Милиардерите, които така и не завършиха Харвардския университет, днес притежават съвкупно състояние от 307 млрд. долара, изчисли Yahoo Finance.

Университетите в Мичиган и Илинойс допълват челната тройка на напуснатите от богаташите висши учебни заведения, като училите там днес разполагат със състояние от съответно 117 и 101 млрд. долара.

Оказва се, че Бил Гейтс и Марк Закърбърг не са единствените сред милиардерите, които така и не са завършили висшето си образование.

Изброените по-долу милиардери явно следват философията на Марк Твен, който казва: „Няма да позволя на училището да попречи на образованието ми“.

Ето топ 10 на най-богатите хора в света, които така и не са завършили университет:

10. Ян Коум – 13.2 млрд. долара

Основателят на WhatsApp Ян Коум напуска Университета в Сан Хосе на 21-годишна възраст, за да започне работа за Yahoo. След това той създава WhatsApp, която по-късно е купена от Facebook за 19 млрд. долара през 2014 г. От сделката той печели 6.8 млрд. долара.

Бил Гейтс и Джак Дорси препоръчват една и съща книгаВъпросът не е да спрете да се притеснявате, каза Бил Гейтс, а да знаете за какво точно да се тревожите и в каква степе


9. Джак Дорси – 13.7 млрд. долара

Основателят на Twitter Джак Дорси така и не завършва Университета на Мисури. За сметка на това той създава социалната си мрежа, която днес се посещава от 330 млн. души всеки месец.

8. Дъстин Московиц – 20.9 млрд. долара

Московиц, заедно с Марк Закърбърг, са основателите на Facebook. Той също напуска Харвард заедно със своя съквартирант. Московиц напуска Facebook през 2008 г., но той все още притежава 2.34% от компанията. През 2011 г. е обявен за най-младия милиардер в света.

7. Ли Ка Шин – 34 млрд. долара

Хонконгският милиардер напуска училище още на 15-годишна възраст, след смъртта на баща си. Започва да работи, за да издържа семейството си, а през 1950 г. основава компанията си Cheung Kong Industries. По-късно навлиза в бизнеса с недвижими имоти и през 1972 г. листва компанията си на борсата в Хонконг.

6. Майкъл Дел – 49 млрд. долара

Като студент в свободното си време Дел ъпгрейдва компютри и ги продава от стаята в общежитието си. Той заработва 180 000 долара за един месец от лятото след първата си година в университета и след това не се връща там. Дел е само на 19 години, когато напуска Университета в Тексас, за да основе технологичната компания Dell.

Чували ли сте за планината на милиардерите?Цените на имотите там започват от 2.45 млн. долара


5. Амансио Ортега – 74.7 млрд. долара

Испанският предприемач напуска училище на 14-годишна възраст. Съдбата просто има други планове за него. 13 години по-късно той отваря своя първи магазин Zara. Днес това му начинание го прави един от най-богатите хора в Европа.

4. Лари Елисън – 101 млрд. долара

Елисън така и не завършва Университета на Илонойс. Той напуска, след като в края на втората година осиновителката му умира. Основателят на Oracle по-късно учи и в Университета на Чикаго, но и там така и не завършва.

3. Лари Пейдж – 117 млрд. долара.

След като завършва гимназията "Елинор Рузвелт" в Грийнбелт, Мериленд, едва на 15-годишна възраст, Сергей се записва в Университета в Мериленд, откъдето получава бакалавърска степен по математика и компютърни науки. През 1993 г. той продължава образованието си в едно от най-престижните висши училища в САЩ - университета Станфорд. Така и не завършва, което е причината Пейдж също да е в този списък.

Защо никой вече не се смее на шегите на Марк Закърбърг?Няма друг представител на Силициевата долина, който да е съсредоточил в себе си толкова много власт над технологичен гигант


2. Марк Закърбърг - 129 млрд. долара

Закърбърг напуска Харвард през 2005 г., за да се съсредоточи върху Facebook. Той основава социалната мрежа, за да помогне на други студенти да научават имената на колегите си, интересите им и дали са обвързани или не.

1. Бил Гейтс – 149 млрд. долара

Гейтс напуска Харвард не един, а два пъти, за да може да работи по своята компания Microsoft, която основава с Пол Алън. Днес Microsoft е най-скъпата компания в света, след като в края на миналата седмица успя да изпревари Apple.