Новият британски премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата Мурти са една от най-богатите двойки във Великобритания. Те притежават състояние с обща нетна стойност от 823 милиона долара, според списъка на богатите за 2022 г. на The Sunday Times.

Личното богатство нарежда семейството на 222-ро място в страната и пред крал Чарлз III, който притежава към днешна дата 600 млн. долара, след като наследи от майка си, кралица Елизабет II, 500 млн. долара.

По-голямата част от нетното богатство на двойката идва от дяловете на Акшата Мурти (£400 милиона) в Infosys, втората по големина IT компания в Индия, основана от нейния баща милиардер Нараяна Мурти през 1981 г.

Според финансовите документи Акшата Мурти притежава 0,93% от Infosys и е спечелила около 14 млн. долара дивиденти от семейния бизнес през 2021 г., според Celebrity Net Worth, която проследява богатството и финансите на богатите и известните.

Как Великобритания сменя премиери през няколко седмици?Последните парламентарни избори във Великобритания бяха през 2019 г. и по конституция други не са необходими до 2024 г.

Риши Сунак дълги години е бил мениджър на хедж фондове в Goldman Sachs. Със съпругата му имат две малки дъщери. Семейството притежава три имота в Обединеното кралство и САЩ на обща обща стойност около 20 милиона долара, според Celebrity Net Worth. Основното му жилище е къща с пет спални в Кенсингтън, Западен Лондон, която се оценява на 10 млн. долара.

Сунак и Мурти също така притежават имението Kirby Sigston Manor и пентхаус апартамент на стойност 7 млн. долара в крайбрежното предградие на Санта Моника в САЩ.

The Sunday Times отбелязва, че новият британски премиер става мултимилионер още в средата на 20-те си години.

Коя е Акшата Мурти?

Свръхбогатата индийска бизнесдама Акшата Мурти се озова в светлината на прожекторите през април, като разкри начина на живот на семейството им в разгара на кризата с покупателната способност в страната, напомни БТА, цитирайки Франс прес.

Мурти е считана от британските данъчни власти за лице, което "не живее" в Обединеното кралство и следователно доходите ѝ в чужбина не се облагат с данъци. Този статут, напълно законен, беше "черна точка" ​в разгара на кризата на покупателната способност, подклаждайки вече отправяните към съпруга ѝ критики, защото Сунак проявяваше сериозно колебание да подпомогне британските домакинствата.

След като бе подложена на тежки критики критикувана заради милионите лири, спестени от данъци благодарение на този статут, съпругата на тогавашния министър на финансите на Великобритания веднага обяви, че доходите ѝ в чужбина вече ще се облагат в страната. "Правя го, защото искам, а не защото наредбите го изискват", подчерта тя.

Риши Сунак от своя страна осъди "клеветническа кампания", водена от лейбъристката опозиция. "Очернянето на жена ми, за да засегнат мен, е ужасно", заяви той в интервю за таблоида "Сън" по време на първата сериозна криза, поставяща под въпрос стремителния му политически възход. "Съпругата ми е родена в Индия, израснала е там", припомни той. "Не би било разумно или честно да искам от нея да прекъсне връзките си със страната си само защото е омъжена за мен", добави консерваторът.

42-годишната Акшата Мурти притежава акции на стойност близо милиард долара в индийския технологичен гигант "Инфосис". Баща ѝ Нараяна Мурти е един от основателите на компанията през 1981 г., стойността ѝ днес възлиза на около 100 милиарда долара. Това означава, че състоянието ѝ е по-голямо от това на покойната кралица Елизабет Втора (притежавала около 420 милиона евро), отбелязва в. "Сънди таймс".

Акшата израства в Бангалор, с богатия си баща и под строгото възпитание на своята майка Судха Мурти - известна писателка, филантроп, както и първата жена, назначена като инженер в автомобилната група "Тата моторс". Тя забранява на Акшата и брат ѝ Рохан да гледат телевизия у дома и ги принуждава да ходят на училище с рикша, както всички останали техни съученици.

Съпругата на Риши Сунак заявява, че тя и брат ѝ са отгледани "със силни филантропски ценности", а благодарение на доброволческата си работа има представа за предизвикателствата, пред които са изправени жените в Индия.

През 1998 г. тя заминава за САЩ, за да учи икономика. Среща се с бъдещия си съпруг няколко години по-късно в престижния Станфордски университет в Калифорния, където и двамата са записали бизнес магистратура. Риши Сунак е със скромен произход и получава стипендия.

Индийското общество е йерархично, но родителите на Акшата Мурти приемат сватбата им. Баща ѝ Нараяна Мурти одобрява сватбения план на дъщеря си, като признава, че Риши Сунак отговаря във всяко едно отношение на описанието ѝ: "брилянтен, красив и преди всичко честен". Около 1000 гости, включително множество известни личности, присъстват на сватбата им през 2009 година. Двамата имат две дъщери - Анушка и Кришна.