Microsoft открива в Лондон нов офис, посветен на научните изследвания и разработките в сферата на изкуствения интелект, съобщава BBC.

Мустафа Сюлейман – ръководител на AI отдела на технологичната компания, заявява, че през следващите седмици и месеци ще бъдат обявени позиции за „изключителни личности“. Той обаче не съобщава колко работни места ще бъдат разкрити.

Майкрософт е основен инвеститор в създателя на ChatGPT OpenAI, който отвори офис в Лондон през 2023 г. „В Обединеното кралство има огромен набор от таланти и експертни познания в областта на изкуствения интелект“, пише Сюлейман в публикация в блога си.

„Microsoft AI планира да направи значителна, дългосрочна инвестиция в региона, тъй като започваме да наемаме най-добрите учени и инженери в този нов център за изкуствен интелект“, казва още той.

Сюлейман е съосновател на изследователската лаборатория за изкуствен интелект DeepMind в Обединеното кралство, която през 2014 г. беше закупена от Google, припомня британската обществена телевизия. През 2022 г. той основа свой собствен AI стартъп – Inflection AI, преди да се присъедини към Microsoft през март.

Новият офис ще бъде оглавен от AI инженера Джордан Хофман, който също е работил за DeepMind и Inflection, казва Сюлейман. „Microsoft AI Лондон ще ръководи пионерска работа за усъвършенстване на най-съвременните езикови модели и поддържащата ги инфраструктура“, допълва той.

По думите на Сюлейман новият офис в Обединеното кралство ще „работи в тясно сътрудничество“ с персонала на OpenAI, в която е инвестирал значителни средства. Преди това от Microsoft заявиха, че ще надградят първоначалната си инвестиция в OpenAI в размер на $1 млрд. долара с „многогодишно партньорство за няколко милиарда“ в началото на 2023 г.

Оттогава насам компанията на Бил Гейтс обещава подкрепата си за главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, особено по време на хаотичното му отстраняване и възстановяване начело на фирмата през ноември.

Впоследствие Microsoft се превърна в най-скъпата компания в света, чиито акции се търгуват на борсата, а пазарната ѝ стойност достигна над $3 трилиона.

„Откриването на нов център на Microsoft AI в сърцето на Лондон е още едно перо в шапката на процъфтяващата технологична екосистема на столицата“, смята Ръс Шоу, основател на кампанийната група Tech London Advocates.

Според него обявяването на офиса в Лондон „трябва да се разглежда като огромен вот на доверие към Обединеното кралство от страна на един от основните играчи в световната технологична индустрия“.

„AI вече помага на хората да работят по-ефективно и креативно и за статута на Обединеното кралство като водеща световна технологична екосистема е жизненоважно страната да остане начело на научните изследвания и иновациите в тази област“, добави той.