Агенция Франс прес (AFP) е подала съдебен иск в Париж срещу платформата за социални медии X, известна преди като Twitter.

Френската медия обвинява компанията на Илон Мъск, че не е обсъдила потенциално плащане за разпространението на съдържанието й, съобщава Reuters.

През 2019 г. Франция въведе правило за авторското право, наречено "сродни права", което задължава големите онлайн платформи да преговарят с издателите с цел заплащане срещу използване на новинарско съдържание.

"Агенция "Франс прес" изразява своята загриженост във връзка с ясния отказ на Twitter (наскоро преименуван на "X") да започне дискусии относно прилагането на сродни права", се казва в изявление на информационната агенция.

Собственикът Илон Мъск разкритикува действията на AFP с публикация в социалната мрежа X.

"Това е странно. Искат да им плащаме за трафика към техния сайт, от който получават приходи от реклама, а ние не!?", заяви милиардерът.

X не отговори на запитването на Reuters за коментар.

Франция наложи глоба от 500 млн. евро на Google за нарушени авторски праваАнтимонополните органи във Франция наложиха глоба на американския интернет гигант

През 2021 г. антитръстовият орган на Франция глоби Google с 500 млн. евро, че не е спазила разпоредбите за преговори с издателите на новинарско съдържание в страната.

Оттогава Google се ангажира с разрешаването на спора и обяви сделки с AFP и няколко други водещи френски новинарски организации.

Технологичният гигант се ангажира още да гарантира, че преговорите няма да окажат влияние върху начина, по който новините от френски медии се представят в страниците на търсачката.

Facebook също подписа споразумения с някои френски издатели, допълва Reuters.

Франция глоби Google със 150 млн. евро, Facebook - с 60 млн. евро Според местния регулатор двете компании затрудняват потребителите на интернет да отказват използването на онлайн тракери, по-известни като „бисквитки“

Финансовите претенции на издателите на новинарско съдържание са аргументирани с обяснението, че ръстът на продажбите от онлайн реклами на компаниите се дължи отчасти на използването на откъси от тяхното новинарско съдържание и ги лишава от потенциален източник на приходи в момент на спад на продажбите на печатни издания.

Google ще плаща на над 300 медии в Европа за новиниКомпанията пуска и инструмент, който ще улесни включването на други медии

Миналата година Google първоначално отхвърли тези твърдения, като заяви, че уеб трафикът, който е донесъл чрез своята търсачка и агрегатор на новини, е насочил значителен брой потребители към новинарски уебсайтове, като по този начин е позволил на издателите да генерират собствени приходи от реклами.

Оттогава AFP и водещи новинарски организации, включително вестниците Le Monde, Le Figaro и Liberation, обявиха отделни споразумения с Google, които имат за цел да покрият това авторско право. Условията на сделките не бяха оповестени, допълва Reuters.