Близо половин трилион долара – толкова общо са загубили тази година 20-те най-богати милиардери от технологичния сектор на фона на резкия спад на фондовия пазар. Загубата е по-голяма от пазарната стойност на всички компании от индекса S&P 500 с изключение на седем, пише Wall Street Journal. ѝ

От началото на 2022 г. до миналия четвъртък най-богатите технологични магнати в света, сред които Марк Зъкърбърг, Бил Гейтс и Лари Елисън, са изгубили над 480 млрд. долара от богатството си на хартия, показва Bloomberg Billionaires Index - ежедневна класация на най-богатите хора в света.

Разочароващите отчети за третото тримесечие на редица технологични гиганти миналата седмица разпалиха опасенията за рецесия, понижиха цените на акциите и натежаха върху състоянието на най-богатите хора в света.

Технологичните компании, които се радваха на силен растеж в началото на пандемията, сега усещат болката от високата инфлация, повишаващите се лихвени проценти и забавящия се растеж на цифровата реклама, пише WSJ. Много компании сега контролират разходите, следят числеността на персонала или дори съкращават служители. До края на миналата седмица ден технологичният индекс Nasdaq Composite е спаднал с 29% през тази година.

За много ръководители и основатели нетното им състояние е поне частично свързано с акциите на техните предприятия. Това означава, че големите колебания в цените на акциите на компаниите им могат да окажат сериозно влияние върху показателите за богатство.

Колко пари ще ви направят щастливи?Повечето неща, които ценим, не са въпрос на пари, смята писателят Тимъти Харфорд
Богатството на основателя на Facebook е намаляло с над 87 млрд. долара

Според класацията само в четвъртък нетното състояние на Зъкърбърг е намаляло с 11,2 млрд. долара. Акциите на неговата компания Meta Platforms Inc. загубиха една четвърт от стойността си, след като разочароващият отчет стресна инвеститорите. Приходите на компанията се забавиха за второ поредно тримесечие, а загубите, свързани с големите инвестиции в метавселената, нараснаха.

От началото на тази година богатството на главния изпълнителен директор на Meta е намаляло с над 87 млрд. долара. Това го оставя с текущо нетно състояние от 37,7 млрд. долара, което според индекса му отрежда 28-о място сред най-богатите хора в света. По-рано тази година той беше сред първите 10.

Илон Мъск и Джеф Безос са загубили богатство за над 58 млрд. долара през тази година

В миналото двамата предприемачи се бореха за титлата Най-богат човек в света, преди Мъск да се откъсне със значителна преднина.

Главният изпълнителен директор на Tesla управлява и ракетната компания SpaceX, основател е на Boring Co., компания за изграждане на подземни тунели, както и на стартъпа за неврология Neuralink Corp. През миналата седмица той завърши придобиването. Към момента стойността на богатството на Мъск е 212 млрд. долара.

Междувременно богатството на Безос се оценява на 134 млрд. долара. Акциите на Amazon се обезцениха със 7% в петък, тъй като Wall Street беше разочарован от прогнозата за продажбите на компанията за текущото тримесечие, която не отговори на очакванията на анализаторите.

Индиец детронира Безос по богатство и диша във врата на Илон МъскИлон Мъск все още е най-богатият човек на планетата със състояние, възлизащо на 263 млрд. долара
Лари Пейдж и Сергей Брин са загубили по над 40 млрд. долара

Съоснователите на Alphabet, компанията майка на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин, които са сред 10-те най-богати хора в света, също отбелязаха спад в нетното си състояние. През тази година всеки от тях е загубил над 40 млрд. долара, като миналата седмица и двамата претърпяха удар, след като Alphabet отчете първия в историята си спад в продажбите на реклами в YouTube на годишна база.

Джак Ма е загубил 9,3 млрд. долара

Повечето от най-богатите технологични предприемачи са американски технологични магнати, но някои все пак са извън САЩ. Такъв е Джак Ма, който изгради своя гигант за електронна търговия Alibaba Group Holding Ltd. от нулата до една от най-големите бизнес империи в Китай. Според индекса тази година той е загубил 9,3 млрд. долара от богатството си и в момента нетното му състояние възлиза на 29,1 млрд. долара.

Единствената жена сред 20-те най-богати технологични магнати е Макензи Скот

Тя натрупа състоянието си, създавайки Amazon заедно с вече бившия си съпруг Джеф Безос. Повече от 29 млрд. долара изчезнаха от нетното ѝ състояние тази година, въпреки че това може да се отдаде отчасти на филантропската й дейност. Тя обеща да раздаде - и вече е дарила - милиарди долари на организации, включително хранителни банки, скаути в САЩ и исторически обвързани с чернокожото население колежи и университети.

Малко над 12% от милиардерите по света са жени. Кои са най-заможните?От 2668 милиардери в тазгодишния списък на Forbes жените само 327
Само двама от 20-те най-богати технологични милиардери са увеличили печалбите си

Според индекса само двама от най-богатите технологични милиардери са увеличили печалбите си от 1 януари насам. Богатството на Джан Имин, основател на собственика на TikTok - ByteDance Ltd., се е увеличило с 10,4 млрд. долара и в момента богатството му е 54,9 млрд. долара.

Богатството на Робърт Пера, основател на производителя на безжично оборудване Ubiquiti Inc. и собственик на НБА отбора „Мемфис Гризлис“, се е увеличило с 1,3 млрд. долара, което му осигурява нетна стойност на богатството от 14,7 млрд. долара.

Загубите на хартия за много от най-големите технологични магнати в света се случват, след като колективното богатство на милиардерите бе нараснало през първите две години на пандемията Covid-19 повече, отколкото между 1987 и 2010 г., съобщи по-рано тази година групата за борба с бедността Oxfam International.

Групата заяви още, че през първите месеци на пандемията на всеки 30 часа е бил създаван нов милиардер.