Докато конспиративните теоретици вярват, че кралят на рокендрола може да отпразнува 89-ия си рожден ден следващата седмица в бара на Heartbreak Hotel, останалите ще трябва да се задоволят с холограмно шоу на Елвис Пресли през 2024 г.

Elvis Evolution, завладяващо концертно изживяване, използващо AI и холографска проекция, ще има премиера в Лондон през ноември, пише The Guardian. Шоуто ще може да бъде гледано още в Лас Вегас, Токио и Берлин.

Технологията ще създаде цифров Елвис в реален размер от хиляди негови лични снимки и домашни видеозаписи.

Холограмата ще бъде представена в чест на живота и музикалното наследство на звездата след сделка между Authentic Brands Group, собствениците на имението на Елвис Пресли, и Layered Reality, британска компания в сферата на развлеченията.

Това обаче не е първото холограмно представление, нито ще е последното. Ето някои от другите артисти, на които технологията е позволила да излизат на сцената след смъртта си или като по-млади.

Испанска художничка е първата жена, която ще има холограмен съпругТя е създала холограмния си партньор, наречен AILex, използвайки информация от профили в социалните мрежи на свои предишни връзки

Abba

Концертът на Abba започва с младото лице на Бени Андершон, който казва на публиката: "Това съм наистина аз. Просто изглеждам много добре за възрастта си."

90-минутното шоу, което е базирано в Източен Лондон и събира по 1,6 млн. паунда седмично, отвежда зрителите на турне с хитовете на групата от 70-те години. Въпреки забележително реалистичния си вид, членовете на състава всъщност са 65m пикселни LED екрани.

77-годишният Андершон заяви, че основното предимство на турнето е, че "можем да бъдем на сцената, докато аз съм вкъщи или разхождам кучетата".

Now and Then: Какво движи успеха на „последната“ песен на The BeatlesПесента Now and Then, създадена от AI, стана хит № 1

Тупак Шакур

Рапърът беше убит при стрелба през 1996 г., така че присъстващите на Coachella през 2012 г. бяха изненадани да видят как Тупак Шакур се връща към живота за хедлайнерския сет на Снуп Дог и д-р Дре.

Холографското изпълнение беше първото по рода си.

Продуцентската компания създава образа на рапъра, като сглобява кадри с неговите характеристики и движения и използва изкуствен интелект, за да създава нови, способни да взаимодействат директно на сцената. След това компютърно генерираният образ беше прожектиран върху силно отразяващо парче фолио, опънато върху прозрачна рамка.

Рой Орбисън

Наред с Abba, едно от другите най-успешни холограмни представления е това на Рой Орбисън. Певецът, който почина преди 35 години, продаде средно по 1800 места за всеки концерт от турнето си през 2018 г.

Триизмерната проекция на Орбисън се разхождаше по сцената, взаимодействайки с публиката, докато от двете му страни свиреха живи музиканти.

От Фреди Меркюри до Джон Ленън: Етично ли е AI да съживява легендитеМакар носталгията да е мощна сила, сантименталността на много посмъртни проекти има и своя

Уитни Хюстън

Точно както в истинския шоубизнес, някои холографски звезди могат да имат трагична смърт. Семейството на Уитни Хюстън реши, че холограмата ѝ не прилича достатъчно на звездата.

Впоследствие турнето Evening with Whitney беше отменено, а планираното изпълнение в The Voice – изтеглено oт ефир, след като виртуалното копие беше критикувано за необичайно разперени ръце, странни движения и уста, която изглеждаше несинхронизирана с мощния ѝ вокален диапазон.

The Rolling Stones

Много застаряващи звезди са в процес да си направят холограми. The Rolling Stones са сред тях. Китаристът Кийт Ричардс заяви, че това "непременно ще се случи", а фронтменът Мик Джагър предположи, че евентуално турне след смъртта им ще позволи музикалното им наследство да продължи.