През септември индийският бизнесмен Гуатам Адани стана най-богатия азиатец, нареждайки се на второ място в класацията на най-състоятелните хора на планетата. Това е показателен пример за нарастващото състояние на азиатците, пише Nikkei.

Макар все още най-много богати хора да има в САЩ, данни от различни източници потвърждават, че хората в Азия настъпателно вървят към върха на световната стълбица на богатството.

Адани е първият азиатец, който влиза в топ 3 на класацията Bloomberg Billionaires Index. Това негово постижение бе потвърдено по-късно и от бизнес изданието Forbes.

Индиец детронира Безос по богатство и диша във врата на Илон МъскИлон Мъск все още е най-богатият човек на планетата със състояние, възлизащо на 263 млрд. долара

Топ 10 на най-богатите хора дълго време бе доминиран от американски предприемачи и бизнесмени, създавайки впечатлението, че милиардерите като цяло са американски феномен. Опровержение на това може да открите, когато разгледате внимателно цифрите.

Анализ по региони на активите на над 2400 души, включени в списъка на милиардерите на Forbes, показва 4,7 трлн. долара в Северна Америка, 3,5 трлн. долара в Азия и 2,4 трлн. долара в Европа.

Милиардерите в Азия са 951, в Северна Америка - 777, а в Европа - 536.

Трябва да имате предвид, че в Азия живеят 60% от населението на планетата, в САЩ - малко над 4%, а в Европа - малко под 10%.

Разбивката по държави отрежда на САЩ първо място по брой милиардери - 719. Следват Китай - 440 и Индия - 161.

Десетте държави членки на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия имат общо 114 милиардери, докато Тайван има 45, Южна Корея - 28 и Япония - 27.

Анализ на данните показва още, че благодарение на напредъка в комуникационните технологии и глобализацията, в момента развиващите се страни генерират повече милиардери, отколкото Европа и САЩ са успели да създадат през XIX и XX в.

Днес скоростта на натрупване на активи от богатите хора е по-бърза в развиващите се страни.

Ще се настанят ли азиатските милиардери на върха на класацията на най-богатите хора?

Соичиро Мацумото, главен инвестиционен директор в Credit Suisse Wealth Management в Япония, казва, че основният двигател на натрупването на богатство от азиатците е покачването на цените на недвижимите имоти.

Според него, на тях ще им е нужно време, за да настигнат американците, тъй като азиатците на челните позиции в класацията на най-богатите са предимно собственици на бизнеси с голям брой акции в глобални компании.

Междувременно, отбелязва изданието Nikkei, някои страни предприемат репресии срещу богатите.

Властите в Китай например поискаха от Джак Ма, основателя на Alibaba Group, и други богати хора в страната да намалят активите си чрез доброволни дарения и други средства.

Това, наред със затягането на паричната политика, изправя азиатските милиардери пред някои неблагоприятни ефекти като спад на цените на акциите и поскъпване на долара.

Само за шест месеца списъкът на милиардерите на Forbes се лиши от 245 души. Азиатците представляват 126 от тях, докато северноамериканците са 27.

Според прогноза на “Креди Сюис” броят на милионерите с активи от 1 милион долара или повече ще се удвои в Китай и Индия до 2026 г. в сравнение с 2021 г. Макар да е слабо вероятно скоро най-богатите азиатци да заемат местата в челото на класацията по богатство, техният брой ще продължава да расте.