Microsoft ще инвестира 1,5 млрд. долара в групата за изкуствен интелект G42 от Абу Даби.

Сделката е поредният голям залог на технологичния гигант, който подчертава задълбочаващото се сътрудничество между САЩ и Обединените арабски емирства, отбелязва Financial Times.

Споразумението дава на Microsoft миноритарен дял в G42, а зам.-председателят на американската компания Брад Смит ще има място в борда на директорите.

Новината идва след като G42 прекъсна връзките си с китайски доставчици на хардуер, обект на проверка от страна на американските законодатели.

През януари Майк Галахър от Камарата на представителите и председател на Специалния комитет на САЩ по въпросите на Китайската комунистическа партия, призова Министерството на търговията да "проучи внимателно" G42, за да види дали тя не трябва да бъде включена в черен списък за търговски износ, припомня CNBC. Той заяви, че G42 може да поддържа връзки с китайски компании от черния списък на САЩ, като Huawei и работи с китайските военни и разузнавателни служби.

G42 "категорично" отхвърли обвиненията.

"В областта на съвременните технологии от 2022 г. насам следваме търговска стратегия за съгласуване с нашите американски партньори и за неангажиране с китайски компании", заяви през януари компанията. Съобщава се, обаче, че тя е инвестирала в китайски компании, включително в собственика на TikTok ByteDance.

Новата сделка с Microsoft, постигната след всичко това, е изключително необичайна.

Търговското партньорство е "подкрепено с гаранции за правителствата на САЩ и ОАЕ чрез първото по рода си обвързващо споразумение за прилагане на най-добрите практики на световно ниво, за да се гарантира сигурно, надеждно и отговорно разработване и внедряване на AI", според Microsoft.

"Двете компании ще продължат с ангажимента да спазват законите и разпоредбите на САЩ и международните закони и разпоредби за търговия, сигурност, отговорен AI и почтеност на бизнеса.

Работата по тези теми се регулира с междуправителствено споразумение между G42 и Microsoft, което беше разработено в тясна консултация с правителствата на ОАЕ и САЩ.", допълва технологичният лидер.

Инвестицията ще засили позицията на Абу Даби като център за изкуствен интелект и е знак за амбициите на богатото на петрол емирство в областта на технологиите. Тя също така показва как Персийският залив, който дълго време се разглеждаше в Силициевата долина като лесен източник на финансиране, все повече се утвръждава като надежден технологичен партньор.

Запитан дали сделката с Microsoft е награда за прекъсването на връзките с Китай, Пенг Сяо, главен изпълнителен директор на G42, заяви:

"Не съм съгласен с това. Бих се съсредоточил върху решението ни да създадем партньорство с Microsoft, за да развием нашите възможности в световен мащаб. По-малко се съсредоточавам върху това, което решихме да не правим."

Като част от сделката, G42 ще използва платформата за изчисления в облак Azure на Microsoft "като гръбнак за разработване и внедряване на услугите с изкуствен интелект, които предоставяме на всички наши клиенти", допълва Сяо.

Смит заяви, че компаниите планират да си партнират на по-късен етап при изграждането на центрове за данни в други държави. Те ще подкрепят и фонд за разработчици на изкуствен интелект на стойност 1 млрд. долара.

"Голямата инвестиция на Microsoft не е нещо, което правим без обмисляне", добави Смит. "И това решение отразява доверието на нашата компания в ОАЕ като държава, в G42 като компания и в Пенг като неин главен изпълнителен директор."

Оглавявана от съветника по националната сигурност на ОАЕ шейх Тахнун бин Зайед ал-Нахян, който контролира обширна бизнес империя, G42 е в центъра на амбициите на Абу Даби в областта на изкуствения интелект и е подкрепена от суверенния инвеститор на Абу Даби Mubadala, допълва FT.

Дружествата на G42 обхващат както центрове за данни, така и здравеопазване, и са създали модел на арабски език, наречен Jais.

Лидерите в областта на изкуствения интелект са все по-привлечени от Абу Даби заради грандиозните му планове и широките финансови възможности, както и собствената му инвестиционна компания, посветена на AI инвестиции, наречена MGX.

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е посещавал страната няколко пъти, включително през този месец и е обсъждал с инвеститори от ОАЕ, сред които шейх Тахнун, схема за увеличаване на производството на чипове, която вероятно ще струва милиарди долари.

Основният партньор на OpenAI е именно Microsoft, която е инвестирала 13 млрд. долара в стартъпа, голяма част от които под формата на кредити за облака ѝ.

Microsoft се позиционира в епицентъра на бума на изкуствения интелект след пускането на чатбота ChatGPT на OpenAI през ноември 2022 г.

Сега тя разглежда инвестицията в G42 като стартова площадка за други региони. "Като се обединим, мисля, че можем да ускорим съществено навлизането на услугите на AI в Глобалния юг", допълва Смит.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, смята, че лидерството в сферата на на изкуствения интелект е от решаващо значение за изпреварване на конкурентите и е начин да се намали господството на съперника Google в областта на търсенето.

Надела се опитва да завладее пазара с мащабни инвестиции. Миналия месец Microsoft сключи сделка на стойност 650 млн. долара за наемане на основателите и десетки изследователи и инженери в стартъпа за изкуствен интелект Inflection, припомня FT.

Според доставчика на данни за частните пазари PitchBook инвестициите в генеративен AI са се увеличили приблизително четири пъти между 2022 и 2023 г., а Microsoft сред водещите инвеститори в последните 18 месеца.

По-голямата част от 27-те милиарда долара, набрани от стартъпи за изкуствен интелект миналата година, са от големи технологични компании. Освен инвестицията на Microsoft в OpenAI в размер на 10 млрд. долара, Amazon и Google сключиха сделки за милиарди с Anthropic, друга AI компания със седалище в Сан Франциско, допълва FT.