Grok е AI чатбот, разработен от компанията xAI на Илон Мъск.

Инструментът може да генерира текст и да участва в разговори с потребителите, подобно на ChatGPT.

За разлика от други чатботове обаче той може да получава достъп до информация в реално време чрез X и е програмиран да отговаря на провокативни въпроси с остроумни и "бунтарски" отговори.

Grok по същество е отговорът на Мъск на OpenAI, която той съоснова през 2015 г., но напусна през 2018 г. след борба за власт с настоящия главен изпълнителен директор Сам Алтман.

Оттогава Мъск осъжда компанията за това, че е твърде ляво ориентирана и опасна.

Според него xAI има за цел да бъде пряк конкурент на OpenAI, като Grok не само ще служи като "анти-woke", но и ще демонстрира нови възможности в по-голямото пространство на генеративния изкуствения интелект.

Пуснат през ноември 2023 г., чатботът вече е достъпен за потребителите с абонамент Premium+ за платформата за социални медии X.

Подобно на всички големи езикови модели (LLM) Grok-1 е обучен върху огромни количества текстови данни, набрани от интернет, които включват всичко - от статии в Wikipedia до научни трудове.

Но това, което прави Grok различен, е директният му достъп до публикациите, качени в X.

Тази функция му позволява да има "познания за света в реално време", според компанията, което му дава "огромно предимство пред другите модели", както се изрази Мъск.

Grok предлага два стила на взаимодействие: "Забавен режим" и "Обикновен режим".

По подразбиране той работи в първия, което кара чатбота да придобие по-остроумна или хумористична индивидуалност и понякога да дава фактически неверни отговори.

"Обикновеният режим" обичайно дава по-точни отговори, но както при всички чатботове с изкуствен интелект, xAI казва, че той все още може да генерира невярна или противоречива информация.

Чувството за хумор и "личността" на Grok са създадени по модела на Пътеводител на галактическия стопаджия на Дъглас Адамс, една от любимите книги на Мъск.

"Това е книга за философията, маскирана като такава за хумора", каза Мъск в подкаста на Лекс Фридман.

Защо се нарича Grok?

Смята се, че името произлиза от научнофантастичния роман на Робърт А. Хайнлайн от 1961 г. Странник в странна страна, в който главният герой на историята, марсианец, използва термина "grok", за да изрази дълбоко и интуитивно разбиране на нещо.

Въпреки че Мъск никога не е потвърждавал официално етимологията, той написа "Stranger in a Strange Land" в X в деня след обявяването на Grok.

Приемайки тази дума, xAI изглежда си представя инструмента като нещо повече от поредния чатбот - това е технология, която "подпомага човечеството в стремежа му към разбиране и познание", според неговия уебсайт.

Какво може да прави Grok?

Grok може да изготвя имейли, да отстранява грешки в кода, да генерира идеи - и всичко това на свободен език.

Той получава команда или въпрос, прилага знания от данните за обучение и използва сложни невронни мрежи, за да генерира подходящ текстов резултат.

Въпреки че се използва по същите начини като други чатботове, "Grok вероятно ще каже "да" на много повече задачи, които му дадете", казва Шарън Гай пред Built In, автор и лектор, който се фокусира върху изкуствения интелект.

Всъщност xAI казва, че Grok е готов да отговаря на въпроси, които повечето други чатботове биха отказали, независимо колко табу или потенциално вредни могат да бъдат те.

Например Мъск сподели екранна снимка на инструмента, предлагащ ръководство стъпка по стъпка за приготвяне на кокаин с "образователна цел", което включва инструкции като "започнете да готвите и се надявайте да не се взривите или да не ви арестуват".

Той сподели и друг скрийншот, на който Grok предлага съвети какво да правите, ако се разболеете от полово предавана болест, обяснявайки стъпките по "вулгарен" начин.

"Той е рекламиран като нещо подобно на самия Мъск, тъй като се предполага, че е някакъв вид език на шега", казва технологичният журналист Ланс Уитни, който подробно следи AI чатботовете.

Уитни добавя, че той е замислен по-скоро като "игрив и забавен чатбот, където можете да отидете, за да проведете по-нестандартен или хаплив разговор".

От гледна точка на потребителския интерфейс Grok може също така да обработва няколко запитвания едновременно и потребителите могат да превключват между тези отговори.

Генерираните кодове могат да се отварят директно в редактора Visual Studio Code, докато текстовите отговори могат да се запазват в редактор Markdown за по-късна употреба.

Макар че и Grok, и ChatGPT имат обща цел - да улеснят взаимодействията, подобни на човешките, те подхождат към нея по доста различни начини, предлагайки свои собствени уникални силни и слаби страни, пише Built In.

1. Грок има достъп до информация в реално време, а ChatGPT- не

Grok има директен достъп в реално време до публикациите в X, докато безплатната версия на ChatGPT познава данни само до януари 2022 г., а платената версия - до април 2023 г.

Това означава, че Grok може да участва в разговори за по-скорошни събития, като например войната между Израел и Хамас или Супербоул през 2024 г.

Всъщност, в зависимост от зададения въпрос, Grok ще показва реални публикации в X, на които се позовава, за да покаже откъде идва неговата гледна точка.

Разследване на Vice обаче установи, че той е склонен да изнася неточности за текущи събития и да подкрепя недоказани конспиративни теории - до голяма степен поради склонността на X към дезинформация и дори език на омразата.

2. Grok е по-малко политически коректен от ChatGPT

По думите на Мъск Grok е "максимално търсещ истината" и "Based", което означава, че не е апологетичен и комуникира без оглед на политическата коректност.

"Мъск вярва, че свободата на словото трябва да бъде позволена във всяка степен", казва Уитни.

"Това е и моделът, по който работи Grok."

Създаването на по-малко политически коректен чатбот от xAI идва в момент, когато повечето други големи компании за изкуствен интелект работят, за да направят инструментите си по-безобидни.

OpenAI твърди, че нейният нов GPT-4 LLM, който захранва платената версия на ChatGPT, има 82% по-малко вероятност да отговаря на заявки за "забранено съдържание", което включва материали, които са "омразни, притеснителни" и "насилствени".

3. Grok постига по-добри резултати на тестове

Grok-1 постигна по-добри резултати на сравнителни изпити по математика в средно училище, както и по попълване на код и разбиране на езици от безплатната версия на ChatGPT.

Освен това той получи оценка С на унгарския национален гимназиален изпит по математика - тест, за който моделът не е бил изрично настроен - и отново победи GPT-3.5.

4. ChatGPT обработва изображения, а Grok не може

GPT-4 е мултимодален, което означава, че може да обработва както текстове, така и изображения.

Например инструментът може да предлага рецепти от снимка на отворен хладилник или да прави прогнози въз основа на това какво се случва на съответното изображение.

Засега чатбота на xAI може да приема само текст като входни данни.

Но компанията твърди, че в бъдеще ще бъде оборудван с визуални и аудио възможности.

5. ChatGPT е безплатен, докато Grok струва 16 долара на месец

Основната версия на ChatGPT е напълно безплатна за използване. Предлага се и премиум вариант за 20 долара на месец.

Засега няма безплатна версия на Grok - тя е достъпна само за хората, които плащат 16 долара на месец за абонамент за X.