Основателят на Oracle Лари Елисън изпревари основателя на Microsoft Бил Гейтс и зае четвъртото място в индекса на милиардерите на Bloomberg, съобщи CNN.

Елисън притежава зашеметяващата нетна стойност от 129,8 млрд. долара, докато богатството на Гейтс в момента е 129,1 млрд. долара.

Индексът на милиардерите на Bloomberg е ежедневна класация на най-богатите хора в света. Данните се актуализират в края на всеки търговски ден в Ню Йорк.

Челните места в Топ 5 на най-богатите хора в света заемат още Джеф Безос, Бернар Арно и Илон Мъск, които се нареждат съответно на трето, второ и първо място.

През 2014 г. Елисън обяви, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на Oracle, но не напусна компанията, припомня CNN.

След това той стана председател и главен технологичен директор на технологичната компания и натрупа по-голямата част от богатството си от дела си в нея.

Франсоаз Бетанкур Майерс и Бернар Арно са най-богатите жена и мъж в светаСпоред класация на Forbes

Акциите на Oracle са поскъпнали с повече от 42% от началото на годината досега и в момента се търгуват за 116,50 долара при затварянето на борсата в понеделник.

Според публикуваните във вторник отчети на компанията, Oracle е спечелила рекордни приходи от 50 млрд. долара през финансовата 2023 г. Oracle реализира сериозни печалби и от изкуствения интелект, инвестирайки в конкурента на OpenAI – Cohere.

Изкуственият интелект поддържа оптимизма на инвеститорите. Икономисти от Bank of America смятат, че преминаването на S&P 500 в бичи пазар се дължи най-вече на това, че инвеститорите се консолидират около AI.

Елисън е най-големият акционер в Oracle и притежава приблизително 42,9% от акциите му, се казва в пълномощно на SEC от 2022 г. 78-годишният предприемач притежава и 1,5% дял в компанията на Илон Мъск Tesla.

Мъск отново е най-богатият човек в светаБогатството му е скочило с 40,3% тази година до 192 млрд. долара

Материалното състояние на милиардера включва и шестия по големина остров на Хаваите, Лана'л; огромна колекция от японски и самурайски артефакти; десетки къщи в Калифорния; както и мегалуксозни яхти.

През 2010 г. Елисън продаде на холивудския магнат Дейвид Гефън своята огромна яхта "Rising Sun", която беше десетата по големина в света със своите 453 фута. Той притежава и 288-футовата Musashi, която е на 50-то място.

Oracle е един от най-големите доставчици на корпоративен софтуер в света. През 1977 г. Елисън и неговите партньори започват да продават първата релационна база данни, която наричат Oracle Database. 5 години по-късно те преименуват компанията си на "Oracle" по името на своя софтуер.