ByteDance, компанията майка на TikTok, е започнала разговори с музикални лейбъли за разширяване на услугата си за стрийминг на десетки пазари, съобщи тази седмица Wall Street Journal.

Това ще постави TikTok в пряка конкуренция със Spotify, Apple Music и други големи стрийминг услуги.

Според статията на WSJ става дума за разширяване на услугата Resso на компанията, която в момента е достъпна само в Индия, Индонезия и Бразилия. Планът е тя да стане активна на още няколко пазара, като САЩ не попада в предстоящата фаза на експанзията.

ByteDance иска услугата да бъде интегрирана в TikTok и да служи като основна платформа за разпространение на музика по света.

Източниците на WSJ казват, че има значително напрежение в преговорите поради несъгласия как да се оценяват промоционалните предимства на TikTok за музикалните лейбъли. Също така има притеснения относно възможната намеса на китайското правителство в услугата.

Въпреки това ходът изглежда естествен за TikTok. През последните години мрежата се превърна във важен фактор за превръщането на десетки песни в хитове. Най-големите сингли от 2020 г., сред които „Blinding Lights“ на Weeknd, „Heat Waves“ на Glass Animals и „Drivers License“ на Оливия Родриго, получиха тласък за възхода си в TikTok, а Lil Nas X беше първият от десетките музикални изпълнители, чиито кариери стартираха, благодарение на успеха им в TikTok.

Както отбелязва WSJ, експанзията на ByteDance в музикалния стрийминг би помогнала за задържането на потребителите на платформата. Проблемите с авторските права обаче вероятно ще бъдат трудно решени, като се има предвид, че музикалните компании, с които базираният в Китай гигант трябва да преговаря, често се оплакват от ниските плащания на Resso.

Приходите на ByteDance продължават да се увеличават с близо 80% до 61,7 милиарда долара през 2021 г., но същото важи и за разходите на компанията, тъй като тя се фокусира върху растежа. Разходите на китайската компания възлизат на 27,4 милиарда долара за 2021 г., което е 79% повече от предходната година, съобщи Wall Street Journal по-рано този месец.