Стартъпът за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск ще предостави отворен код за Grok, своя инструмент с изкуствен интелект и конкурент на ChatGPT.

Този ход ще бъде възприет като пореден залп в дългогодишната вражда между Мъск и главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман в надпреварата за AI чатботове, пише The Wall Street Journal.

"Тази седмица @xAI ще отвори кода на Grok", написа Мъск в X.

По-рано този месец Мъск подаде иск срещу OpenAI, Алтман и съоснователя Грег Брокман, твърдейки, че компанията се е отказала от първоначалния си ангажимент за отворен, нетърговски изкуствен интелект.

По време на подкаст с компютърния учен и водещ Лекс Фридман през ноември Мъск заяви, че подкрепя концепцията за AI с отворен код.

"Името, open в open AI, трябва да означава отворен код, тъй като той е създаден като отворен код с нестопанска цел. А сега е затворен код с цел максимална печалба."

Мъск представи Grok в началото на ноември миналата година и заяви, че той е предназначен за решаване на задачи, извличане на информация и помощ при кодиране, като част от усилията за създаване на инструменти, "които да помагат на човечеството в стремежа му към разбиране и познание".

Главният изпълнителен директор на Tesla осъди ChatGPT като свръх политически коректен, наред с други неща. Той заяви, че светът се нуждае от алтернативен вариант за изкуствен интелект на Google и на Microsoft, която е основен инвеститор в OpenAI.

Мъск обяви война на Алтман със съдебния иск, обвинявайки бившето си протеже, че е изоставил първоначалната мисия на OpenAI в търсене на печалба, което ответникът отрича. Засилващата се вражда между тях разкрива променящия се баланс на силите в надпреварата за доминиране в областта на изкуствения интелект, отбелязва WSJ.

Двамата мъже основават OpenAI като изследователска лаборатория с нестопанска цел през 2015 г., като първоначалното финансиране в размер на десетки милиони долари идва от самия Мъск. Сега него го няма, а компанията е станала комерсиална, с милиарди долари финансиране от Microsoft.

OpenAI е водеща в AI инструментите, докато стартъпът на Мъск е оставен да догонва организацията, за чието създаване са помогнали неговите пари.