Рие Кудан, 17-ата носителка на най-престижната японска литературна награда Akutagawa, призна, че е използвала ChatGPT, за да напише книгата си. Заслужен победител ли е тя в такъв случай?

Последният роман Tokyo-to Dojo-to на 33-годишната авторка впечатли журито на японския конкурс, което го определи като "толкова съвършен, че е трудно да се намери грешка в него". В следствие на това Кудан разкри на церемонията по връчването на наградата, че е "използвала пълния потенциал на изкуствения интелект, за да напише тази книга", пише Euronews.

Тя обясни, че "около 5% от книгата се състои от изречения, генерирани от изкуствен интелект", цитирани дума по дума.

Писателката призна, че честите разговори с чатботове са ѝ позволили да сподели най-интимните си мисли, за които "не може да говори с никой друг", след което добави, че отговорите на ChatGPT са вдъхновявали диалога в романа.

„Ще дойде и за вас“: AI „възкреси“ починал комик и отнесе куп критикиДъщерята на Джродж Карлин отправи предупреждение към децата на други починали комици: „Трябва да говорим. Защото те ще дойдат и за вас“

Действието на книгата се развива във въображаемо близко бъдеще, в което изкуственият интелект е станал неразделна част от ежедневието. Той проследява историята на архитектка, която строи кула в токийски парк, предназначен да предлага място, където престъпниците се реабилитират, отбелязва Euronews.

Кудан вярва, че софтуерът за генеративен изкуствен интелект ѝ е помогнал да разгърне творческия си потенциал, и заяви, че иска да поддържа "добри отношения" с технологията.

Не всички обаче са толкова ентусиазирани от новината и от конкретната творческа развръзка. Мнозина определят тази практика като морално съмнителна и се питат дали Кудан заслужава престижната японска награда.

"Тя написа книга, като умело използва AI... Това талант ли е? Не знам", пише потребител в X.

Организацията Akutagawa все още не е коментирала изявленията на победителката.

Пореден иск срещу Microsoft и OpenAI за нарушаване на авторски права „Те не са по-различни от всеки друг крадец“, се казва в жалбата на Никълъс Басбейнс и Никълъс Гейдж

Инструментът за изкуствен интелект ChatGPT, пуснат през 2022 г., може да пише текстове по заявка за няколко секунди. Той предизвиква безпокойство в различни сектори, като много фигури от света на културата го заклеймяват като смъртта на "истинското изкуство" и го определят като "гротескна подигравка с това какво е да си човек", коментира Euronews.

Неотдавна писателят Салман Рушди заяви, че кратък текст, генериран в негов собствен стил от изкуствен интелект, е "чист боклук".

Чувствата на Рушди са споделени от Джон Гришам и Джордж Р.Р. Мартин, които бяха сред няколкото писатели, подали колективен иск през 2023 г. срещу OpenAI заради предполагаемо нарушение на авторските права.

Също така миналата година художник се отказа от отличието си на Световните фотографски награди на Sony, защото снимката му всъщност е била дигитално изображение, направено с помощта на AI инструмента DALL-E 2.