Технологичният гигант Google придоби Alter - стартъп, специализиран в създаването на аватари на базата на използването на изкуствен интелект (AI). С негова помощ компанията смята да се конкурира с TikTok, повишавайки шансовете си да задържи потребителите и брандовете в социалните мрежи. Сделката е на стойност 100 млн. долара, информира TechCrunch.

Придобиването е станало факт още преди два месеца. Нито една от компаниите обаче не го обяви официално. Някои от топ мениджърите на Alter актуализираха своите профили в LinkedIn, за да разкрият, че са се присъединили към Google, без да признаят придобиването.

Говорител на Google потвърди, че компанията е придобила Alter, но отказа да коментира финансовите условия на сделката.

Alter стартира като Facemoji, платформа, която предлага plug-and-play технология за подпомагане на разработчиците на игри и приложения да добавят системи за аватари към своите приложения. Сред инвеститорите му са Play Ventures, Roosh Ventures и Twitter, които инвестират 3 милиона долара в стартъпа. По-късно Facemoji се преименува на Alter.

Наскоро Google пусна персонализирани емотикони в своя чат за персонализирано изживяване.

Емоджитата са чудесен метод за потребителите да изразят себе си в Google Chat, каза технологичният гигант в публикация в блог.