% от персонала си, а Discord, която предлага популярна услуга за съобщения, използвана от геймърите - 17% от работната си сила.

Тази активност се случва в навечерието на редица технологични отчети през следващата седмица, когато Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft ще представят тримесечни резултати.

Инвеститорите похвалиха мерките за съкращаване на разходите, които компаниите въведоха миналата година в отговор на нарастващата инфлация, повишаването на лихвените проценти, опасенията за рецесия и бруталния спад на пазара през 2022 г. Дори при подобряващите се икономически перспективи обаче тенденцията на пестеливост продължава.

Съкращенията достигнаха своя връх през януари миналата година, когато 277 технологични компании съкратиха почти 90 000 работни места, тъй като индустрията беше принудена да се съобрази с края на продължилия повече от десетилетие бичи пазар. По-голямата част от съкращенията бяха извършени през първото тримесечие на 2023 г., а броят на съкращенията намаляваше всеки месец до септември, преди да се увеличи към края на годината.

Едно от обясненията за януарския скок е, че компаниите планират бюджета си за следващата година, но и още нещо - те са разбрали, че могат да правят повече с по-малко.

По думите на главния изпълнителен директор Марк Зъкърбърг 2023 г. е "годината на ефективността", а акциите на Meta скочиха с почти 200% заедно с 20 000 съкращения. В целия бранш изкуственият интелект беше обединяващ фактор, тъй като новите генеративни технологии показаха какво е възможно в автоматизирането на обслужването на клиенти, резервирането на пътувания и създаването на маркетингови кампании.

Преориентация към AI

В много сфери на икономиката се появиха опасения относно намаляването на нуждата от човешки труд, тъй като технологиите стават все по-интелигентни. Но на практика изкуственият интелект има много по-непосредствено въздействие върху работната сила. Търсенето на AI е толкова голямо, че някои технологични компании съкращават персонал в части на бизнеса си, за да инвестират повече в разработването на подобни продукти.

"Тези компании като цяло намаляват броя на служителите, свързани с продуктови линии или отдели, които не са били успешни, защото искат да се препозиционират за AI", казва Арт Зейл, главен изпълнителен директор на DHI group, която притежава технологичната платформа за набиране на персонал Dice, цитиран от CNBC.

Той все пак отбелязва, че съкращенията от януари тази година са далеч по-малки от тези през предходната година, като добавя, че "това не е такава новина, каквато беше по-рано".

Изпълнителните директори на компаниите избират различни изрази, за да предадат посланието си за съкращенията на служителите, но основното е, че компаниите се опитват да станат по-фокусирани.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Gaming Фил Спенсър например заявява, че съкращенията в неговата компания са част от по-голям "план за изпълнение", който ще намали "областите на припокриване", малко повече от три месеца след като технологичният гигант приключи придобиването на Activision Blizzard.

От SAP пък посочват, че преструктурирането им има за цел да повиши "фокуса върху ключови стратегически области на растеж, по-специално върху бизнес изкуствения интелект".

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай, от своя страна, обяснява действията на компанията в бележка, озаглавена "Приоритети за 2024 г.", като акцентира, че "имаме амбициозни цели и ще инвестираме в големите си приоритети тази година" и че "за да създадем капацитет за тези инвестиции, трябва да направим труден избор".

В подразделението Audible на Amazon главният изпълнителен директор Боб Кариган е категоричен, че целта е "да станем по-икономични и по-ефективни".

Но съкращенията не се ограничават само до технологичната индустрия. Изпадналата в затруднение банка Citigroup съобщи по-рано този месец, че съкращава 10% от работната си сила, а в четвъртък Levi Strauss обяви преструктуриране, на което ще станат жертви също поне 10% от глобалната работна сила на компанията.