Година след като стартът на ChatGPT на OpenAI предизвика взрив от интерес и инвестиции в изкуствения интелект, световните правителства все още се борят с това как най-добре да го регулират.

Федералните агенции на САЩ, както и други западни администрации, отдавна използват машинно обучение за прогнозиране на времето, сигурност на летищата и национална отбрана и др. Но бързият напредък през 2023 г., който разпали популярните страхове за загуба на работни места и аутсорсинг на човешкия интелект, наложи на публичните и частните участници да разработят принципи и рамки за гарантиране на отговорното внедряване на AI. Чрез тях ще се даде възможност на администрациите да търсят нови приложения и услуги с оптимизъм, без да се страхуват за безопасността и сигурността на своите системи - и на обществата, на които са обещали да служат.

Широкообхватната изпълнителна заповед на президента Байдън относно AI от тази година сигнализира за намерението на американските власти да направят точно това, като осигурят възможност на федералните агенции, които се стремят да отключат потенциала на AI за рационализиране, разширяване и трансформиране на своите мисии. Заповедта балансира правата, рисковете и възможностите и посочва как би могла да изглежда една съгласувана национална политика за изкуствения интелект, като същевременно повдига въпроси относно регулирането и въвеждането му в действие.

Сам Алтман: Обществените разминавания могат да направят AI опасенТой допълни, че изкуственият интелект вероятно се развива по-бързо, отколкото светът очаква
Принципите са необходими, но прилагането на отговорен AI се нуждае от повече от един подпис или акт на определен орган - ще е необходим подход на цели правителства и общества, за да се реализира неговият потенциал.

"Макар че бъдещето на AI е светло, той идва с въпроси, на които всички трябва да отговорим, за да се трансформираме целенасочено", казва Сюзън Пенфийлд, главен технически директор на Booz Allen Hamilton, пред Fast Company. "Как да контролираме и управляваме AI? Как да смекчим непредвидените последици? Кой трябва да гарантира, че ще се справим с това като индустрия?"

Какво е отговорен изкуствен интелект?

Но какво точно прави отговорния AI отговорен? Най-общо казано, той е безопасен, сигурен и надежден не само по отношение на поведението и резултатите, но и когато става дума за атаки и прониквания от страна на зловредни актьори.

Той е сигурен по отношение на начина, по който съхранява, създава и защитава данни, като се съобразява с всички съответни закони, политики и разпоредби, регулиращи използването им.

Nvidia призовава нациите: Изградете си собствена инфраструктура за AI
И е надежден, което означава, че е съобразена с ценностите на обществото както при разработването, така и при внедряването.

Отговорният изкуствен интелект може да оцени потенциалните рискове и вреди от собствената си употреба, както и способността си да прави добро.

"След като сте се съобразили с това как изглежда масово приетото добро за едно общество, вие използвате тези показатели за съответствие като механизъм за анализ на вашите набори от данни, вашите модели, вашите случаи на използване на технологията, както и вашите процеси", обяснява Наврина Сингх, главен изпълнителен директор на Credo AI.

За тази цел Министерството на отбраната на САЩ е създало свой собствен инструментариум за отговорен изкуствен интелект, който предлага рамка, включваща критерии и показатели за разработване и внедряване на приложения.

Сатя Надела за AI надпреварата: Чакаме конкуренцията да пристигнеКомпанията обяви, че ще предложи обучение в областта на изкуствения интелект на 2 милиона индийци
Освен в областта на националната сигурност изкуственият интелект е обещаващ и за повишаване на производителността на административните служители, оптимизирайки бюрокрацията.

Преди дни призив за по-засилен интерес на правителствата по света към тази технология отправи и главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг, който е категоричен, че всяка страна трябва да има собствена AI инфраструктура, за да се възползва от икономическия потенциал и същевременно да защити културата си.