Възходът на инструментите за изкуствен интелект като ChatGPT, Google Bard и Jasper предизвика загриженост от световната творческа общност и училищата, които се опасяват, че новата технология може да ги замени, да открадне труда им или да генерира фалшификати.

Мнозина призоваха за бързо регулиране на сектора, докато други похвалиха новите инструменти за начините, по които помагат на потребителите в ежедневието им.

Едно е сигурен факт – технологиите с изкуствен интелект вече са почти всеки аспект на живота ни.

Независимо дали става въпрос за изображение, споделено в социалните мрежи, или за съобщение в LinkedIn от специалист по подбор на персонал, е нормално да се съмнявате в произхода на това, което виждате, пише Euronews и предлага няколко онлайн инструмента, с които може да разпознаете AI генерирано съдържание.

GPTZero

За учителите и университетските преподаватели става все по-важно да могат да различат текст от AI и текст, създаден от човек.

Детекторът GPTZero е създаден, за да помогне на тези специалисти да идентифицират съдържание, генерирано от ChatGPT, GPT4, Bard, LLaMa и други модели.

Той работи, като анализира качения текст и го сканира за плагиатство спрямо хиляди документи онлайн, като подчертава частите от документа, написани от AI и тези, написани от човек, в различни цветове.

Модели с AI използват снимки с насилие за генериране на изображения Това установява ново проучване на Станфордската интернет обсерватория

С безплатния базов план потребителите могат да качват до 10 000 думи на месец и да правят по 7 сканирания на час, а за желаещите да платят месечен абонамент има повече опции.

От решаващо значение е, че GPTZero уточнява, че не желае да се използва за "наказване на учениците", а по-скоро да им даде възможност да получат задачи, които не могат да бъдат решени с помощта на изкуствен интелект.

Copyleaks AI Content Detector

Създателите на Copyleaks AI Content Detector имат дългогодишен опит в проверката на плагиатство, който дава на този инструмент предимство пред конкуренцията.

Според Copyleaks детекторът може да открива текст, генериран от изкуствен интелект, с точност 99,1%, което без съмнение го прави най-добрият наличен инструмент.

Той е и единственият, който постоянно се актуализира за нови модели на AI и поддържа множество езици, различни от английския.

Анимиран аватар с глас на човек - отключва ли Microsoft кутията на Пандора?Microsoft признава рисковете, свързани с подобни технологии, познати като Deepfake

Инструментът позволява да поставите всеки текст над 350 знака и да го анализирате от детектора, който след това стига до окончателно заключение дали документът съдържа човешки текст или какъвто и да е процент AI генерирано съдържание.

SynthID

Google наскоро разработи SynthID – инструмент, който позволява на потребителите да разберат дали дадено изображение или произведение на изкуството е генерирано от изкуствен интелект, като вгражда цифрови водни знаци, незабележими за човешкото око, но които могат да бъдат идентифицирани от приложението.

Понастоящем инструментът е достъпен само за клиентите на Google Cloud, но се очаква да бъде разширен за повече потребители.

Тъй като този инструмент не е опция за широката общественост, ето няколко съвета за разпознаване на изображение, генерирано от изкуствен интелект, които не включват използването на онлайн детектор.

Как фалшива снимка на бебе под руините в Газа разпали социалните мрежиПо-голямата част от дезинформацията е свързана с използване на стари видеоклипове и изображения, публикувани към новини за конфликта между Израел и Хамас.

Първо, внимавайте за допълнителни пръсти, тъй като AI е известен с това, че не умее да рисува човешки ръце, като често добавя шести пръст или отрязва палеца, например.

След това обърнете внимание на детайлите: ако нещо е странно размазано, когато няма смисъл да бъде, това може да означава, че изображението е генерирано от изкуствен интелект.

Прекалено визуализираните, суперконтрастни изображения, които се усещат малко "странно", често са генерирани от изкуствен интелект. AI също така е доста зле при въвеждането на текст в изображенията, което означава, че той може да няма смисъл.

Deepware Scanner

Deepware Scanner може да сканира и открива дийпфейк във видеоклипове, което включва откриване на манипулации и съдържание, генерирано от AI.

Уебсайтът приема "заявки за сканиране" на подозрителни видеоклипове, които се обработват за автентичност.

Други подобни инструменти са Sentinel, Reality Defender, WeVerify и Video Authenticator Tool на Microsoft.