Преди точно 49 години Бил Гейтс и Пол Алън основават Microsoft – компания, която оказва трайно влияние върху софтуерната индустрия и променя коренно технологиите.

За да изгради този гигант с пазарна капитализация от 3,125 трилиона долара към днешна дата, Бил Гейтс рядко си взема почивка. Пред випускниците на Университета на Северна Аризона, завършващи през 2023 г., той признава, че в началото дори не е вярвал в необходимостта от пауза в работния процес.

"Когато бях на вашата възраст, не вярвах във ваканциите. Дори не вярвах в почивните дни", казва Гейтс, който е на около 20 години, когато основава Microsoft. "Принуждавах всички около мен да работят много дълго време."

Всъщност той си спомня, че всеки ден е наблюдавал паркинга на Microsoft, за да "следи кой си тръгва рано и кой остава до късно". Отнема му десетилетия, за да осъзнае, че това ниво на контрол не е подходящо – нито пък устойчиво, пише Fortune.

"С напредването на възрастта – и особено след като станах баща, осъзнах, че както по отношение на добрата работа, така и по отношение на страхотния живот, интензивността не винаги е подходяща. Не чакайте толкова дълго, колкото аз, за да научите този урок."

Преди малко повече от десетилетие Бил Гейтс стартира своя блог, "Записки на Гейтс", в който споделя за хората, които среща, книгите, които чете, и това, което научава. Но през годините той е споделял и някои съвети за живота и успеха. Ето три от най-проницателните от тях.

Два прости въпроса за решаване на проблеми

Бизнес лидерите постоянно са натоварени с решаването на проблеми – независимо дали става въпрос за дългосрочни или краткосрочни последици. Гейтс казва, че започва процеса, като задава два въпроса: Кой се е справил добре с този проблем? И какво можем да научим от него?

"Откакто бях тийнейджър, се справях с всеки нов голям проблем по един и същи начин: като започвах с два въпроса", пише Гейтс в блога си през 2020 г. Използвах тази техника в Microsoft и продължавам да я използвам и днес."

Макар че това са на пръв поглед прости въпроси, те могат да послужат като добри отправни точки за проучване на как най-добре да се справим с дадено предизвикателство.

"Те изглеждат като очевидни въпроси, допълва Гейтс. "Но понякога е изненадващо трудно да се намерят отговорите."

Управлявайте времето си разумно

Един емблематичен предприемач научава Бил Гейтс на стойността на ефективното управление на времето: приятелят му Уорън Бъфет.

Въпреки че той несъмнено е един от най-влиятелните и богати хора на света, подхожда много снизходително към своя календар.

"Спомням си, че Уорън ми показа календара си", казва Гейтс в интервю за Чарли Роуз през 2017 г. "В него просто нямаше нищо."

От друга страна, Гейтс е имал "запълнена всяка минута" в календара си и "е смятал, че това е единственият начин да се правят нещата". Но Бъфет го е научил, че е ценно да се пести време, за да можеш да си позволиш възможността за размишления над решенията и действията си.

"Вие контролирате времето си", казва Гейтс и допълва: "Това, че всяка секунда е отбелязана в календара, не ви прави по-добър бизнес лидер и не е показател за вашата сериозност."

Проявявайте разбиране и търпение

Макар че на Гейтс отнема известно време да осъзнае последиците от интензивността на работата си в ранните дни на Microsoft, той стига до един ключов извод как да бъде ползотворен лидер - и това няма нищо общо с управлението на парите, а е свързано с времето и хората.

"Търпението е ключов елемент на успеха", категоричен е Бил Гейтс.