Като основател и главен изпълнителен директор на Microsoft, Бил Гейтс имал натоварен график.

Един от навиците му бил да изпраща съобщения до служителите си в 2:00 ч. сутринта.

Едва след като видял личния дневник на главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, Гейтс се научил да разпуска и да отделя лично време – както за себе си, така и за служителите си, пише CNBC.

"Бях запълнил всяка минута и мислех, че това е единственият начин, по който можеш да правиш нещата", казва Гейтс пред журналиста Чарли Роуз в интервю с Бъфет през 2017 г. Спомням си как Уорън ми показа календара си. В него все още има дни, в които няма нищо.", разказва Гейтс.

Графикът на Бъфет му дава важен урок:

"Контролирай времето си правилно. Да запълваш всяка минута в графика си, не е показател за ефективност. По принцип съм човек, който може да си купи всичко, но не мога да си купя време."

Методът на Бъфет, който по същество е "работи по-умно, а не по-усилено", всъщност е подкрепен от науката. Проучване на Станфордския университет от 2014 г. показва, че работоспособността рязко намалява, когато служителите работят над 50 часа седмично.

Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

Бил Гейтс не е единственият главен изпълнителен директор, който научава този урок по трудния начин. Например главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск, който преди време сподели, че редовно работи по цяла нощ, вече спи поне по шест часа на нощ, каза самият той през май пред CNBC.

"Опитвал съм се да спя по-малко, но въпреки че съм буден повече часове, свършвам по-малко работа", каза Мъск.

Илон Мъск за живота си: Дълги и сложни дни между SpaceX, Tesla и TwitterТой се опитва да раздели графика си,

Не за всички е толкова лесно да спазват тези съвети.

На Бил Гейтс са необходими години, за да намери здравословен баланс между работата и личния живот, каза той в неотдавнашната си реч при откриването на университета в Северна Аризона.

Бил Гейтс към дипломираните: Не сте мързеливци, ако се отпуснете малко5-те съвета, които милиардерът би искал да му дадат на дипломирането, които никога не е имал

"Когато бях на вашата възраст, не вярвах в отпуските. Не вярвах в почивните дни. Не вярвах, че хората, с които работех, също трябва да вярват", каза Гейтс.

"Не чакайте толкова дълго, колкото аз, за да научите този урок", добави той.

"Отделете време, за да подхранвате взаимоотношенията си, да празнувате успехите и да се възстановявате от загубите си. Вземете си почивка, когато имате нужда. Успокойте хората около вас, когато и те имат нужда от това.", допълни основателят на Microsoft.